Neradnik je napisao/la:
Osvrnia bi se na gastronomsku scenu Splita i okolice,iako ovo vrijedi za cijelu Dalmaciju uz nekoliko restorana koji su izuzetak.
Spustiš se u centar Splita i kreneš uskim kaletama prema rivi,a sa svakog kantuna smrde frigane pantagonijske lignje,ćevapi,burgeri i slična niskobudžetna hrana loše kvalitete koja nema nikakvih dodirnih točaka sa Mediteranom.
Toliko kvalitetne ribe plovi Jadranom,a onda jako mal postotak ulovljene završi u našim restoranima i to uglavnom u onih 5,6 luksuznijih koji onda mogu još skuplje naplatiti tu ribu,ali takvi jedini imaju vrijednost na gastronomskoj sceni Splita.
Nadalje u splitskim restoranima u ponudi nema soparnika,pašticade,janjetine na špic,janjetine ili teletine ispod peke. Znači sva hrana koja se može dobiti iz Jadranskog mora ili iz obližnjih mjesta/otoka nije u ponudi. Ponuda vina je na većini mista poražavajuća.
Koliko su loši restorani u Splitu dovoljno govori podatak da nijedan nema Michelinovu zvjezdicu.
Znači ponuda hrane apsolutno odgovara tipu turista koji nam dolaze,jer onim bogatima na koje bi ciljali nemamo šta ponuditi da pojedu.
95 % ugostitelja ima istu misiju,prodat šta skuplje jeftinu spizu i obogatit se u jednoj sezoni. S takvim pristupom još dugo ćemo imati ovakve turiste,ako ne još i gore.
Npr u Portugalu je bakalar nacionalna hrana i u svim restoranima se nudi bakalar spremljen u 10ak raznih varijanti. Cijene ono šta imaju i cjeloukupna gastronomija im se temelji na bakalaru kao glavnoj namirnici,a ostatak jela je samo sporedan.
Bio sam u Portu prije nekih 6-7 godina, mala pekara neka tip top, bio neki ko fol burek od bakalara.
Inace cijene su bile okej, porcije odlicne, al ne mogu rec da im je kuhinja nesto ekstra.
S druge strane najbolje tocno pivo u zivotu sam loko u Portugalu - Super Bock se zove, sjajno nesto.
Skocili smo i do Fatime, mislio sam da ce nas tamo ozenit, al ni to se nije dogodilo. Popili dva pica ko da smo u Slavoniji, a rucak švedski stol jedi i pij koliko hoces, takoder za neke smjesne pare.