Ostali sportovi

Završen ACI Cup of Croatia, Barker svjetski prvak

Baldo Leburić • utorak, 30.05.2000.


Svjetska elita u moru ispred Splita! (bl)

ACI Cup, Svjetsko prvenstvo u dvobojskom jedrenju, jedan od najvećih sportskih događaja ove godine u našoj zemlji, što se od 24. svibnja održavao u Splitu, je završen. Novozelanđanin Dean Barker je novi svjetski prvak, nakon što je danas savladao u polufinalu Francuza Pacea sa 2:1, te u finalu legendarnog Australca Gilmoura sa 3:0. Broncu je osvojio Danac Sten Mohr. Uzbudljivi dani u moru ispred Splita su završeni, no u jednom se svi slažu - u Split će se vratiti ponovno, Brački kanal idealno je mjesto za najveće svjetske jedriličarske događaje.

Naš je izvjestitelj proveo uzbudljivo poslijepodne u društvu s najboljim svjetskim posadama i rezimirao svih 6 dana ovog velikog natjecanja. U nastavku možete pročitati i zašto je svjetski prvak Barker uložio žalbu na - svoju pobjedu!? Sve to uz lijepe i ekskluzivne fotografije morske idile...


ACI Marina u Splitu - centar događanja (Foto: www.aci-club.hr)

24.05. – Prvi dan je bio uspješan za organizatore, jer je odvoženo planirano (pola prvog kruga “svak sa svakim”). Najviše je zadovoljio Dean Barker sa maksimalnim učinkom (5 bodova, 5 pobjeda), a naš kormilar Tomislav Bašić je osvojio 2 boda...

25.05. – Najveći pomak je napravio Peter Gilmour koji je izborio čak 3 pobjede. Tim učinkom je skočio na 3. mjesto. Tomislav Bašić je ostvario jednu pobjedu (nad Jesperom Bankom) i pao na 8. mjesto.

26.05. – Odvožen je u potpunosti First Round Robin – “svak sa svakim”. Na prvom mjestu se ponovno našao Dean Barker (“Black Magic”),a Peter Gilmour je ostvario 2. HAT-TRICK u samo 2 dana. Tomislav Bašić je pobijedio drugoplasiranog Pacea, čime je zadržao 9. mjesto...


Zainteresirani Splićani promatraju iskusne morske vukove (Snimio: Baldo Leburić)

27.05. – Dan najveće žalosti za kormilare, jer su odvožena samo dva “Flight-a”, tj. osam utrka, zbog slabog vjetra. Sve je bilo gotovo oko 17:00 h kada je prvenstvo odgođeno.

28.05. – Dean Barker je ostao na čelu svjetskog prvenstva, dok je ogroman pomak izveo Gilmour koji je skočio na 2. mjesto. Tomislav Bašić je osvojio 2 pobjede, te je zauzeo 8. mjesto. Derbi (Sten Mohr - Dean Barker 1:0) pripada plavokosom Dancu...

29.05. – Natjecanje završeno po skupinama, Gilmour na kraju vodeći:


Posada svjetskog prvaka Barkera (Snimio: Baldo Leburić)

1. Peter Gilmour (AUS) – 17
2. Dean Barker (NZL) – 17
3. Sten Mohr (DAN) – 14.5
4. Bertrand Pace (FRA) – 12

5. Andy Green (VB) – 10
6. Luc Pillot (FRA) – 10
7. Francois Brenac (FRA) – 9.5
8. Tomislav Bašić (HRV) – 9
9. Magnus Holmberg (ŠVE) – 9
10. Jesper Radich (DAN) – 8
11. Jesper Bank (DAN) – 7.5
12. Jes Gram-Hansen (DAN) – 7.5

POLUFINALE (na 2 dobivene): (Peter Gilmour je imao pravo izabrati željenog protivnika iz terceta polufinalista, jer je bio 1. u skupini):

Peter Gilmour - Sten Mohr 1:0, 1:0 (2:0)
Dean Barker - Bertrand Pace 0:1, 1:0, 1:0 (2:1)

Gilmour je nadvisio Mohra i o tome se nema puno pričati, međutim drugi par Barker - Pace je bio pun iznenađenja. Pace je poveo 1:0 i imao bolju prednost na početku 2. utrke, međutim mladi Barker je na kraju slavio i to sa zarađenim kaznenim bodom, što znači da je na kraju cilja morao napraviti još jedan okret.


Bliski susreti nisu bili rijetkost (Foto: www.matchrace.net)

Kazneni bod je zaslužio jer nije poštovao prednost Pacea, radi čega su im se dotakli jarboli. U 3. utrci je Barker nadvisio Pacea, međutim drami nema kraja. Pace se oglasio žalbom na navodno “neki brod koji mu je stvorio velike valove u odlučujućim trenucima”. Žalba je nakon pola sata razmatranja odbijena i Barker je ušao “službeno” u finale.

Borba za 3. mjesto (na 2 dobivene):

Sten Mohr – Bertrand Pace 1:0, 1:0 (2:0)

FINALE (na 3 dobivene):

Dean BARKER – Peter Gilmour 1:0, 1:0, 1:0 (3:0)

Na kraju veličanstvena pobjeda Barkera, koji je imao konce tokom sve 3 utrke.


Zasluženi predah u ACI-jevoj lučici (Snimio: Baldo Leburić)

Mladi Novozelanđanin je preuzeo ovu posadu “službeno” prije 10 dana, dok ju je predvodio i na finalnom okršaju America’s Cupa u kojem je nadvisio “Lunu Rossu” sa 5:0! Ovo mu je prvi Match Race trofej, kojim će zasigurno popraviti svoje stanje na svjetskoj ISAF ljestvici, gdje je zasada 6., a prvo mjesto u svijetu i dalje drži danas “brončani” Sten Mohr.

Evo i liste svih dosadašnjih prvaka svijeta u dvobojskom jedrenju:

2000 - Dean Barker
1999 - Sten Mohr
1998 - Andy Beadsworth
1997 - Peter Gilmour
1996 - Russel Coutts
1995 - Peter Gilmour
1994 - Peter Gilmour
1993 - Peter Gilmour
1992 - Chris Dickson
1991 - Russell Coutts
1990 - Paul Cayard
1989 - Paul Cayard
1988 - Chris Dickson
1987 - Harold Cudmore

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Ostali sportovi
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!