Nogomet

Razvod

Marko Vargek • nedjelja, 29.03.2020.
Razvod
Foto: Pixsell

Svemu lijepom dođe kraj. Pa tako i maksimirskoj bajci. Bila je to burna veza, puna strasti, ljubavi, uzbuđenja, uspona i padova, većinom uspona...

Faza medenog mjeseca bila je romantična. Lijepo su se gledali. Nisu primjećivali mane. Bilo je sve kao u lijepoj bajci, klub je punio blagajnu, Nenad Bjelica je dobio ono što zaslužuje, status najplaćenijeg Dinamovog trenera u povijesti, a onda se uplela treća osoba.

Vratio se Zoran Mamić na mjesto sportskog direktora. Prevrtimo malo fast forward, zatresao se Zagreb, afteršokovi u Dinamu. Brzinom munje, dok nikoga nema na cesti, bila je baš lijepa prigoda za okrenuti novu stranicu – eskalacija je nekome baš odgovarala.

Dobrim poznavateljima maksimirske unutrašnjosti stvar je prilično jasna. Igrači se moraju prodati, staviti u izlog, a ako Bjelica kaže NE određenim idejama, određenim savjetima, nema love. A to se ne prašta. Bože moj, savjetnik je tu da savjetuje. On ne daje drugu priliku.

I nije barem u početku imao Bjelica problem s tim, ne treba zaboraviti kako je otvoreno koketirao s Međugorjem koje mu je povjerilo svetu misiju. 'Čuvaj mi Dinamo'.

Kada je par prošao kroz izazove, neslaganja, slijedi donošenje odluka, kažu stručnjaci - faza raskršća. Što dalje s brakom – odluka ovisi o tome kako se partner u teškim vremenima ponašao.

Izvori bliski klubu kažu kako se Bjelica loše ponašao. Da je s visoka razgovarao sa Zoranom Mamićem. Mamić se, pak, navodno ponašao uvijeno, defenzivno. Njegovim prijateljima je to smetalo, govorili su mu: 'Ipak si ti šef Zoki, a i još uvijek, ne gledajući Europu, najuspješniji trener Dinama.'

Odbili su, kažu u klubu, ponude za Livakovića, Oršića i još neke igrače. Sve kako bi trener bio zadovoljan. Dali mu nezamisliv ugovor, što govori o njihovim namjerama. U klubu tvrde kako su na sastanku u klubu Arijan Ademi i još dvojica igrača rekli NE rezanju plaća.

Klub svejedno nije smio ići đonom na trenera i igrače. To im ide na dušu. Iz Bjeličinog tabora i tabora igrača dolaze informacije kako o odluci nisu razgovarali, već im je samo priopćena. Kako su uhvaćeni u raskoraku. Navodno nas čeka show, navodno se Bjelica planira pojaviti na prvom sljedećem mogućem treningu. Da, Bjelica je i dalje trener Dinama.

Neslužbeno - 2,4 milijuna eura iznosi otpremnina za najboljeg trenera. Ka - čing! Čini se kako će 'Inati se Slavonijo' proraditi kod Bjelice te kako će krenuti po svaki euro. A onda će se ta pat pozicija morati nekako riješiti. Na pola puta. Dinamo je uvijek bio galantan u dogovorima. Rijetko u raskidima. Igrači će se ionako prilagoditi.

Vrijedi nabrojati kako je Bjelica zaradio taj novac. Rekordi. Bjelica je Dinamo preuzeo u svibnju 2018. godine i do danas na Maksimiru nije poražen u HNL-u, Kupu ili Superkupu. 35 utakmica je to, sedam više ostvario je Zoran Mamić. Motiviranom Bjelici koji, primijetili smo, brižno vodi statistiku, taj je rekord možda još uvijek podcrtan crvenim flomasterom na To do listi.

Rušio je Bjelica, znamo, i u Europi. Zasjalo je prvo europsko proljetno sunce nakon 49 godina. Samo taj podvig Bjelicu je stavio u vitrine. Dinamo, čije smo utakmice u skupinama europskih natjecanja dočekivali s unaprijed zamišljenim lošim scenarijem u kojem Modri gotovo uvijek pobijede sami sebe, ostvario je pod Bjelicom rekordnih devet pobjeda u jednoj europskoj sezoni.

Dosad je taj rekord držao Zoran Mamić sa sedam pobjeda u sezoni 2014./15. Bjelica wins! Još jedna pobjeda u tom hladnom ratu je Bjeličin niz od sedam europskih utakmica bez poraza, taj je rekord dosad držao također Zoki Mamić. 2018./19. Bjelica je postavio i rekord po broju postignutih pogodaka Dinama u jednoj europskoj sezoni. Da, Dinamo je nemilice trpao, 28 komada. Ove jeseni u europskoj kampanji 23 pogotka.

S golovima su se milijuni slijevali, a navijači vratili. Duh se probudio i huk s ruševnih maksimirskih tribina koje su ponovno glamurozno zasjale. Oružje je na trenutak bilo izbijeno iz ruku navijačke opozicije. Nije bilo popularno talasati. Bjelica je u jednom trenutku bio nedodirljiv.

No u tišini korone, dok navijači pomažu na sve strane, zasigurno se rola nova fronta. Isti akteri na suprotnim stranama. Mira neće biti.

Bjelica je napravio sve, ali je u dvije minute utakmice protiv Šahtara iz ruku ispustio, tvrde u klubu, kovčeg s 20 milijuna eura. I tu je počelo. Krivnja u svakom prekidu je 50 - 50. Istina, ovaj nije bio dostojanstven. Iako, brakorazvodna parnica tek je počela. Šteta, bili su prava zagrebačka klapa.

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • dr00729.03.2020. u 22:13
    Hvala na svemu i doviđenja..
    dr007