Košarka

Zašto se NBA mora odigrati unatoč koroni?

Ivona Hemen • četvrtak, 23.07.2020.
Zašto se NBA mora odigrati unatoč koroni?

Već duže vrijeme Disneylandom ne šeću Mickey Mouse, Pajo Patak i ostali animirani divovi, već NBA gorostasi koji su okupirali Orlando uoči nastavka prekinute sezone...

Njih 300-tinjak priprema se u najmaštovitijem mjestu na svijetu baš u maniri junaka iz bajki. Jer poput Matovilke koja je bila zatočena u dvorcu i oni su bili pod staklenim zvonom dva tjedna po dolasku u kompleks. Ondje im je ograničeno kretanje, a praktički donedavno, hranu su primali ispred vrata hotelske sobe.

Dakako, mnogima se to nije svidjelo pa su je usporedili s hranom u avionu, a zvijezde poput njih navikle su na kavijar i šampanjac. Tko će ga otvoriti početkom listopada kad se proglasi pobjednik? Dug je put, a prvenstvo samo što nije nastavljeno.

Dugo se lamentiralo o nastavku sezone i je li pametno riskirati zdravlje igrača i ostalih sudionika ovog velikog projekta. Upalio se alarm, i to nekoliko puta kad su se zarazile velike zvijezde poput Kevina Duranta, Russella Westbrooka i Jamesa Hardena (pri tome su potonja dvojica navodno tulumarila na istom partyju). No oni barem nisu lizali mikrofon poput Rudyja Goberta nakon čega su se mogli zaraziti ne samo koronavirusom, nego s još 300 drugih virusa. NBA je unatoč infantilnim potezima pojedinaca svejedno odlučio gurati dalje jer ovo prvenstvo žele završiti, a ne prekinuti. Zbog čega?

Dočarat ću vam to brojkom. $600.000.000,00 (šesto milijuna dolara). To je minimalni gubitak koji bi franšiza pretrpjela u slučaju prekida sezone. S time da ni ne znamo koliko su milijuna izgubili od ožujka, kad je Liga prekinuta.

Nadalje, Disney i AT&T godišnje za televizijska prava NBA-u plaćaju 2,7 milijardi dolara, što je oko 30 posto prihoda Lige. Prema nekim procjenama, Disney bi mogao izgubiti 475 milijuna dolara zbog manjeg interesa za oglašavanje.

U sve to kao da nisu upućeni igrači. Njih 50-ak, predvođeni Kyriejem Irvingom, u lipnju se sastalo putem video-konferencije i u strahu za vlastito zdravlje – zaključilo da namjeravaju bojkotirati nastup, ali ne pristaju na neisplatu plaće. Bez obzira na sve protokole i zaštitu koju je Liga osigurala kako bi zaštitila igrače, bez obzira na sva testiranja, i dalje naravno da postoji rizik. No oni mogu ostati kod kuće i neće biti kažnjeni. Ali zato će morati žrtvovati plaću, rekao je dobro obaviješteni izvor, poznati sportski novinar i kolumnist Adrian Wojnarowski. Nitko ih neće tjerati na igranje jer žele osigurati zdravlje svoje obitelji. Dodao je i to kako su NBA i zajednica igrača došli do ovog dogovora. Također, i liga i vlasnici su se osigurali jer neće morati platiti igrača koji ne želi igrati.

Momčadski sportovi u dvorani, poput košarke i rukometa, jesu rizičniji, ali oni s natjecanjem moraju nastaviti kad-tad. Zašto sve upućuje da NBA svoje 'disidente' neće poslušati? Irving i ekipa kao da nisu svjesni da njihove multimilijunske plaće omogućuju prvenstveno bogati ugovori za TV prava. A TV-kuće i njihovi oglašivači sigurno neće prenositi, odnosno financirati 48 minuta praznog parketa. A NBA sigurno nema rezervne milijune koje drži na štednji da u slučaju kriznih slučajeva isplaćuje novac igračima koji ne žele igrati.

2016. Liga je potpisala najbogatiji ugovor u povijesti za televizijska prava. Prema njemu, ESPN idućih deset godina plaća deset milijardi dolara za pravo prijenosa najjače lige na svijetu. Upravo to omogućuje zaradu igračima i klubovima. Salary cap koji regulira razinu plaće zbog globalne pandemije se spustio za gotovo 30 posto.

No tu nije kraj lančanoj reakciji koja bi mogla nastati ako zdravi igrači odbiju 'dolaziti na posao'. Vlasnici klubova mogu iskoristiti posebnu klauzulu u kolektivnom ugovoru koji je NBA potpisao 2011. godine. U njemu jasno piše - u slučaju više sile, ugovor s igračima može se raskinuti i time bi se poremetio odnos snaga u ligi nakon čega NBA vjerojatno nikad ne bi bio isti. I da komesar NBA-a Adam Silver odluči otkazati sezonu i vlasnici klubova raskinu kolektivne ugovore, NBA bi patio godinama.

Trenutačni salary cap je 109 milijuna dolara i, u slučaju da se sezona otkaže, klubovi bi u pregovorima za novi kolektivni ugovor morali tražiti smanjenje za barem 30 milijuna dolara. Time bi i igrači imali manja primanja. Ali nećemo se lagati, i već sada svi su zaradili za barem tri života. Kako tim novcem mnogi od njih upravljaju, druga je priča jer su mnogi s godinama navikli samo na više, a ne manje novca. Primjerice, Allen Iverson više nema ni za cheeseburger. Tako je barem rekao sucu tijekom brakorazvodne parnice.

Kad se sve zbroji, gubici se već sada mjere u milijunima, iz čega je jasno da je NBA kotač koji se ne smije zaustaviti ako svi zajedno žele opstati. Igrači, ali i onaj čovjek koji mijenja rezultat na semaforu, klinac koji briše parket ili teta koja pere dresove. Kako je svojevremeno rekao jedan hrvatski tajkun – kad stanem – padam. Isto vrijedi i za najjaču košarkašku ligu.

Kad 30. srpnja na parketu Disney World kompleksa na Floridi bude podbačena prva lopta, možda to bude inspiracija za neki novi nastavak Space Jama.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

KošarkaNBATeme tjedna
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!