ja sam se ovdje naučio jest - rižu 😄
inače sam je mrzio. Moja majka je čula od neke blebetave susjede da je djeci dobro davati rižu na mlijeku. Ja sam to mrzio, plakao, svađao se s njom svaki put, ratovao za svaku žlicu, brijem da sam s tih 4-5 godina po prvi put pokazao svoj individualni karakter 😎, tako da je nakon godinu-dvije neprestanog ratovanja odustala od nje. Imao sam tolike traume od riže da se eto sjećam kako sam je mrzio otkako sam bio mali. I kasnije sam je doslovno mrzio i izbjegavao u svim formama i načinima, riža s piletinom, riža s nekim saftom, rizi-bizi, ma bježi. I onda sam došao u Prag, počeo hodati po jeftinim kineskim i vijetnamskim restoranima i bufetima i riža mi je postala zakon. Očito zbog tih njihovih raznih umaka. Hvala bratskom kineskom narodu što me naučio jesti rižu. Sad je jedem i dva puta tjedno
i inače mi nekako ne pašu najpoznatije domaće delicije: odojka mrzim, uvijek ću uzet nešto drugo (ako ima), a ako nema, čisto iz pristojnosti ću uzet neki najmanji komadić i onda reći da ne mogu više. Janjetina mi je uvijek išla na živce, onaj grozan miris, sve dok u Tunisu nisam slučajno probao njihovu janjetinu. Stvarno slučajno jer sam krivo naručio u restoranu 🙂 pa to je bila fantazija, kakvi začini, kakve kombinacije, kakav okus, najbolje meso ikad. Drugi dan sam opet naručio isto, pa i treći 🙂 Shvatio sam da nemam problem s janjetinom, već s načinom kako se sprema kod nas i kako miriši. Ovdje sam otkrio indijske restorane i shvatio da je Lamb fantazija s njihovim začinima i umacima. Kad sam u indijskom restoranu, uvijek janjetina, to je must
kad je neka fešta kod nas, onda se zna: uvijek odojak i/ili janjetina. Ljudi se potrudili, napravili najbolje što mogu, počastili pošteno, a ja ne jedem ni jedno ni drugo 😬 baš se osjećam bzvz
ili kuhana šunka: ono Uskrs, svi se dave u kuhanoj šunci, a ja jedem čvarke. To je znalo dovest do suza moju baku jer nije vjerovala da neću ni probat tako fini komad šunke
tako da je zaključak: ako nešto ne volite jesti, probajte istu stvar iz neke druge nacionalne kuhinje, možda se pozitivno iznenadite
[uredio ian wright - 26. travnja 2020. u 13:02]