Pivo i Hrana

123
...
195196197
Neradnik
Neradnik
Moderator
Pristupio: 05.12.2020.
Poruka: 9.258
jučer u 20:24

Badnjak, za ručak komarče na gradele, a pridvečer brudet od bakalara.

Za Božić miks teletina/janjetina s krumpirima i zelenom salatom, a nać će se štagod i pršuta, sira i francuske salate za marendu. 

Za Sv. Stipana pašticada s domaćim njokama.

Sv. Ivan detoksikacija

basketas
basketas
Moderator
Pristupio: 28.08.2011.
Poruka: 25.915
jučer u 23:18

terryboy je napisao/la:

Badnjak, norveški bakalar extra klase na bilo s posuticama, domaća izrada, ništa trgovina. Božić domaća kokoš cca 4 kg, s domaćim zagorskim mlincima, biti će i istarskog pršuta, 2 godine sušenog i istarskih domaćih kobasica

Vidi cijeli citat


Nikad nismo vamo jeli bakalar, koja je shema s ovim da kosta 100 eura kila?

Moja duša živi za tebe...kad je tesko i kad sunce miluje...
Konfuzije
Konfuzije
Većinski vlasnik Foruma
Pristupio: 20.11.2004.
Poruka: 24.143
jučer u 23:21

Za Badnjak smuđ orly i krumpir salata 

Za Božić patku (prsa i bataci) s dinstanim crvenim kupusom i lokšama (domaća stvar, masna krumpirova palačinka), prije toga pileća juha. 

Pred Novu se pravi sarma, sad za vikend smo tukli kupus s buncekom. Vitamini ovo ono

227398
basketas
basketas
Moderator
Pristupio: 28.08.2011.
Poruka: 25.915
jučer u 23:22

Badnjak - fis od šarana, kupio danas jednog predivnog od 3kg + tjestenina.

 

Za Bozic pohana piletina i narucili 3kg svinjetine s raznja, prilog krumpir salata, francuska i kruh.

 

Od alkohola vjerojatno kutjevacka vina, mozda i beljska, kupio sam neka dobra, nova linija Savoj 😁

Moja duša živi za tebe...kad je tesko i kad sunce miluje...
Čavo Ledeni
Čavo Ledeni
Nedokazan i sumnjiv
Pristupio: 17.12.2025.
Poruka: 18
danas u 08:47

nakon prehlade od jedno tri tjedna, nisam vidio more. jedno vrijeme sam išao samo na lignje s obale, ali sinoć otišao s ostima na sviću, čizme do kukova i idemo, ulov se vidi na slikama. nisam vagao, ali 10+ kila robe sigurno, samo tri ugora su blizu 5 kila

3 ugora, 7-8 cipala, drhtulja, sipa, koja orada, škarpoć i masu grancipora, bit će fin objed sutra.

ovu drhtulju do sada nikad uživo nisam vidio

terryboy
terryboy
Potencijal za velika djela
Pristupio: 23.03.2011.
Poruka: 2.243
danas u 08:49

basketas je napisao/la:

terryboy je napisao/la:

Badnjak, norveški bakalar extra klase na bilo s posuticama, domaća izrada, ništa trgovina. Božić domaća kokoš cca 4 kg, s domaćim zagorskim mlincima, biti će i istarskog pršuta, 2 godine sušenog i istarskih domaćih kobasica

Vidi cijeli citat


Nikad nismo vamo jeli bakalar, koja je shema s ovim da kosta 100 eura kila?

Vidi cijeli citat


Bakalar je poskupio na EU tržištu. Svake godine je15..20% skuplji. U Italiji je cca 50 €/kg. Kod nas cca 10% skuplji s time da kod nas dođe 2 ili 3 klase ( što je tamniji po trbuhu to je lošiji, vrhunski je gotovo bijeli s zlatnim preljivima prema hrbatu). Ne kupujem gotovi bakalar i neznam koliko je, tako da lud onaj tko plati 100 €/kg. 

Vjerujem da ima ljudi koji kupuju zato i je ta cijena.

basketas
basketas
Moderator
Pristupio: 28.08.2011.
Poruka: 25.915
danas u 09:50

terryboy je napisao/la:

basketas je napisao/la:

terryboy je napisao/la:

Badnjak, norveški bakalar extra klase na bilo s posuticama, domaća izrada, ništa trgovina. Božić domaća kokoš cca 4 kg, s domaćim zagorskim mlincima, biti će i istarskog pršuta, 2 godine sušenog i istarskih domaćih kobasica

Vidi cijeli citat


Nikad nismo vamo jeli bakalar, koja je shema s ovim da kosta 100 eura kila?

Vidi cijeli citat


Bakalar je poskupio na EU tržištu. Svake godine je15..20% skuplji. U Italiji je cca 50 €/kg. Kod nas cca 10% skuplji s time da kod nas dođe 2 ili 3 klase ( što je tamniji po trbuhu to je lošiji, vrhunski je gotovo bijeli s zlatnim preljivima prema hrbatu). Ne kupujem gotovi bakalar i neznam koliko je, tako da lud onaj tko plati 100 €/kg. 

Vjerujem da ima ljudi koji kupuju zato i je ta cijena.

Vidi cijeli citat


60

 

Zahvaljujem na objašnjenju, da 100 eura je generalno suludo. Jel tu ima još i kostiju? Koliko se ljudi najede od kile?

 

Kod nas tipa smuđ 1.7 kg, ajmo reć da se najedu 3/4 osobe (on je pun čistog mesa), Šaran od 3 kile recimo za 5 ljudi.

 

Jer glave su velike - oko 20-30% tijela, da se njih oglobat, al ono i repovi su solidno veliki + 1/2 komada uz rep su lošije kvalitete i naravno vagano je s utrobom, nije očišćeno - tako da se tu izgubi puno gramaže u odnosu na 3 kile koliko sam jučer platio i "dobio".

 

Bez glave, repa, 1 komada uz rep, iznutrica - sigurno oko kile manje i više vjerojatno.

[uredio basketas - 23. prosinca 2025. u 09:51]
Moja duša živi za tebe...kad je tesko i kad sunce miluje...
terryboy
terryboy
Potencijal za velika djela
Pristupio: 23.03.2011.
Poruka: 2.243
danas u 10:35

"Bakalar na bilo" je autohtono starinsko jelo Istre, Friuli Venecije, Dalmacije. Nekad se spremalo i po otocima ali ostala je tradicija jos jedino u Boki, Istri i okolici Trsta.

Bakalar se dan prije namoci, istuce batom, skuha i ocisti od kostiju. Zatim se tuce s drvenim batom uz dodatak maslinivog ulja, cesnjaka i 1dnog veceg krompira. Mora doci bijele boje. Kao djeca smo mrzili bakalar jer je naporno tuci bakalar. Danas ja to radim u inat ovima sto se prodaju. Nitko od mojih ne kupuje u trgovini a prijateljima odnesem malo za gušte.

Nista mlijeko, nista oslici, nista mikser. Jede se s posuticama ( tjestenina nalik "krpicama"). Sirotinjska je to bila hrana istarskog sela. Od kg se najede barem 8 ljudi, puno je tu uvijek bilo tjestenine a i sam bakalar tako spremljen je zasitan.

Čavo Ledeni
Čavo Ledeni
Nedokazan i sumnjiv
Pristupio: 17.12.2025.
Poruka: 18
danas u 10:44

terryboy je napisao/la:

"Bakalar na bilo" je autohtono starinsko jelo Istre, Friuli Venecije, Dalmacije. Nekad se spremalo i po otocima ali ostala je tradicija jos jedino u Boki, Istri i okolici Trsta.

Bakalar se dan prije namoci, istuce batom, skuha i ocisti od kostiju. Zatim se tuce s drvenim batom uz dodatak maslinivog ulja, cesnjaka i 1dnog veceg krompira. Mora doci bijele boje. Kao djeca smo mrzili bakalar jer je naporno tuci bakalar. Danas ja to radim u inat ovima sto se prodaju. Nitko od mojih ne kupuje u trgovini a prijateljima odnesem malo za gušte.

Nista mlijeko, nista oslici, nista mikser. Jede se s posuticama ( tjestenina nalik "krpicama"). Sirotinjska je to bila hrana istarskog sela. Od kg se najede barem 8 ljudi, puno je tu uvijek bilo tjestenine a i sam bakalar tako spremljen je zasitan.

Vidi cijeli citat

od moje žene baba ga pravi na taj starinski način i dalje, a jedan dio bakalara ostavi i napravi ga s krumpirima da se jede na žlicu, ne bude onako baš kao maneštra ili juha, bude dosta gusto i više mi je prilog uz nešto. 

SSG79
SSG79
Potencijal za velika djela
Pristupio: 08.04.2014.
Poruka: 3.782
danas u 11:43

Bakalar na bilo sam prvi put jeo prošle godine u Barceloni u nekom restoranu krajem 1. mjeseca. Skuplje sam platio postavljanje stola nego samo jelo koje je bilo izvrsno. S obzirom da mrzim Božić ne pada mi napamet trošiti lovu na gluposti, a još manje davati 50e za nešto što nikad nismo jeli u obitelji. Vidim da je u Norveškoj kila uredno 19.99.

Idem sad uzet mliječno prase u Metro ako ima pa nek mama napravi za Božić. To je maksimum koji sam spreman potrošiti i to samo zato jer želim probati to ne jer je Božić

Vaš Grinč

Majstor smora
123
...
195196197
  • Najnovije
  • Najčitanije