Ostali sportovi

Giro, 19. etapa: povratak Pantanija

Marko Breljak • petak, 02.06.2000.

Iako je 19. etapa opet donijela veliku borbu među vodećima, priča dana je sigurno povratak Marca Pantanija. Odvozio je odličnu utrku i stigao na cilj drugi, a vjerojatno bi i pobijedio da nije morao pomagati, u ovom trenutku, prvom vozaču svoje momčadi, te drugoplasiranom u ukupnom poretku, Garzelliju. Nakon godinu dana stanke Marco Pantani je odvozi odličnu utrku i pokazao da polaku ulazi u staru formu. Njegova ekipa Mercatone će voziti i Tour de France ove godine i Pantaniju će ova dobra vožnja dobro doći kao priprema i pokazatelj prije turneje po Francuskoj.

Visok ritam već na prvome od dva uspona, ostavio je u utrci samo najspremnije, a od glavnih favorita probleme je imao i Belli. Prvi veliki uspon "osvojio" je Chepe Gonzales, učvrstivši se u poretku za zelenu majicu penjača. Odmah na početku drugog uspona Pantani i Simoni podižu tempo, te samo vodeća trojica u ukupnom poretku i Pantani ostaju na čelu utrke. Pantani je vjerovatno imao snage i za samostalan "bijeg", ali njegov timski kolega Stefano Garzelli, nije to mogao pratiti pa je "gusar" odlučio ostati sa grupicom od četiri vozača, koja je zajedno stigla na posljednji veliki vrhunac ovogodišnjeg Gira. U spustu prije cilja dvojac iz ekipe Mapei, Lanfranchi i Tonkov sustigli su vodeće, a Lanfranchi se odvojio i sam krenuo prema cilju. Paolo Lanfranchi ne predstavlja prijetnju za ukupni poredak pa se ostatak vozača nije obazirao za njega. To je omogućilo vozaču ekipe Mapei da odnese pobjedu u 19. etapi. Marco Pantani je prekasno krenuo za vodećim, te stigao tek drugi. Vodeća četvorica stigla su na cilj zajedno, a Simoni je ušao u cilj treći što mu je donijelo četiri sekunde bonusa.

Sutra je na programu vožnja na kronometar, a Casagrande ima 28 sekundi prednosti pred Garzellijem i 49 sekundi ispred Simonija. Pavel Tonkov je specijalist za takve utrke, ali čini se da je njegov zaostatak od 2 minute i 46 sekundi ipak prevelik. Etapa na kronometar nije tipična, jer je prilično brdovita, a odlučna će se borba za sekunde voditi između prve trojice. Tko iz sutrašnje etape izađe kao vodeći, najvjerovatnije će to mjesto i održati u zadnjoj etapi, koja se vozi u nedjelju, kada turneja završava u Milanu.

Ukupni poredak nakon 19. etape:

1. Francesco Casagrande (Ita) 92.44.16.
2. Stefano Garzelli (Ita) 0.25
3. Gilberto Simoni (Ita) 0.49
4. Pavel Tonkov (Rus) 2.46
5. Hernan Buenahora Gutierrez (Kol) 3.50
6. Wladimir Belli (Ita) 4.47
7. Andrea Noe (Ita) 5.26
8. Jose Rubiera (Špa) 6.35

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Ostali sportovi
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!