Košarka

Dragan Bender: Kraljević ili prosjak?

Sportnet • subota, 27.07.2019.
Dragan Bender: Kraljević ili prosjak?
Foto: Pixsell

Sedam. To je brojka hrvatskih košarkaša u najjačoj košarkaškoj ligi nadolazeće sezone. Jako lijepe vijesti za sve ljubitelje sporta koji izaziva najviše frustracija u Hrvata. U tom je društvu "u zadnji čas" ostao i Dragan Bender. Ostaje pitanje, je li Bender kraljević ili prosjak...

AUTOR: L.M.

Sedmicu Hrvata u NBA-u zaokružio je Dragan Bender potpisom za Milwaukee Buckse, ekipu koja, s pravom, puca na najveće dosege. Što smo vidjeli dosad od Bendera, što možemo očekivati iduće sezone i koja je Draganova perspektiva?

Velika nada od malih nogu

Dragan Bender etiketiran je velikim prospektom već u ranim tinejdžerskim danima. Rijetka kombinacija visine, mobilnosti, kontrole lopte, pregleda igre i vanjskog šuta jamčila je visoko mjesto na draftu jednog dana. To se i dogodilo 2016., kada je Bender biran četvrtim pickom od strane Phoenix Sunsa.

Izvještaji skauta isticali su brojne Draganove vrline, ali i neke mane zbog kojih je proglašen prospektom kojemu će trebati vremena da razvije svoj (veliki) potencijal prije nego igračem već spremnim za NBA košarku.

Uz nabrojane vrline, mane su u izvještajima bile identične: snaga, post igra, lijeva ruka, disciplina u obrani i izbjegavanje problema s osobnim greškama te, naravno, iskustvo. Biran je u pravu tankerašku ekipu i svi smo bili uvjereni u polagan, ali siguran iskorak našeg mladog talenta, jer igrača s Benderovim skillsetom u ligi i nema previše.

Tri godine poslije...

Bender je jedva ostao u NBA ligi. Milwaukee Bucksi uzeli su ga na dvije godine, kao igrača za kraj klupe i vatrogasno rješenje na visokim pozicijama, koji može staviti tricu kad Greek Freak krene maltretirati reket protivničkih ekipa. Negdje putem je nestao silno talentirani mladić koji obećava, a došao igrač za jednu operaciju s planiranom minimalnom minutažom.

Tko je kriv?

Zar je važno tko je kriv, kaže pjesma. Pa, važno je. Pronalaskom krivca lakši je put do rješenja. Jesu li krivi Sunsi? Ne. Dragan je u svojoj epizodi u Phoenixu dobio i više prilika nego li je zaslužio. Ako je u prvoj sezoni dobivao minute na kapaljku, u drugoj sezoni nastupio je u svim utakmicama, bio starter na više od pola i igrao 25 minuta u prosjeku.

Gledano sa suhoparne statističke pozicije, Phoenix Sunsi su dozirali svoj lottery pick točno kako treba za igrača koji nije došao "gotov" u ligu, i kojeg ne treba prebrzo baciti u vatru da ne izgori.

Bender je pokazivao bljeskove svog talenta, ali priliku nije iskoristio. Hajdemo još kratko o statistici: loša učinkovitost, loše brojke i postoci u svim kategorijama za igrača na njegovoj poziciji nisu ni zaslužili više. Bitnije od toga, Dragan nije napredovao. Za igrača kojem je detektirana pasivnost kao potencijalni problem, "ćoškarenje" i izostanak inicijative put su u propast.

Za to sigurno nisu krivi Booker i ekipa, koji su uzimali loptu i šuteve, a nije ni trener. Jer Dragan ničim nije zaslužio da se crtaju akcije za njega. Za to se treba izboriti. Za to treba gristi i pokazati muda. Bender nije pokazao ništa. Potpuni izostanak hrabrosti i karizme puno je štetniji od izostanka mišićne mase i razvoja igre u postu. Jer te stvari se popravljaju tako da se ljeti zaključaš u dvoranu i ponavljaš. Glavu ne možeš kupiti. Pitajte Marija Hezonju.

Što možemo očekivati

Nažalost, dogodine jako malo. Bucksi su ekipa koja napada NBA naslov i ne misle razvijati Bendera. On će dobiti svojih deset minuta. Ponekad. Ponekad ni minute, ali nešto će dobiti.

U međuvremenu treba krvavo raditi na treninzima i onda to primjeniti u malom prozoru koji će mu se otvoriti. Ali sa sobom na teren, uz talent, treba ponijeti i već spomenuta muda.

U suprotnom, slijedi pravac Europa. Bender je bio pred potpisom ugovora s moskovskim divom, ali CSKA će morati pričekati. S ovakvom igrom i stavom Bender ne može dominirati ni u Euroligi, ali barem bi minute bile tu.

Ipak, odabrao je novi pokušaj na najvećoj pozornici. Talent je tu, mladost je tu, vremena ima i Dragan Bender definitivno ima dosta toga za pokazati u NBA ligi. I vrijeme je. Vrijeme je da se trgne. Pokrene i pokaže taj veliki potencijal u koji i dalje vjerujemo, i razveseli nas, kako na klupskoj, tako jednog dana i na reprezentativnoj razini. Neka bude kraljević, a ne prosjak.

FOTO: Jurica Galoić/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!