Sportnet forum

Dobrodošli na najbolji hrvatski sportski forum!

Pravila korištenja

Pivo i Hrana

basketas
basketas
Moderator
Pristupio: 28.08.2011.
Poruka: 21.641
03. prosinca 2023. u 19:38

ian wright je napisao/la:

krvavice, pire i kiselo zelje - nema boljeg jela za zimu. Ali samo krvavice koje moja majka napravi

tradicija je već puno godina da kad god dođemo za Božić, da se jedan od tih dana jedu krvavice sa zeljem i pireom

ima ih naravno i ovdje za kupit, ali nikad ne znam što stave u njih, kako to naprave, a kod jela koje jedem jednom godišnje mi je to bitno 😁

jeo sam ih na raznim mjestima, po kućama i restoranima, od različitih ljudi i vjerujem da znaju napraviti i da je to fino i da su bez greške, ali nikad mi to nije nešto specijalno. Pojedem iz pristojnosti jednu, ali se zapravo najedem zelja 😂

priznajem samo one od moje matere

 

Vidi cijeli citat


Nisam ljubitelj krvavica, stovise.

 

Aj jos svjeze i pecene, al ove domace susene, to i švargl kad vidim zeludac mi se okrene (ko i sulc - ne mogu, probao sam X puta, samo onaj refleks riganja nastupi 🤣).

Kako misliš ne može?
ian wright
ian wright
Moderator
Pristupio: 19.05.2005.
Poruka: 58.908
03. prosinca 2023. u 19:42

nisam ni znao da ima sušenih krvavica

kod nas se to napravi i odmah u škrinju, pa se ispeče kada treba

 

ja ne mogu one prezvušte i hladetine

 

edit: prezvušt = tlačenica

[uredio ian wright - 03. prosinca 2023. u 19:46]
basketas
basketas
Moderator
Pristupio: 28.08.2011.
Poruka: 21.641
03. prosinca 2023. u 19:44

ian wright je napisao/la:

ovdje imaju dvije vrste:

jitrnice - ima kaže da dolazi od jetre, svijetle boje

jelito - tamo se dodaje krv, kao krvavice

oboje se peče ili kuha i daje uz krumpir i kiseljo zelje

Vidi cijeli citat


Ovo iza mi djeluje kao susena krvavica

Kako misliš ne može?
basketas
basketas
Moderator
Pristupio: 28.08.2011.
Poruka: 21.641
03. prosinca 2023. u 19:50

Mislim "suseno" to se kuva, pa se puni i onda se baci na koji dim.

Kako misliš ne može?
Kojot_50
Kojot_50
Dokazano ovisan
Pristupio: 02.01.2012.
Poruka: 17.810
03. prosinca 2023. u 19:51

basketas je napisao/la:

Kojot_50 je napisao/la:

Daj mi kiseli kupus, skuhani krumpir i malo mesa/kobasica i ne treba mi ništa drugo od hrane.

Vidi cijeli citat


Sve oke, ima i krumpira i njoke ko prilog bile, samo ne kontam ovo "malo mesa" 😅

Vidi cijeli citat


Malo mesa znači da staviš malo mesa skuhati skupa s kupusom, a ostatak ispržiti na laganoj vatri. 😁

Ljepota stvorenja odražava beskonačnu ljepotu Stvoritelja (KKC, 341)
ian wright
ian wright
Moderator
Pristupio: 19.05.2005.
Poruka: 58.908
03. prosinca 2023. u 19:51

ma slika je prva na koju sam naletio

ovo je školska slika pravog jelita

 

 

nisam još naletio na sušenu, ali tko zna, možda i jesam, pa nisam primijetio 🤥

[uredio ian wright - 03. prosinca 2023. u 20:01]
basketas
basketas
Moderator
Pristupio: 28.08.2011.
Poruka: 21.641
03. prosinca 2023. u 19:52

ian wright je napisao/la:

nisam ni znao da ima sušenih krvavica

kod nas se to napravi i odmah u škrinju, pa se ispeče kada treba

 

ja ne mogu one prezvušte i hladetine

 

edit: prezvušt = tlačenica

Vidi cijeli citat


edit: prezvušt = tlačenica = švargl

Kako misliš ne može?
basketas
basketas
Moderator
Pristupio: 28.08.2011.
Poruka: 21.641
03. prosinca 2023. u 19:53

Ne valja ti slija

Kako misliš ne može?
ARIZIN
ARIZIN
Dokazano ovisan
Pristupio: 19.07.2012.
Poruka: 13.279
03. prosinca 2023. u 20:16

Ni meni ne odgovara švargl tj tlačenica, ali ima ljudi koji se "guše" u njoj...Što više želatine to njima bolje.

 

telekineza
telekineza
Potencijal za velika djela
Pristupio: 28.05.2011.
Poruka: 2.049
03. prosinca 2023. u 20:17

basketas je napisao/la:

ian wright je napisao/la:

nisam ni znao da ima sušenih krvavica

kod nas se to napravi i odmah u škrinju, pa se ispeče kada treba

 

ja ne mogu one prezvušte i hladetine

 

edit: prezvušt = tlačenica

Vidi cijeli citat


edit: prezvušt = tlačenica = švargl

Vidi cijeli citat


Mi ih radimo doma sami i meni to bude vrh. Ali stvar je u tome da ga mi baš pravimo sa dosta "mesa" i dosta je drugačiji od onog što se može vidjeti po mesnicama jer baš stavljamo jako puno jezika i srca.

 

A meni su isto i krvavice vrh, ali samo moje. 😀  Mislim da sam ih do sad u životu samo dva puta jeo izvan kuće. Mislim, znam što ide u njih i kak ih mi spremamo i onda mi to spada u jela koja mogu biti fina i po restoranima, ali ipak, najviše vjerujem sebi. Mi ih preko zime jako često jedemo (jednom tjedno) i redovno napravimo veliku količinu. Ove godine smo ih napravili 20 kg. Morati ću provjeriti u arhivi jel imam neku sliku. 

 

A kak ste ove godine zbog ove situacije sa svinjskom kugom uspjeli obaviti kolinja i napraviti kobasice i ostale suhomesnate proizvode? Mi smo hvala bogu izvan Slavonije pa smo uspjeli manje više to normalno odraditi kao i inače, čak smo malo i pretjerali i napravili nikad više svega. 😂