meso mora bit od životinje koju čuva čoban, jerbo je takvo ime jelu....
Slavonski čobanac (glavno jelo),
Specijalitet slavonske kuhinje
Sastojci:
Za 4 osobe:
80 dg janjetine
2 ljute papričice
1 dl ulja
1 žličica mljevene paprike
1 žlica brašna
20 dg rajčice
30 dg krumpira
1 dl bijelog vina
1 lovorov lista
sol i papar
Opis:
Na zagrijanom ulju popržiti sitno narezani luk dok požuti. Posoliti i popapriti. Meso narezati na kockice i dodati u kotlić. Dobro popržiti, dodati lovorov list, sitno narezane ljute papričice i preliti toplom vodom. Kuhati pola sata, zatim dodati brašno rastopljeno u vodi, mljevenu papriku, oguljenu i narezanu rajčicu i papar. Dodati vodu ako je potrebno i kuhati 20 minuta. Krumpir narezati na kockice i dodati u kotlić. Preliti bijelim vinom i nakon 15 minuta skinuti s vatre. Prije posluživanja može se po želji umiješati kiselo vrhnje.
Čobanac je tradicionalno slavonsko jelo koje se priprema u posebnim bakrenim kotlićima na prirodnoj vatri. Zato se ovo jelo obično priprema na otvorenom, ispred kuće ili u prirodi.