obožavam sireve
mogu jesto one obične eidame, gaude, ementalere za sendvič s tirolskom, pa pljesnive, cammembert i brie, pa s plavom plijesni, pa sve one na mazanje, topljene, pa tvrde, polutvrde, dimljene, čedare i gloucestere, francuske, talijanske, nizozemski Maasdammer, grčki haloumi za roštilj, kozje, ovčje... što god mi daš, pojest ću
ovdje sam se puno mučio dok nisam našao savršen sir za sir i vrhnje. Kod nas je to ono što zovu Zagrebački, a ovdje je najbliže tome tvaroh, ali koju god sortu probao, uvijek je nekako premekan i pre-vrhnjast, pa tu i ne treba vrhnje 😬
na kraju kombiniram vrhnje s cottage sirom kojeg uvijek moram malo procijedit. Znam, znam, barbarizam, ali što ću kad nema zagrebačkog sira tu
osim tvaroha, ovdje je glavni sir hermelin
najbolja fora je tzv. nakladany hermelin - hermelin u octu i ulju, fermentiran s feferonima, lukom, paprom i slično. To se jede uz pivo, ako ti se ne naručuje neko pravo jelo.. Probao sam jednom radit doma, ali ispalo je katastrofalno i vizualno i po okusu i zasmrdio je cijeli stan
najgori sir je olomoucky tvaroužek - sirevi koji malo smrduckaju mi ne smetaju (Francuzi to zovu "sirevi s karakterom"), ali ovo je katastrofalno. Probao sam dva-tri puta i nisam mogao prožvakat jer stvarno odvratno smrdi. Takav gurman ipak nisam 😀 Ime kaže da je to mali tvaroh = tvaroužek
Češka je dugo vodila pravnu bitku s Njemačkom i Austrijom tko ima pravo na geografsku marku tog smrdljivog sira i na kraju su pobijedili Česi, tako da su Olomoucke tvaružky pravi samo ako se prave u Olomoucu
Slovaci imaju tri super sira: korbačik, parenica i oštiepok. Sva tri i u dimljenoj varijanti
korbačik je stvarno korbač/bič
[uredio ian wright - 18. travnja 2020. u 13:27]