Nogomet

Kek out, Vaha in

Marko Vargek • četvrtak, 16.07.2020.
Kek out, Vaha in
Foto: Pixsell

Teško je opet ne početi priču s Nenadom Bjelicom. Kada je onako izbrijane glave s ratničkom frizurom silazio niz maksimirske stepenice nakon zadnjeg sastanka, tko zna što su mislili čelnici Dinama kada su ga kroz trošne rolete gledali kako odlazi. Odlazi čovjek koji je donio milijune, čiji je know how doveo momčad do visokih planina...

Kada je realnost dohvatila maksimirske strukture nakon što je ni kriv ni dužan potrošen Igor Jovićević, prvi je izbor bio Matjaž Kek. Zoran Mamić se pojavio u ulozi 'dobrog bivšeg muža'. Uz ogradu vršitelja dužnosti, pitali su se mnogi traži li Dinamo stvarno novog trenera, a zapravo u sjeni priprema grandiozni herojski povratak Zorana na klupu. Ima hipoteku rezultata, ali i teret nepravomoćno osuđenog. Ako se nogomet igra zbog navijača, a navijači to neće trpjeti - Zoran Mamić nema šanse uspjeti. Kaznena odgovornost je mač nad glavom koji u svakom trenutku Dinamo može ostaviti u neugodnoj situaciji u vremenima kada se sponzorski ugovori otkazuju zbog svakog krivog poteza.

Navučeni na uspjehe od prošle sezone u Dinamu su znali da im treba trenerska faca. Netko tko će sve napraviti boljim, netko tko će sakriti nedostatke igrača i selekcije. Netko baš poput Nenada Bjelice. Tražeći po tržištu siromašnom takvim trenerima koji su kako se u narodu kaže baje, sjetili su se u Dinamu svog starog krvnika. 'Matjaž Kek je savršen, to je profil trenera kakvog tražimo' – ponosno su objavili iz Dinama, dan nakon što su navijači posjetili stadion u mirnom prosvjedu poručivši Mamiću: 'Ne bu išlo!'

Od tog dana do Kekove odbijenice i odluke da ostaje izbornik Slovenije prošlo je sedam dana i teško se oteti dojmu da bi Kek sve dogovorio s Dinamom da ta informacija nije izašla u javnost, da su se pregovori događali u tišini. Jer Kek i Dinamo imali su prešutni dogovor, navodno je Slovenac već dogovarao pripreme i strukturu momčadi – no pritisak medija i javnosti postao je u jednom trenutku prevelik za Matjaža kojem je preostalo napraviti jedino ispravno – pokazati svoju odanost Deželi.

Nespretno je odigrano sve to, a Plan B nije ni postojao jer Kek je bio sigurna stvar. Doduše, Dinamo je poznat da daje drugu, ma što drugu i treću priliku svojim trenerima. Neee, neće se vratiti Kruno Jurčić, ali maksimirski mobiteli zasigurno će okrenuti Vahida Halilhodžića. Da, on i Zdravko već su davno zakopali ratnu sjekiru, zaboravljene su one smiješne epizode s odvjetnicima u Plavom salonu prije devet godina. Poznato je i kako je Vaha ostao u jako dobrim odnosima sa Zoranom Mamićem.

Isto kao i Kek, Halilhodžić ima važeći ugovor s reprezentacijom Maroka, no poznata je ona njegova izjava: 'Nema ugovora koji se ne može raskinuti!' Novca će se u Dinamu naći za Vahin bogati ugovor – kao što je navodno 800 tisuća eura godišnje bilo spremno za Keka. No kakav je trener danas Vahid 'Kako kažem ja' Halilhodžić? Je li u međuvremenu, vodeći reprezentacije Alžira, Japana i Maroka izgubio oštrinu potrebnu za svakodnevni rad u klubu?

Vaha ima karakter i autoritet, no karakter se traži i u svlačionici. Kada se gleda današnji Dinamo – vidi se kako nedostaje brzine, određenog modernizma. Ima li Dinamo kreatora kao što je bio Dani Olmo? Preuzima li tu ulogu Ivanušec, je li to sada Lovro Majer? Luka Menalo i Lirim Kastrati bit će novi Dinamovi krilni napadači – no jesu li oni internacionalni nivo? Sve su glasnije priče o dolasku Antonia Čolaka iz Rijeke. Je li on taj, za napad na Ligu prvaka? Dinamu treba napadač koji će zabiti između 25 i 30 golova po sezoni. Uz svu ljepotu igre i sigurnost koju pruža Bruno Petković, niti on dosad nije bio taj. Ove je sezone zabio sedam pogodaka u HNL-u.

Kako bi sada mirni bili Dinamovi čelnici da Bjelica odlučno slaže svoju viziju za napad na Europu, koja klubu život znači. No kao što je Zdravko Mamić jednom rekao: 'Ja da sjednem na klupu, pregazili bi ih kao plitak potok. Zapamtite, da tata sjedne – plitak potok!', Dinamo je s Bjelicom pregazio Atalantu kao plitak potok, a svejedno sada traži - novog Bjelicu.

FOTO: Željko Lukunić/PIXSELL

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!