2024 NFL Season

123
...
404142
danchy
danchy
Većinski vlasnik Foruma
Pristupio: 23.07.2009.
Poruka: 32.346
danas u 12:19

AFC North – i dalje najjača divizija lige

 

Poredak prošle sezone:

1 Ravens 13-4 (izgubili AFC Championship utakmicu)

2 Browns 11-6 (ispali u prvoj rundi playoffa)

3 Steelers 10-7 (ispali u prvoj rundi playoffa)

4 Bengals 9-8

 

 

Baltimore Ravens

 

Prošlosezonski 1st seed i 1. run napad lige koji kad je trebalo – ufinalu konferencije, nije trčao s loptom! Opet! Najveća zvijezda je dakako MVP Lamar Jackson kojemu je to bila 2. takva nagrada, a koji i dalje ima negativan 2-4 playoff omjer. 1. po rush pokušaji,a, a 30. po pass i to se neće puno promijeniti.

 

Jedini ozbiljni WR je Zay Flowers, lani rookie, 858y i 5TD, tu su još Bateman i Agholor od značajnijih imena, ali bez većeg učinka. Otišao je OBJ koji je bio 2. WR opcija. Njegove brojke će vrlo lako nadmašit TE Andrews, i dalje top 3-5 TE lige koji je igrao samo 10 utakmica lani. Najveće pojačanje ova ekipa je doživjela na mjestu RB gdje je došao Kralj! D. Henry, jedan od najboljih RB otkad je došao u ligu napokon je napustio onaj odron od Titansa i došao u contendera, ali ne bilo kojeg contendera nego ekipu koja živi od runa, a nema boljeg čistog old school RB u ligi od njega. Ostali su bez Gusa the Busa Edwardsa, ali tu su i dalje Justice Hill i Michael Keatom (kreće na PUP list, znači nema ga barem prve 4 tekme) koji će dobiti dosta lopti.

OL je bila 6. po PFF-u i imat će 3 nova startera, što nije baš dobra stvar. Ostao je C Linderbaum kao glavni igrač te linije, ali odlaske Mosesa i Simpsona ne mogu nadoknadit. 62. pickom su draftali Rosengartena, ali očekuje se manji pad u tom dijelu ekipe.

 

Veći pad se očekuje od obrane koja je bila najbolja obrana lige, ali koja je izgubila neke vrlo važne igrače. Prije svih je tu LB P. Queen. DE J. Clowney i S Geno Stone, za koje nisu našli adekvatnu zamjenu. I dalje će ta obrana biti elitna, a jamstvo za to je najbolji safety lige allpro Kyle Hamilton, kakav užitak je tog dečka gledati i kako ga postavljaju po cijeloj obrani, kao i allpro LB R. Smith. Prednji dio obrane će i dalje biti opasans Madubuikeom (13 sackova), Van Noyom i Owehom, ali definitivno su lošiji i na DE i LB i S poziciji, a run obrana ni lani nije bila jači dio ove ekipe. CB jedinica ostaje nepromijenjena i i dalje će biti jako dobra Stephens – Maulet i prije svih M. Humphrey su jamstvo kvalitete, a u prvoj rundi su draftali i Wigginsa s 30. pickom.

 

Kad govorimo o padu obrane, Queena ne mogu nadoknadit, dok Clowneya i njegovih 9,5sackova mogu, ali nisu i bit će tu neki pad, ali i dalje bi ta obrana morala biti u top 5 lige jer igrače kao što su Hamilton i Roquan Smitt, Humphreys i Madubuike nema svatko. Ostali su i bez DC MacDonalda koji se sad HC u Seahawksima, tako da su i dalje dobri, ali možda ne baš dobri kao lani.

 

 

Cleveland Browns

 

Eh, kako je lako od jedne od omiljenih ekipa lige postati jedna od najomraženijih, samo potpiši D. Watsona, preplati ga po pickovima i po plaći i onda ga trpi dok igra užasan football. Neki dan gledam Eisena i kaže da je „goruće“ pitanje NFL-a je li D. Watson i dalje elitan QB. Molim? Pa on to nije već 3 godine. Lani su s Watsonom imali omjer 5-1, ali to je zahvaljujući obrani, a ne njemu jer 7TD i 4INT i manje od 200y u prosjeku nije statistika elitnog QB. Ali zapeli su s njim i moraju ga istrpit i ako bude zdrav može biti koristan. Bolje da im igra on nego J. Winston, to je sigurno, kad je već Flacco tišao.

 

Oružja Watsona u napadu i nisu toliko loša, WR Amari Cooper je odličan igrač, 1250y i 5TD, WR2 je E. Moore, a doveli su i J. Jeudya iz Denvera. Kad se tome pridoda TE Njoku, taj napad izgleda sasvim pristojno. A bio bi i više no pristojan da se Chubb vrati u formu prije ozljede. Bio je najbolji RB lige prije nego li se ozlijedio, a ozljeda je takva da još uvijek nije sigurno kad će se vratiti (kreće sezonu na PUP listi). Tu je J. Ford koji je imao 1000+ scrimmage yardi da znatno pridonese tom napadu a otišao je K. Hunt koji je bio ok opcija, ali ništa više od toga.

Lani je OL bila 20. po PFF-u i 21. u ligi po dopuštenim sackovima. Znači da može bolje, a bolje očekuju jer im se vraćaju dva startna guarda koja su propustila veći dio sezone.

 

Rekli smo da je obrana Ravensa bila najbolja u ligi lani, ali ova Brownsa i kasnije Steelersa je odmah uz nju. Brownsi su bili 1. po dopuštenim yardama, ali tek 12. po dopuštenim poenima, što ide na dušu napadu sa silnim tournoverima. Ipak, bili su uvjerljivo najbolja pass obrana lige. Glavna zvijezda je dakako DPOY M. Garrett, što dovoljno govori samo po sebi. Na liniji su još Z. Smith, A. Wright i na mjesto startera uskače Okoronkwo koji je lani imao 4,5s i s njim ne bi trebali osjetit odlazak Eliotta. LB jedinica će biti elitna jer iako su otišla 2 LB, ostao je Owusu Koramoah, probowler, svestran, koji puni sve kategorije, 2INT, 100+tackleova, 3,5 sackova, a doveli su J. Hicksa iz Vikingsa koji tu jedinicu sad čini boljom. Elitna ili još elitnija je CB jedinica Newsome – Emerson i D. Ward, probowler koji je dopustio QBR ispod 50 – najbolja CB jedinica lige, ali se Ward mora paziti potresa mozga zbog kojih mu je nastavak karijere upitan, ali igra odmah prvi tjedan. Safety su solidni Delpit i Thornhill dopustili QBR oko 90 i mogu bolje.

 

Brownsi imaju 3. najteži raspored lige i na papiru to izgleda impresivno. Izgubili su manje igrača od Ravensa, posebno u obrani, ali ostaje pitanje može li Watson odigrati barem jednu sezonu na razini Texansa jer ne može obrana vječno vući taj napad...

 

 

Pittsburgh Steelers

 

Ne možemo pričati o Steelersima da ne spomenemo Tomlinovu nevjerojatnu statistiku da još uvijek nema gubitničku sezonu u NFL-u, što je impresivno kad se sjetimo kakve su sve ekipe imali, uključujući i onu lani. Koliko god to bilo impresivno, radi se o Steelersima jednoj od najuspješnijih NFL franšiza i oni žele malo više od pozitivnog omjera i ispadanja u prvoj rundi playoffa. Je li napokon vrijeme za to? Ako je suditi po izboru OC u Arthuru Smithu, onda nije.

 

Ako ništa, napravili su ogroman napredak na QB poziciji jer Rudolha i Picketta zamijenit s R. Wilsonom i J. Fieldsom je napredak. Russ je starter za Steelerse prvi tjedan i on je low risk high reward igrač jer igra za minimalac dok mu plaću daju Broncosi još uvijek. Nije to bilo toliko loše u Broncosima lani, 26TD i 8INT s 98 QBR. Pola ekipa bi odmah potpisalo takvu igru QB, uključujući i Pittsburgh. Na raspolaganju ima jednog elitnog skill igrača, a to je dakako Pickens koji je lani s 18,1 YPC bio 1. u ligi. Otišao je WR2 D. Johson koji će faliti, ali ne previše, a Russ će moći birati kome bacati od Vana Jeffersona, C. Austina i rukija Romana Wilsona, pick treće runde ove godine. Freiermuth je solidan TE, ništa posebno, a RB su Najee Harris koji je imao 1000y lani, a tu je i J. Warren, po meni bolji od dva RB koji je uz to i dobar u hvatanju, ali kreće sezonu ozljeđen.

OL je bila solidna, dobri guardovi, ali loš centar i LT i to su riješili na draftu gdje su za LT uzeli Fautanua s 20. pickom, a novog centra Fraziera s 51. pickom u 2. rundi. Lani su bili 9. po dopuštenim sackovima, a sad će to porasti zbog načina igre Russa koji redovito pretrpi 40+ sackova po sezoni zbog (pre)dugog držanja lopte. Seumalo je out najmanje 4 tjedna, tako da će to osjetiti sigurno.

 

Nije lako QB u ovoj diviziji jer evo nas na još jednoj elitnoj obrani. Po meni odmah uz Brownse ove sezone jer ono što su Ravensi izgubili, to su Steelersi dobili. Patrick Queen je novi LB Steelersa, uf, imat će vruć povratak u Baltimore.. Uz dužno poštovanje svima, ali upravo Steelersi imaju najboljeg obrambenog igrača lige – TJ Watt je apsolutna zvijer i vrlo je lako mogao obranit nagradu za DPOY, koju je doduše zasluženo uzeo Garrett, ali da biram radije bi u ekipi imao TJ-a koji je opet došao na prag 20 sackova lani i čovjek puni apsolutno svaku obrambenu kategoriju od INT, sackova, obranjenih dodavanja, forcef fumbleova... SVE. Ako nije udvojen, QB je na podu jako brzo. Ali ni ostatak te obrane nije za bacit, nadaju se da će Heyward napokon biti zdrav, a tu je i dobri Highsmith sa 7 sackova lani. Run obrana je lani bila problem i DT Benton i Ogunjubi su jako dobri, ali mogu bolje. U zaustavljanju runa pomoći će dakako već spomenuti Queen koji donosi 133 tacklea iz Ravensa, a partneti će mu biti Roberts isto 100+ tackleova i Holcomb. Po jedan elitni igrač na CB i S poziciji, i to na CB J. Porter Jr. koji je obranio 10 dodavanja i dopustio QBR ispod 65 te S M. Fitzpatrick, probowler i još jedan čovjek koji pravi razliku u toj obrani. Njihovi partneri na CB i S poziciji nisu toliko impresivni, ali nisu ni za baciti, a dok prednji dio ekipe stvara pritisak njihov posao je puno lakši.

 

Jako čudna ekipa su ti Steelersi, kad misliš da će dobit nema ih nigdje, kad očekuješ poraz oni iznenade, pa su tako lani u ovoj diviziji imali omjer 5-1, što je impresivno i potpuno neočekivano. Steelersi imaju najteži raspored lige i nisam siguran što očekivati od njih...

 

 

Cincinnati Bengals

 

Iz treće sam pogodio kako se piše ime grada, pa ću radije pisati Bengalsi cijelo vrijeme... Uz dužno poštovanje Lamaru, najbolji QB divizije je ovdje. Joe Burrow je od 4 sezone u ligi u cijelosti odigrao samo 2 i lani se vidjelo koliko mu za ozljeda smeta. Unatoč tome je bio solidan s 15TD i 6INT, ali nije bilo mobilnosti, a i ostatak napada je imao problema. Prije svih jedan od najboljih WR lige Chase je propustio dosta utakmica, a Tee Higgins je bio potpuno izvan forme i nije došao ni blizu 1000y koliko se od njega očekivalo. Sve to je rezultiralo posljednjim mjestom u diviziji, ali s i dalje dobrim omjerom u ovoj jako diviziji. Postoje i određene trzavice s Chaesom oko novog ugovora, ali on ne prijeti holdoutom koliko znam, a Tee se pomirio s tim da neće dobit novi ugovor i igra na tagu. Dakle, elitne WR opcije koje nemaju ugovor i pitanje je koliko će gristi i riskirati ozljedu. Otišao je Boyd koji je bio WR3, a draftali su u 3. rundi Burtona koji će sigurno dobiti dosta lopti dok su obrane koncentrirane na ovu dvojicu. TE je Gesicki kojemu su lani bacali Mac Jones i Zappe, pa će sigurno biti bolji nego u NE. Značajan je odlazak RB Mixona u Texanse, a zamjena je Z. Moss iz Coltsa, što je po meni značajno pogoršanje jer on nije RB od 1000+y kao Mixon.

OL je lani dopustila čak 50 sackova, ali vraćaju 4 od 5 startera. Doveli su tacklea Browna iz Patsa i 18. pickom draftali rukija Mimsa, pa bi ta OL mogla biti bolja, ali to im je značajan problem već godinama.

 

Bengalsi su jedina ekipa koja nema elitnu obranu u ovoj diviziji, ali to im do sad nije smetalo. Iako nije cijela obrana elitna, i više no elitan je DE Hendrickson, pro bowler sa 17,5 sackova lani koji mora biti dupliran svaki snap, a na njemu suprotnoj strani je isto jako opasni i kvalitetni S. Hubbart (6s lani). Na DT su izgubili DJ Readera i to nisam siguran da mogu nadomjestit iako je došao Rankins, a tu je i kvalitetni BJ Hill. Imaju visoko kvalitetnu LB jedinicu s Wilsonom i Prattom, a secondary je lani bio jako upitan jer su dopustili najviše yardi po pokušaju i kompletiranju. CB jedinica je izgubila Awuziea koji je bio onako, meh i ostali su solidni Taylor-Britt, nešto lošiji DJ Turner koji je dopustio QBR 115 i čak 5 TD, a tu je i nickle CB Hilton koji je dopustio 0 TD, što je impresivno. Dva su nova safetya Vonn Bell iz Panthersa i Geno Stone iz Ravensa koji je imao 7INT lani.

 

Hoće li nerazrijeene situacije s ugovorima glavnih hvatača utjecati na njihove predstave na terenu i može li Burrow ostati zdrav. Obrana je dovoljno dobra da limitira protivnika ako ga napad može dokrajčiti...

 

 

Prognoza:

1 Bengals 11-12 pobjeda

2 Ravens 10-12 pobjeda

3 Steelers 7-9 pobjeda

4 Browns 6-8 pobjeda

 

 

Oba „sjevera“ su nevjerojatno teška za prognozirati, posebice AFC gdje su razlike minimalne, a intezitet tih utakmica je takav da nema sigurne pobjede unutar divizije. Bengalsi nemaju elitnu obranu, Brownsi i Steelersi nemaju elitni napad, jedino Ravens imaju i jedno i drugo, ali već je poznato da svake godine jedna ekipa u NFL-u ode from last to first unutar svoje divizije i unatoč upitnicima oko Bengalsa, ako je Burrow zdrav onda njemu najviše vjerujem. Ravensi su dovoljno dobri da uzmu 2. mjesto i playoff spot, a od Brownsa i Steelersa pitanje je koja obrana će moći igrati još jednu sezonu na elitnoj razini i kome će napad više pomoći. Ne vjerujem Deshaunu Cosbyu Watsonu i zato Steelersi ispred njih, koji će vjv opet nekako doći do 9 pobjeda, a da ni sami ne znaju kako...

Life is tough, get a helmet
123
...
404142