Uvezen je iz Južne Amerike, točnije Perua gdje postoji par tisuća vrsta krumpira negdje sredinom 16 stoljeća od strane Španjolaca te se proširio na mediteranu u Italiju...Ima recepata iz toga razdoblja, postoji više verzija ove priče ne samo za Nijemce, već i za Francusku itd. Istina da je bio popularniji među aristokracijom jer su mislili da je afrodizijak, ljudi ga baš nisu znali skladištiti, pa je često pozelenio i bio gorak...
Fridrik Veliki je poticao proizvodnju, vlada je dijelila sjeme seljacima i razlog je bio jednostavan jer tijekom 30-godišnjeg rata za neovisnost Austrije kada su inače protivničke vojske napale su često izazivale glad( jel i danas popularan oblike ratovajna protiv stanovništva).
Uđeš i zapališ polja pšenice, kukuruza i čega sve ne što lako gori i izazoveš glad. Međutim, krumpir se nalazi pod zemljom, izuzetno je hranjiv i omogućava preživljavanje masama, a teško ga je uništiti( tada nije bilo krumpirove zlatice).
Ruske, Austrijske( tada Habsburška Monarhija) vojske su to primjetile i na taj način je krumpir se dodatno proširio među običnim pukom. Fridrik ga je podigao na industrijsku proivodnju...