Pivo i Hrana

basketas
basketas
Moderator
Pristupio: 28.08.2011.
Poruka: 22.777
17. travnja 2020. u 17:59

Papa Bear je napisao/la:

Jbg. i kod tog lisnatog makneš one vanjske, suhe listove (bar tako mi doma napravimo)  🙂

 

Al istina, dobar dio se ne guli, većinom to bude kako si naučio, odnosno kako se radilo kod tebe doma.

Vidi cijeli citat


Vjerojatno da.

 

Moja baba ništa nije gulila, sjećam se izvadi mrkvu iz zemlje, opere i jedi.

 

Jedino što je gulila su jabuke, uvijek 🤣, al kažem gljive to do tada nikad nisam ni vidio, aj sad tikvice, krastavce il šta već ko kako radi, al gljive. Kak uopće ogulit tipa bukovaču? 

 

 

Moja duša živi za tebe...kad je tesko i kad sunce miluje...
NS
NS
Mali dioničar
Pristupio: 24.01.2012.
Poruka: 8.688
17. travnja 2020. u 18:06

basketas je napisao/la:

Papa Bear je napisao/la:

Jbg. i kod tog lisnatog makneš one vanjske, suhe listove (bar tako mi doma napravimo)  🙂

 

Al istina, dobar dio se ne guli, većinom to bude kako si naučio, odnosno kako se radilo kod tebe doma.

Vidi cijeli citat


Vjerojatno da.

 

Moja baba ništa nije gulila, sjećam se izvadi mrkvu iz zemlje, opere i jedi.

 

Jedino što je gulila su jabuke, uvijek 🤣, al kažem gljive to do tada nikad nisam ni vidio, aj sad tikvice, krastavce il šta već ko kako radi, al gljive. Kak uopće ogulit tipa bukovaču? 

 

 

Vidi cijeli citat


Pecurke se i te kako gule. Ja ne, mrzi me  ali da je to trend modernog kulinarstva ( sta god to znacilo 🤭  ), jeste... 

Krastavci se gule total jedino u Sr, a sad vidim i u Hr 🤔

[uredio NS - 17. travnja 2020. u 18:07]
Vratite Lea i Pota.
NS
NS
Mali dioničar
Pristupio: 24.01.2012.
Poruka: 8.688
17. travnja 2020. u 18:10

Bogomdani razocara si me. 

Srce si mi slomia 😭

Vratite Lea i Pota.
basketas
basketas
Moderator
Pristupio: 28.08.2011.
Poruka: 22.777
17. travnja 2020. u 18:12

Krastavce gulim jedino ove što imaju bodlje, ovakve, ostale ne.

 

Krastavci uzgoj i bolesti: kako pravilno uzgojiti i zaštititi krastavce od bolesti

Moja duša živi za tebe...kad je tesko i kad sunce miluje...
xavier
xavier
Moderator
Pristupio: 11.09.2012.
Poruka: 22.557
17. travnja 2020. u 22:22

NS je napisao/la:

Ma pusti Medu, samara nas mesecima. 

Nego, koji ti je najbolji sir? Ja se iskreno u to ne kontam, ali davno sam primetio da mi odgovaraju oni sto " smrde ". 

Svaki sir pre kupnje pomirisem, i ako nema onaj smrad ( miris, jel  ), ne interesuje me. 

Bio bi veoma zahvalan da neko ko se razume napise nesto o tome. 

Mozzarellu i Paski ne racunam. 

Vidi cijeli citat


Nisam baš stručnjak. Ako govorimo o sirevima "za svaki dan", meni najviše paše cheddar. Više volim takve sireve koji imaju pomalo kremastu strukturu nego one "gumene" (kakva gauda zna biti). Uz to svakako i Grana Padano za ribanje. Ovaj domaći "Ribanac" mi je prema tome iskreno bez okusa. Od domaćih sireva najbolji su mi razni dimljeni. 

 

Ako govorimo o nekakvim "finijim" sirevima, tu se svašta može naći. 

MCOIS
basketas
basketas
Moderator
Pristupio: 28.08.2011.
Poruka: 22.777
18. travnja 2020. u 10:22

xavier je napisao/la:

NS je napisao/la:

Ma pusti Medu, samara nas mesecima. 

Nego, koji ti je najbolji sir? Ja se iskreno u to ne kontam, ali davno sam primetio da mi odgovaraju oni sto " smrde ". 

Svaki sir pre kupnje pomirisem, i ako nema onaj smrad ( miris, jel  ), ne interesuje me. 

Bio bi veoma zahvalan da neko ko se razume napise nesto o tome. 

Mozzarellu i Paski ne racunam. 

Vidi cijeli citat


Nisam baš stručnjak. Ako govorimo o sirevima "za svaki dan", meni najviše paše cheddar. Više volim takve sireve koji imaju pomalo kremastu strukturu nego one "gumene" (kakva gauda zna biti). Uz to svakako i Grana Padano za ribanje. Ovaj domaći "Ribanac" mi je prema tome iskreno bez okusa. Od domaćih sireva najbolji su mi razni dimljeni. 

 

Ako govorimo o nekakvim "finijim" sirevima, tu se svašta može naći. 

Vidi cijeli citat

 

Na Kupresu ima vrhunskih sireva, ono što mi je svojedobno bilo otkriće je sir u (maslinovom) ulju, ovako nekako to izgleda.

 

EKO SIR PUĐA d.o.o Livno – Vrhunski sir od planinskog mlijeka

 

Odlično nešto, ma da ga ne možeš puno pojest (barem ja ne). Inače volim sir, al nisam neki siroljubac.

 

Zanimljivi sir koji sam jeo, kupio prošle godine u Italiji (početak prošle godine 🤣), sir u pepelu, više efekta radi, al bio je dobar, pepel malo streseš al isto je jestiv.

 

Sottocenere — The Cheese Shop

 

Ovako je to nekako izgedao, ako je pepel ovo - ne razumijem baš talijanski, al vizualno da.

 

Od naših parmezana - od Gligore je dobar i fino skup, a inače kupujem u šparu neki što ima talijansku zastavu taj je meni najbolji i Džiugas - oni imaju i tvrde sireve (ako se ne varam to je firma iz litve) i dobri su im, a cjenovno sasvim prihvatljivi.

 

Za sendviče prašim standard gaudu, Ementaler mogu pojest (jer generalno mogu pojest sve osim jetrice 🤣), ali mi je najgori sir za bilo šta.

 

E da i zaboravio dodat, volim jako pohani sir, al ga rijetko jedem.

[uredio basketas - 18. travnja 2020. u 10:23]
Moja duša živi za tebe...kad je tesko i kad sunce miluje...
Bogomdani
Bogomdani
Dokazano ovisan
Pristupio: 30.07.2007.
Poruka: 11.698
18. travnja 2020. u 12:50

Nejeden sireve jer mi je doktor reka da mi organizam ne trpi sireve

 

Od Gligore je najbolji težački, nije ni skup, često je na akciji ali jebeš sir koji nije sazrija, znači ako nema onih rupica nije to to

 

A sireve šta su sazrili triba kupovat prije sezone ili u zimu jer liti se to sve proda i onda to nema kad sazrit, a nerijetko je i skuplji nego oni pravi šta je sazrija

 

Nikad nisan volija kozji sir, prežestok mi je

 

Dragi su mi oni domaći sirevi s pazara, bilo oni blaži, bilo oni pikantniji, a livanjski isto kad je zril dobro

Samo vjera, nada i ljubav, a najveća od njih je ljubav. Merčep, Praljak, Prlić, Petković, Ćorić, Pušić, Stojić - velikani hrvatskog naroda
ian wright
ian wright
Moderator
Pristupio: 19.05.2005.
Poruka: 61.406
18. travnja 2020. u 13:23

obožavam sireve

mogu jesto one obične eidame, gaude, ementalere za sendvič s tirolskom, pa pljesnive, cammembert i brie, pa s plavom plijesni, pa sve one na mazanje, topljene, pa tvrde, polutvrde, dimljene, čedare i gloucestere, francuske, talijanske, nizozemski Maasdammer, grčki haloumi za roštilj, kozje, ovčje... što god mi daš, pojest ću

 

ovdje sam se puno mučio dok nisam našao savršen sir za sir i vrhnje. Kod nas je to ono što zovu Zagrebački, a ovdje je najbliže tome tvaroh, ali koju god sortu probao, uvijek je nekako premekan i pre-vrhnjast, pa tu i ne treba vrhnje 😬

na kraju kombiniram vrhnje s cottage sirom kojeg uvijek moram malo procijedit. Znam, znam, barbarizam, ali što ću kad nema zagrebačkog sira tu

 

osim tvaroha, ovdje je glavni sir hermelin

 

 

najbolja fora je tzv. nakladany hermelin - hermelin u octu i ulju, fermentiran s feferonima, lukom, paprom i slično. To se jede uz pivo, ako ti se ne naručuje neko pravo jelo.. Probao sam jednom radit doma, ali ispalo je katastrofalno i vizualno i po okusu i zasmrdio je cijeli stan

 

 

najgori sir je olomoucky tvaroužek - sirevi koji malo smrduckaju mi ne smetaju (Francuzi to zovu "sirevi s karakterom"), ali ovo je katastrofalno. Probao sam dva-tri puta i nisam mogao prožvakat jer stvarno odvratno smrdi. Takav gurman ipak nisam 😀 Ime kaže da je to mali tvaroh = tvaroužek

 

Češka je dugo vodila pravnu bitku s Njemačkom i Austrijom tko ima pravo na geografsku marku tog smrdljivog sira i na kraju su pobijedili Česi, tako da su Olomoucke tvaružky pravi samo ako se prave u Olomoucu

 

 

 

Slovaci imaju tri super sira: korbačik, parenica i oštiepok. Sva tri i u dimljenoj varijanti

 

korbačik je stvarno korbač/bič

 

[uredio ian wright - 18. travnja 2020. u 13:27]
NS
NS
Mali dioničar
Pristupio: 24.01.2012.
Poruka: 8.688
18. travnja 2020. u 15:41

   60 

Secam se kada sam prvi puta dobio " smrdljivi  " sir od sestre iz Francuske.  

Bilo je to jako davno. 

Reko sta si mi to donela? Pet dana carape su bile mila majka.

Reko ajd da otpakujem i probam. Mmmmmm. 

Zena izbacila na terasu  ali njoj smetao i miris kiselog kupusa    44   . Katastrofa.

Ovi  "guma " sirevi su mi svi isti qurac. 

Dimljeni su OK, dal sa biberom, alevom paprikom. Bilo cim.  

Vratite Lea i Pota.
NS
NS
Mali dioničar
Pristupio: 24.01.2012.
Poruka: 8.688
18. travnja 2020. u 15:51

Mnogima smrdi i zimska kobasica ( salama  ). Meni to neverovatno.

Ubedljivo najbolju sam jeo u Italiji. Mnogo bolju nego onu iz Madjarske.

Odlicna je bila i neka iz Tempa iz Srbije. 

Iz Hr ne znam. Znam prsute 😁

Vratite Lea i Pota.