2024 US Open

12
Dinko Bilich
Dinko Bilich
Većinski vlasnik Foruma
Pristupio: 08.07.2012.
Poruka: 21.446
25. kolovoza 2024. u 10:34




26.8. započinje posljednji Grand Slam u teniskoj godini, na kompleksu Billie Jean King National Tennis Center

Branitelji titule su domaća zvijezda Coco Gauff, Novak Đoković, a u muškim parovima svi imaju cilj zaustaviti kombinaciju Ram/Salisbury koja je osvojila ovaj turnir protekle 3 godine. Posljednji put kad nisu osvojili USO bilo je 2020. kada su finale igrali Mate Pavić s Brazilcem Soaresem protiv Nikole Mektića i Nizozemca Koolhofa, a Mektić i Koolhof ponovno nastupaju zajedno nakon raskida zlatnog partnerstva Mektić/Pavić.

Posljednje desetljeće poglavito u muškoj konkurenciji, US Open nudio je u pravilu više iznenađenja u odnosu na AO,RG i W, a u prvom tjednu turnira znalo je biti gotovo svakodnevnog spektakla na nizu terena, u sjećanju je posebno izdanje iz 2021. godine s nizom sjajnih mečeva u prva 3-4 kola od čega valja izdvojiti dva u kojima je sudjelovao Tsitsipas, protiv Murraya u 1.kolu te Alcaraza u trećem. Polufinale Đoković-Zverev kao revanš za polufinale OI par tjedana ranije apsolutno je zadovoljilo neutralne sladokusce, a godinu kasnije izdvojimo put Carlosa Alcaraza do premijerne titule osvajača Grand Slam turnira. Marin Čilić je 2014. također prvi i jedini GS uzeo na US Openu, a u Osmini Finala preklani odigrao je na gornjoj granici mogućnosti te je Španjolac bio na rubu ispadanja, baš kao i u 1/4 protiv Sinnera u jednom od najboljih mečeva na GS novijeg doba, mnogi će reći.



Sinner je prvi igrač svijeta, kako je završio 2023. s istim pobjedničkim momentumom i fenomenalnom formom nastavio je i u ovoj godini, osvojio Australian Open, u polufinalu nadvladavši vladara Melbourne Parka, N.Đokovića. Ipak, došlo je do otrežnjena, nastavak godine nije blistav za Tirolca, a uoči turnira, po čemu je očekivano specifična sredina glamura New Yorka i USA kulture showbusinessa i pravljenja drame, preuveličavanja i skandala oko svega, glavna priča je pozitivan doping test iz Miamija, koji je bio upravo taj završni moment fantastične forme Sinnera. Iz trećeg pokušaja je slavio u finalu tamo, na suveren način. Tek ovih dana na vidjelo je izišla čitava situacija, a retroaktivno mu je oduzet dio bodova čime je Đokoviću dodan tjedan više na broju 1 u povijesnom zbiru.

Sinner je propustio OI u Parizu, na Roland Garros terenima, nakon toga u Montrealu se mučio te je poražen od Rubleva, no usprkos ozljedi s kojom se nosi, u Cincinattiju je stigao do nove 1000-ce te neminovno ulazi na USO kao glavni favorit, tj. odmah uz bok Đokoviću i Alcarazu. Riječ je o trojici fantastičnih igrača, međusobno se pobjeđuju u velikim mečevima i kladionice također im daju podjednake šanse.

Novak Đoković kompletirao je ostavštinu, osvojio je sve što je zamislio, postavlja veličanstvene rekorde, a na US Open "premalo" se okitio, to mu je zasigurno turnir s najviše peha. U slučaju da je približno svom optimumu, jedini koji ga outdoor danas može pobijediti, to je Carlos Alcaraz. On pak ide svojom putanjom, najbrže prolazno vrijeme izrazom iz nekih drugih sportova. Lovi već 5. GS titulu iako je uzdrman porazom od Đokovića u finalu Igara te ne stiže u bajnoj formi, on je od onih koji kroz karijeru na desetke puta opovrgnu skepsu koju si ponekad i sami nameću. Uostalom, od Wimbledona 2023. do RG 2024. nije bio na vrhuncu, gubio je od Medvedeva, Sinnera, Zvereva na najvećim pozornicama, no potom je povezao RG i Wimbly, direktno preko najboljih suparnika, a jasno da Olimpijsko finale s 21 godinom i tijesan poraz nije neuspjeh. Svakome osim njemu vjerojatno, zbog takvog mentalnog sklopa između ostalog i jest šampion.

Medvedev je izgubio na startu i u Kanadi i u Cincinattiju. D.Fokina i Lehecka vrlo su nezgodni i kvalitetni rivali za sam početak nadmetanja, no u pravom izdanju proteklih godina, Daniil je bio nemoguć zalogaj gotovo svima na US Series. Ždrijeb mu nije lagan, pad Stefanosa i njega doveo je do možebitnog susretanja već u Osmini dok su u pravilu kao mladi asevi igrali polufinala iako konkretno na US Openu Tsitsipas nikada nije išao dalje od 3.kola. Nitko nije mogao predvidjeti da će najbliže prolasku istog ostati iz 2020. kada je Borna Ćorić u korona uvjetima praznih tribina čudesno preokrenuo, a spomenute 2021. također je Stefanos bio jako blizu prolaska, no Alcaraz je već naglasio tko je clutch, a tko choker i super tie break petog seta je na neki način tad označio da nova generacija najtalentiranijih ima sve ono što je imala i premijerna, jako potentna tad promovirana next gen ekipa- Zverev, Medvedev, Ćorić, Shapovalov, Rublev, Tsitsipas, no i ono što kronično nedostaje njima. Konzistentnost, dizanje izvedbe u ključnim mečevima, setovima, gemovima, poenima međusobnih dvoboja na Grand Slamovima, balansiran privatan život, primjernu radnu etiku itd.


A.Zverev uvijek je tu, možda i uspješniji od Medvedeva ne računajući Slamove, kompletan igrač, no Slamovi su uvjerljivo najbitniji, a Sasha je na njima možda najveći underachiever svih vremena. So far. Upravo 2020. je Ćorić izgubio od njega u četvrtfinalu, a u finalu je Njemački Rus dominirao čitava 2 seta protiv Thiema, u petome servirao za pobjedu, imao meč loptu u TB, nedovoljno. Da je tad osvojio, sigurno bi ubuduće nastupao opušteniji i samopouzdaniji u završnicama GS.

Kad spominjemo Thiema, nažalost, dolazi kraj karijere, čudnog toka. Nikada nije slovio za wunderkinda, predstavnik je neke međugeneracije, rođen 1993. i kao late bloomer, nešto slično Medvedevu i Wawrinki, uletio među najbolje. Na zemlji je bio nekoliko godina najbolji..... nakon Rafe Nadala. Pobjeđivao je Đokovića na RG te dvije godine zaredom izborio finale Roland Garrosa, a tamo nitko nikad u 14 mečeva nije uveo Nadala u peti set, isto nije uspio ni on. Pobjeđivao je Đokovića i u sjajnim mečevima u dvorani, na Finalsu, odigrali su izvrsno finale u Australiji 2021. i činilo se da će Austrijanac u nadolazećim godinama biti stalni GS contender, top3 klasa, no čudne okolnosti dovele su do tog da Dominic bude spriječen. Izgubio je moć udaranja forehandom, ozljeda se nije sanirala, a intimna veza s Kristinom Mladenović navodno je loše utjecala mentalno na nj u tom periodu.

Popularni Domi s pozivnicom će nastupiti, teško da ima šansu zaprijetiti lanjskom polufinalstu, nadolazećem top10 predstavniku iz SAD, ljevorukom bombarderu, Benu Sheltonu, no preporuke da se baci oko na taj dvoboj.

Stanislas Wawrinka u 40. je godini života i mada zajedno s recimo Andyem Murrayem, pokušava u veteranskim danima te je bilo nekoliko tzv. labuđih pjevova, vrijeme je da se spusti zastor polako. Ponajbolji jednoručni backhand u povijesti, odvažnost, ispravljanje nedostataka u tehnici i kretanju doveli su do toga da u jednoj od najjačih sportskih era bude ravnopravan takmac najvećima ikad. Makar kad je on na svom vrhuncu i na podlogama, uvjetima koji mu pašu. 
3/4 Slama uzeo jednom, a pamti se kako je rušio Đokovića u tim finalima RG15 i baš USO16, kao i porazi u fantastičnim maratonima protiv Đokovića u Australiji. Olimpijsko zlato s Federerom u dublu, Davis Cup osvajanje pri čemu je "pokrio" Federerov kiks zaokružuju moćnu karijeru Stan the Mana koji je osvajao i publiku time što je odudarao od ostalih stilom pa je na neki način proglašen posljednim romantikom. Donna Vekić bi se mogla složiti, hmmm. Osvojio je i njeno srce svojedobno. 


Organizatori su udijelili pozivnicu i Wawrinki, a nije isključeno da izbori treće kolo i ogled protiv Sinnera. Bila bi to prekrasna kulisa za oproštaj na najvećoj sceni.


1.kolo, to watch: Sonego-Paul, Tsitsipas-Kokkinakis, FAA-Menšik, Marozsan-Međedović, Shapovalov-van de Zandschulp, Tabilo-Goffin, Korda-Moutet, Khachanov-Evans, Monfils-Schwartzman, Rune-Nakashima, Musetti-Opelka, Lehecka-Fucsovics, Shelton-Thiem



Darko horse candidates: Korda, Bublik, Rune, Lehecka

Alcaraz je na sparingu s Cerundolom iskrenuo gležanj, u Cincinattiju je iskazao najviše nervoze dosad u porazu od Monfilsa. Cincinatti je bio najmanje dokučiv i Đokoviću od svih velikih turnira, a zbog odskoka i brzine terena, Carlitos se zasad ne snalazi tamo, no na Flushing Meadowsu uvjeti su "normalniji".

Tricky draw za Carlosa, 2.kola Shapo/Botic, a dalje su projicirani protivnici Draper i Korda koji su mu znali predstavljati goleme probleme u prijašnjim ogledima, s četvrtfinalnim suparnikom iz skupine nositelja 5-8, vjerojatno bi odabrao Hurkacza i stigne li fit do te faze turnira, možemo se veseliti super završnici.


ESPN 10.godinu u nizu ekskluzivno prenosi sav sadržaj, a u Europi je Eurosport televizija koja drži AO, RG te USO

Nagradni fond standardno izdašan. Polufinala u singlu donose milijun dolara, a svi oni koji ispadnu u 1.kolu bit će namireni sa 100 tisuća.



[uredio Dinko Bilich - 25. kolovoza 2024. u 10:48]
replicant
replicant
Mali dioničar
Pristupio: 26.10.2017.
Poruka: 7.784
26. kolovoza 2024. u 15:30

bas sam si u dvomecu sinner alcaraz odabro sinnera da za njega navijam sljedecih 10ak godina i vidi budale ...ufatili ga pa sad to budi "fan" ak si glup.....

replicant
replicant
Mali dioničar
Pristupio: 26.10.2017.
Poruka: 7.784
26. kolovoza 2024. u 16:12

u zadnja tri nastupa Vekic je dobila nula meceva  R1 R1 R1.....pocinje za cca sat vremena

zrinkec
zrinkec
Većinski vlasnik Foruma
Pristupio: 29.07.2009.
Poruka: 32.278
26. kolovoza 2024. u 18:55

Donna rutinski prvu prepreku odradila.

NS
NS
Mali dioničar
Pristupio: 24.01.2012.
Poruka: 8.260
26. kolovoza 2024. u 22:01

Jel Thiem definitivno penzija? 

Bilo mi lose dok sam gledao protiv Sheltona.

Vratite Lea i Pota.
replicant
replicant
Mali dioničar
Pristupio: 26.10.2017.
Poruka: 7.784
jučer u 15:36

ne tako davno mi smo znali imat po 15ak pobjeda na GS turniru... sad ak Coric i Martic dobiju R1 i ak Vekic vidi drugi tjedan to se slavi kao "dobar" GS

...nije bilo GSa cija tema nebi presla 100 strana.....

[uredio replicant - 27. kolovoza 2024. u 15:37]
zrinkec
zrinkec
Većinski vlasnik Foruma
Pristupio: 29.07.2009.
Poruka: 32.278
jučer u 21:07

Jeben mec Kokkinakisa i ode odmah Tsitsipas kuci.

NS
NS
Mali dioničar
Pristupio: 24.01.2012.
Poruka: 8.260
jučer u 21:28

Corkalo pred ispadanjem. 

I Sinner u problemu. Ali nije ni cudo s obzirom na pritisak koji su mu, ni krivom ni duznom, nabili pre svega Rafini fanovi. 

Svim srcem uz njega 😍...

Vratite Lea i Pota.
teniosac
teniosac
Potencijal za velika djela
Pristupio: 23.02.2013.
Poruka: 3.111
jučer u 21:59

Ćorić nikad lošiji,treba mu brzo neki challenger i dobar nastup tamo da se prisjeti kako je pobjeđivati 😏

Dinko Bilich
Dinko Bilich
Većinski vlasnik Foruma
Pristupio: 08.07.2012.
Poruka: 21.446
jučer u 22:01

teniosac je napisao/la:

Ćorić nikad lošiji,treba mu brzo neki challenger i dobar nastup tamo da se prisjeti kako je pobjeđivati 😏

Vidi cijeli citat

gotovo uvijek je bio kriminalan na slamovima. jedan od rijetkih izuzetaka baš korona us open 2020.  ponajveći promašen(a ima ih iljade) domaći sportski narativ "da je čiliću ćorićeva glava".

12