Pivo i Hrana

basketas
basketas
Moderator
Pristupio: 28.08.2011.
Poruka: 25.670
23. srpnja 2025. u 10:17

K Plus je napisao/la:

uh kad sam već na temi, radio sam neki dan parmigianu di melanzane.

patlidžan se reže po dužini, posoli s obje strane i ostavi 20ak minuta da pusti vodu te se onda posuši papirnatim ručnikom. dok to stoji, stavi se salsa/pasata kako tko zove, malo soli, malo papra i bosiljka. može se po želji dodati u salsu i luk i češnjak i pusti da se malo izreducira.

patlidžan se onda pobrašni i baci u tavu s malo ulja da se peče s obje strane, a može se peći i u pećnici ili na roštilju (najbolje realno). kad smo ispržili sve patlidžane kreće lakši posao.

to je jelo slično lazanjama samo što se umjesto pašte stavljaju patlidžani.

uzme se tepsija ona dublja i premaže se po dnu sa tom salsom da se nebi ljepilo i onda se polažu patlidžani pa mozzarella (puno mozzarelle, ja sam potrošio 400ak grama sigurno) pa salsa pa grana padano/parmezan/pecorino romano ili bilo koji tvrdi sir za ribanje, pa opet patlidžan, mozzarella, salsa, parmezan. slažete u visinu koliko stigne jel i na kraju je najvažnije da se to lijepo pospe parmezanom da se taj sir na vrhu zapeče.

ja sam pekao na 180 u pećnici, prvo sam stavio foliju preko i napravio rupice čačkalicom i tako 20 minuta pekao, poslije skinuo foliju i još 20 minuta pustio da se zapeče. idući put ću bez te folije peći.

 

nisam fan patlidžana, ali ovo jelo za ljeto je savršeno, brutalno.

pozz

Vidi cijeli citat


Moja žena radi nešto slično, predlazem da na zadnji red, sljedeći put, staviš sloj bešamela (domaćeg, vrlo se lako napravi) on kad se zapeče, kao taj zadnji sloj, bude nevjerojatno fin + da strukturu ako pustiš 15tak minuta da se stisne i ohladi malo.

[uredio basketas - 23. srpnja 2025. u 10:17]
"Can they do it on a cold, rainy night in Stoke?"
K Plus
K Plus
Željan dokazivanja
Pristupio: 20.02.2025.
Poruka: 318
23. srpnja 2025. u 10:21

basketas je napisao/la:

K Plus je napisao/la:

uh kad sam već na temi, radio sam neki dan parmigianu di melanzane.

patlidžan se reže po dužini, posoli s obje strane i ostavi 20ak minuta da pusti vodu te se onda posuši papirnatim ručnikom. dok to stoji, stavi se salsa/pasata kako tko zove, malo soli, malo papra i bosiljka. može se po želji dodati u salsu i luk i češnjak i pusti da se malo izreducira.

patlidžan se onda pobrašni i baci u tavu s malo ulja da se peče s obje strane, a može se peći i u pećnici ili na roštilju (najbolje realno). kad smo ispržili sve patlidžane kreće lakši posao.

to je jelo slično lazanjama samo što se umjesto pašte stavljaju patlidžani.

uzme se tepsija ona dublja i premaže se po dnu sa tom salsom da se nebi ljepilo i onda se polažu patlidžani pa mozzarella (puno mozzarelle, ja sam potrošio 400ak grama sigurno) pa salsa pa grana padano/parmezan/pecorino romano ili bilo koji tvrdi sir za ribanje, pa opet patlidžan, mozzarella, salsa, parmezan. slažete u visinu koliko stigne jel i na kraju je najvažnije da se to lijepo pospe parmezanom da se taj sir na vrhu zapeče.

ja sam pekao na 180 u pećnici, prvo sam stavio foliju preko i napravio rupice čačkalicom i tako 20 minuta pekao, poslije skinuo foliju i još 20 minuta pustio da se zapeče. idući put ću bez te folije peći.

 

nisam fan patlidžana, ali ovo jelo za ljeto je savršeno, brutalno.

pozz

Vidi cijeli citat


Moja žena radi nešto slično, predlazem da na zadnji red, sljedeći put, staviš sloj bešamela (domaćeg, vrlo se lako napravi) on kad se zapeče, kao taj zadnji sloj, bude nevjerojatno fin + da strukturu ako pustiš 15tak minuta da se stisne i ohladi malo.

Vidi cijeli citat

e to mi je rekla nona od žene da stavlja bešamela, dobra ideja.

i da naravno, kad je gotovo, mora odležati van pećnice bar 15-20 minuta da se stisne jer se onako vrelo sve raspada kad se reže.

bio sam na bolovanju pa sam nakuhavao, uskoro ide još recepata

basketas
basketas
Moderator
Pristupio: 28.08.2011.
Poruka: 25.670
24. srpnja 2025. u 23:48

Sutra mi dolaze moji jako dragi gosti iz Zg - sestricna (ko sestra), njen muz, i njena djeca - ostaju do ponedjeljka, koja sreca (to je sreca, a ne put na Sardiniju).

 

Za sutra kad dodu s puta im kuvam svoj gulas, al bit ce to bar za dve klase bolji od onog kojeg sam poslao pa sam odlucio slikat faze (za Stefana, kojeg volim, al ne znam jel me vise razocarao kad je rekao da voli Tita il gulas iz konzerve) tako da cu to okacit cim stignem.

 

Sad lagano pijem Gem, a gulas (za jedno 15 osoba (ima nas 11, pretjerao sam)) se lagano krcka iza mene.

 

Mirisi su neopisivi, ja ne kuvam ni u ekspres loncu, ne moze nista nadomjestit/parirar kuvanju od 4-5 sati.

[uredio basketas - 24. srpnja 2025. u 23:49]
"Can they do it on a cold, rainy night in Stoke?"
basketas
basketas
Moderator
Pristupio: 28.08.2011.
Poruka: 25.670
31. srpnja 2025. u 09:57

plata2

 

Plata za dvoje na Kupresu, doduse nisam ja tamo, već roditelji, tako da im mogu samo zavidit kao i ostali 47

"Can they do it on a cold, rainy night in Stoke?"
Stefan84
Stefan84
Dokazano ovisan
Pristupio: 10.10.2018.
Poruka: 15.122
31. srpnja 2025. u 11:09

ljepo je i kada roditelji uziva 😍

 

plata rock and roll. 😎

Rukometni Profesor
chercc
chercc
Dokazano ovisan
Pristupio: 19.03.2005.
Poruka: 19.927
03. kolovoza 2025. u 12:41

Evo nešto se sprema za nedelju:

pK4MF6YJ

http://ilovecocktails.si/
basketas
basketas
Moderator
Pristupio: 28.08.2011.
Poruka: 25.670
03. kolovoza 2025. u 12:50

obavezno nam posalji finalne proizvode, ja odojka radim + peceni krumpir, luk, tikvice

"Can they do it on a cold, rainy night in Stoke?"
SSG79
SSG79
Potencijal za velika djela
Pristupio: 08.04.2014.
Poruka: 3.741
03. kolovoza 2025. u 13:51

Tradicionalni nedjeljni doručak.

Double Bacon and cheese smashed burger with egg. Iznenadilo me ovo pecivo iz Plodina kako je dobro.

Majstor smora
basketas
basketas
Moderator
Pristupio: 28.08.2011.
Poruka: 25.670
03. kolovoza 2025. u 13:56

SSG79 je napisao/la:

Tradicionalni nedjeljni doručak.

Double Bacon and cheese smashed burger with egg. Iznenadilo me ovo pecivo iz Plodina kako je dobro.

Vidi cijeli citat


Sta je ovo bijelo gore, moze bit: jaje, celer il neki sir za grill 😁

"Can they do it on a cold, rainy night in Stoke?"
SSG79
SSG79
Potencijal za velika djela
Pristupio: 08.04.2014.
Poruka: 3.741
03. kolovoza 2025. u 14:03

Jaje na oko napravljeno u kalupu

Majstor smora
  • Najnovije
  • Najčitanije