provokator je napisao/la:
ajmo se mi ufatiti teme i Èrcegovine:
Jos mi nitko nije odgovorio, kako se sprema najbolja janjetina/odojak na raznju. Moj favorit je kozlin, ali odojce je takodjer dobro. a jeo sam jedanput u èrcegovini "pivca na kozlinu ".......-hebote , sto je to bilo dobro!? 2 raznja jedan iznad drugog: 3 kokota jedan do drugoga se vrte iznad kozlina. Kako se kokoti vrte - tako "pustaju vodu" i tocaju kozlina da ne presusi. Kozlina uopce nije trebalo mazat. kokoti su ga namazali.
i onda za tim pravog domaceg ercegovackog vina (kadarun/vranac/plavka). Najslicnije vino je Babic (opol)
Vidi cijeli citat
Za kozlina je najvažnije da je mlado meso, onda je dobro u svim varijantama. Dobra je kozletina u Dugim Njivama na putu između Vrgorca i Makarske (nije Hercegovina, ali sličan kraj).
Moj favorit je sve ispod peke. Tu nema greške. Sve je dobro. Od pite, kruha, pivca, hobotnice, janjetine, teletine, kozletine...
Ako hoćete probat dobru hercegovačku kuhinju dobro je mjesto kupalište Božjak na rijeci Trebižat kod Studenaca. "Restoran" ispod mosta, pored jednog od slapova. Ne znam mu ime. Super mjesto za rashladit se i najest.
Preporučio bih vam i kanu safari rijekom Trebižat. Idealno za pustit mozak na pašu. Nije previše zahtjevno, a Trebižat prelijep.
Trebižat je inače rijeka ponornica koja se pojavljuje pod devet imena:
Culuša, Ričina, Brina, Suvaja, Matica, Vrlika, Tihaljina, Mlade i Trebižat. Biser Hercegovine.
[uredio luka10 - 03. ožujka 2009. u 20:27]