anno domini 1452 je napisao/la:
basketas je napisao/la:
anno domini 1452 je napisao/la:
svaka čast svim roštiljima, ali bosanci i srbi prave najjači roštilj
Vidi cijeli citat
Bosanci sigurno rade najbolje cevape, ali to je njihovo nacionalno jelo i oni stavljaju top meso unutra kod nas ide smece, tako da nije ni cudo sto je razlika.
Isto tako nisam nigdje jeo bolje sušene proizvode nego nase slavonske u nas rang jedino moze dobar, domaci, dalmatinski prsut.
Srbi nam tu nisu ni do koljena, a Bosanci niti ne njeguju to toliko (kad ih masa ne jede svinjetinu).
Vidi cijeli citat
bio nedavno u BiH, u dijelu gdje se baš i ne jede svinjetina, a bilo mi pun k ćevapa i sličnog.
i vidim u cjeniku imaju karađozbegovu, neku njihovu inačicu karađorđeve samo po halalu jel.
naručio sam ipak neku drugu šniclu ili kako se to već zove, trebala je to biti pohana teleća šnicla punjena šunkom i u umaku od šampinjona. ta šunka unutra je bila pureća i malo je reći da mi se digo želudac nakon prvog griza. fuj.
sad sam dobio od kuma čvarke iz nove gradiške, vrh, iskreno nikad bolje nisam jeo.
u hercegovini vidim da ovi imućniji što ne moraju sušiti kod kuće tj. dimiti, nose negdje kod tomislavgrada, ne znam jel crnčevići ili neko slično ime mjesta, suši se na vjetru, teško naći razliku između tog, dalmatinskog i istarskog, naravno ovisi o prehrani svinje, začinima itd.
ja sam ljubitelj plemenite plijesni, a istrijani rade takvo suho meso pa moram priznat da mi je istarska kobasica vrh, još ona bude onakva da se može i na tavu baciti lagano s malvazijom ili rezati i tako jesti.
znao sam probati i domaći ombolo tj. žlomprt i neki pršuti se mogu sakriti kraj toga.
slavonci su ipak doktori suhog mesa, a mene jedino zeza što nisam neki fan pikantnog, a slatku papriku na primjer obožavam.
od muslimana iskreno nisam probao suho meso, ali malo kreativnosti i to može biti dobro. talijani su doktori za goveđi pršut, popularna bresaola, samo crvenilo, nema kap masti, reže se jako jako tanko, ali sama po sebi nema neki okus. ali kad je posložiš u tanjur, poliješ maslinovim uljem, iscjediš malo limuna i na deblje naribaš parmezan to je ko da jedeš neki carpaccio, vrh.
Vidi cijeli citat
Po meni, ma da nisam strucnjak iako bi se po kolicini do sad u zivotu pojedenog suhog i mogao tako zvat 😅 - najvise zapravo ovisi o vrsti mesa.
Mi tu imamo top svinje, evo dns za rucak lupili jaja i suha sunka (zadnji komad od lani), to je toliko tamno crveno, toliko lijepo prosarano masnocom ko da ne netko na svakom komadu kistom crtao 😁
Ja mislim da se to ne moze dobit nikakvom prehranom. Masnoca i sto se vise tovi - jasno moze, al takva struktura mesa, mislim da ne.
Sto se tice dugog bolda, probao sam to bar 10 x i meni je ocajno, al svaki put komercijalno iz trgovine, nikad domace.
Tako da i dalje ostavljam prostor da valja.
Kulen mi je najveca suhomesnata delicija, a probao sam sve (nema ih puno) komercijalne - doslovno mi nisu jestivi.
Ne u smislu da je pokvareno, nego u smislu da to nema veze s onim kako kulen treba izgledat.
Zadnji put sam od jednog partnera dobio kulen jednog od navecih proizvodaca u RH, odrezao snitu i rekao ovo necu jest, pojeo ga cijelog šogor iz Dalmacije kad je dosao, njemu je top 😅
Al ko da Dalmatinci nes znaju o kulenu i mesu 😆