Punjene paprike su ultimativni klasik, obožavam ih. Evo moj recept kako ja radim punjene paprike, ne možeš faliti, budu vrhunske, moji ih doma doslovno sataru. Naravno, bez dobrog mesa ništa.
Smjesa:
1 kg mesa mljeveno dva puta (preferiram pola-pola svinjski but i juneći but)
Dvije trakice pancete na sitne kockice
Dva luka srednje veličine
Četiri češnja češnjaka
100 g riže
Peršin (dvije žlice sitno)
Sol (dvije žličice)
Vegeta (žličica)
Slatka paprika (2 žličice)
Papar (pola do žličice)
Ulje (10 jušnih žlica)
Timijan prstohvat
Opcionalno: jaje da poveže smjesu. Znam ga ubaciti, ali i bez njega mi se sve super poveže
Na laganoj vatri popržiti onu koru od pancete koju bi inače bacili (tridesetak sekundi da pusti miris). Izvadi koricu, a na ulje dodaj žlicu brašna. Opet max tridesetak sekundi samo da se zapjeni. Ulij oko 2 – 2,5 l vode, dodaj onu koricu pancete koju si prepržio (dat će poseban šug jelu), korijen peršina i celera. Pusti da zakuha, kad zakuha dodaj punjenje paprike (cca 15-20 komada na ovu smjesu), pola litre pasate (još bolje ako imaš domaću kušervu), 2 žličice šećera (da ubije kiselost) i žličicu soli. Lagano promiješaj i kad sve skupa zakuha na laganoj vatri ostavi da se krčka sljedećih sat vremena.
Dobar tek.
[uredio Lionel Mandrake - 23. listopada 2025. u 12:37]