Juriš

Pobijedili, proslavili i razočarali sve one koji su očekivali neki novi rat između Hrvata i Srba

Piše:Bernard Jurišić • subota, 23.03.2013.
Pobijedili, proslavili i razočarali sve one koji su očekivali neki novi rat između Hrvata i Srba
Foto: Kristijan Komarica

Sve je prošlo gotovo pa savršeno. Rezultat, ambijent, spoznaja da smo dobili još jednog vrhunskog mladog igrača, saznanje da nam do kraja kvalifikacija preostaje dvoboj "jedan na jedan" protiv Belgije. Dvoboj u kojemu ne trebamo očekivati pomoć od nikoga, jer je vjerojatno nećemo dobiti. Belgiju ćemo morati sami riješti...

Ne bi to bio Igor Štimac kad ne bi napravio nešto čime će sebe staviti u centar pozornosti. Kocka s Radoševićem u Bruxellesu je uspjela, nešto manja, ali i dalje kocka s Kovačićem protiv Srbije - još i više.

Štimac je opet brao komplimente za svoje "cojones", a Hrvatska je otvorenih usta gledala kako 19-godišnji mladić u tandemu s impresivnim Modrićem drži konce sredine terena kao da mu je ovo stotinu i prvi, a ne prvi reprezentativni nastup.

Rakitić, Ćorluka i Kranjčar dobre oklade za tri znamenke

Stipe Pletikosa, Darijo Srna i Josip Šimunić preskočili su Darija Šimića na čelu ljestvice broja reprezentativnih nastupa. 101. "kapica" obilježena je velikim trijumfom protiv Srbije, a svaki naredni nastup ove trojice dodatno će podizati rekordnu brojku nastupa unutar hrvatske reprezentacije.

Srbiju će pamtiti i Ivan Rakitić kojemu je jučerašnja utakmica bila 50. nastup za Hrvatsku. "Raketa" galopira žestokim ritmom prema spomenutoj trojici rekordera, a 50. nastup dohvatio je sa samo 25 godina. Srni i Pletikosi je to uspjelo s 27, Šimuniću s 29, što ukazuje da bi Rakitić, ukoliko nastavi ovim ritmom, mogao postati novi rekorder.

U snažnom ritmu je i Vedran Ćorluka koji je također 50 dohvatio s 25 godina, a s 27 je na brojci od 62 nastupa. Još jedan aktualni reprezentativac je s 25 godina došao do pedesetice - Niko Kranjčar, a do sadašnjih 29 nanizao je već impresivnih 78 nastupa.

Što se ostalih tiče, Ivica Olić je 82. nastupom preskočio Roberta Jarnija na petom mjestu te ljestvice, a Luka Modrić 63. nastupom Aljošu Asanovića na devetom.

Olić je protiv Srbije zabio svoj 16. pogodak za Hrvatsku i odvojio se od Gorana Vlaovića na četvrtom mjestu vječne ljestvice. Mandžukićev pogodak bio je 11. u 39 nastupa, čime je "Mandžo" skočio na deveto mjesto svih vremena. Prvi je nedodirljivi Davor Šuker s 45 pogodaka.

Nisam bio jedini koji se zapitao "A tko će trčati?" u trenutku kad sam napismeno dobio ono što se već proširilo kao "neslužbeno, ali provjereno" par sati uoči početka utakmice. Većina se bavila pitanjem kako će Štimac kompenzirati nedostatak Perišićeve hitrine na lijevom krilu, a malo je tko razmišljao o tome da bi iz početne postave mogao izletjeti "osigurač" Vukojević. Kovačić je, međutim, bio i Vukojević i - Kovačić. U 90 minuta je pokazao da je hrvatska reprezentacija u njemu dobila još jedno novo, svježe i vrhunsko rješenje u sredini terena.

Najslabija karike hrvatske momčadi bili su Strinić (posebno u prvom poluvremenu, u drugom je bilo bolje) i Kranjčar, a "puhalo" je i pored Vide u zadnjem periodu utakmice. Kranjčar protiv Ivanovića nije uspijevao ostvariti prevagu u posjedu lopte koji je Hrvatskoj trebao dati mogućnost držanja lopte na tridesetak metara i traženje pukotine u srbijanskoj obrani. Rakitić je na drugoj strani puno lakše izlazio na kraj sa srbijanskim braničima, ali i imao je ispred sebe puno manje "zvučnog" Stevanovića.

Uz junake utakmice Olića, Mandžukića, Pletikosu, tragičar je bio Aleksandar Kolarov, koji je direktno sudjelovao u oba hrvatska pogotka. Iz tog je razloga posebno zgodno kad baš on izjavi kako je "od Hrvatske očekivao više". Koliko više, još dva-tri komada? Neka, dovoljno je nama i ovo.

Veliki pljesak zaslužuju i navijači, koji su pozitivno reagirali na apele da se drže podrške Hrvatskoj, a ne vrijeđanja Srbije. Bilo je lijepo po Zagrebu susretati pripadnike brojnih hrvatskih navijačkih skupina bez ikakvog skrivanja ili policijske pratnje zbog "onih drugih". Navijači su time poslali moćnu zajedničku poruku kako hrvatskim reprezentativcima, tako i HNS-u, ali i Uefi.

Što se samog ambijenta tiče - poneki problematični uzvik, jedna zapaljena baklja koju su izviždali svi i nepristojno, ali i očekivano zviždanje srbijanskoj himni daleko su od neke atmosfere linča kakvu su neki tabloidni srbijanski mediji danima najavljivali.

Bit će zanimljivo pratiti hoće li dotični novinari i mediji biti jednako revni u popisivanju i isticanju svih i najmanjih negativnosti kad se bude igrao uzvrat u Srbiji. Hoće li se jednako zgražati na već uobičajeno paljenje hrvatske zastave (koja je i ovog puta planula među navijačima Srbije), zviždanje Lijepoj našoj ili vrijeđanje svega hrvatskog s njihovih tribina? Ili ćemo opet ponavljati onu izreku o čačkalici u tuđem i balvanu u vlastitom oku?

Za razliku od takvih neodgovornih i nedobronamjernih, pljesak su svojim ponašanjem zaslužili i igrači i stručni stožeri obje momčadi. Igrači su na travnjaku prikazali muški, čvrst i borben nogomet, ali bez grubosti i prljavština poput onoga Mirkovićevog "rastezanja muškosti" i provociranja hrvatskih navijača prije 14 godina. Ispit su položili i izbornici, koji su prepoznali pravi trenutak za staviti točku na 20 godina svojih "neraščišćenih odnosa".

Reprezentativci Hrvatske i Srbije i navijači Hrvatske usprkos nekim za ovakvu utakmicu minornim i isforsiranim negativnostima poslali su s Maksimira u svijet lijepu sliku ne samo Hrvatske, nego čitave regije. I razočarali sve one koji su već rezervirali silan prostor kako bi izvještavali o nekom novom ratu između Hrvata i Srba.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis25.03.2013. u 13:54
    može čak označavati i hrvata, slovenca ili štogod srpskog podrijetla, ako je u posjedu državljanstva dotične države.no sve su to konstrukcije koje sve vremenom mijenjaju.
    cameosis
  • cameosis25.03.2013. u 13:51
    onda si ti dobar primjer: "španija" je srpski -- na srpskom je odgovarajući pridjev "španski"."slovenački" je isto tako srpski, jer se križa sa pridjevom "slOvenski" (od "slOvena"), dočim se na hrvatskom za sve vezano uz slOveniju rabi "slOvenski" i za sve vezano uz slAvene "slAvenski".i zašto... [više na forumu]
    cameosis
  • Obrisan korisnik25.03.2013. u 13:42
    Sve puno jezikoslovaca ovdje. Ovdje je Jurišić u pravu. Srpski označava nešto etničko srpsko, izvan srbije dok srbijanski označava baš iz države Srbije. I tu je točno srbijanska reprezentacija. Analogija na engleskom jeziku: - Serb je etnički Srbin koji živi izvan srbije i može biti hrvatski Srbin... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.03.2013. u 09:52
    O čemu ti pričaš? Pridjevi zemljopisnog porijekla na -ski, -čki, -ški najčešće se izvode od etniteta, to jest imena naroda. Tako je Slovenija - Slovenac - slovenski (iako je ispravno i slovenački, ali čemu ne koristiti plodan nastavak -ski?), Libija - Libijac - libijski (ali tu možeš izravno iz... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.03.2013. u 09:00
    " gospodine jurisicu, molim Vas pisite srpski a ne srbijanski jer srbijanski ne postoji to je nekakva izmisljotina ili neciji lapsus koji se zadrzao i prosirio, srpski je posvojni pridjev od... [više na forumu]
    Obrisan korisnik