Nogomet

Francuzi uvjerljivi, Talijani i Nizozemci teško

Marko Breljak • ponedjeljak, 12.06.2000.


Rüstü i Inzaghi (Reuters)

U prvoj utakmici drugog dana Europskog prvenstva Talijani su pobijedili Tursku rezultatom 2:1. Svi golovi postignuti su u drugom poluvremenu - Conte je doveo Talijane u vodstvo, izjednačio je Okan, a pobjedu je Talijanima osigurao Inzaghi iz dvojbenog jedanaesterca 20-ak minuta prije kraja utakmice.

Francuzi su protiv Danaca potvrdili da su jedni od najvećih favorita prvenstva. Golovima Blanca, Henrya i Wiltorda s 3:0 su pobijedili Dansku, uz vidljive rezerve kod francuske momčadi.

U posljednjoj utakmici dana, domaćini Nizozemci izvukli su pobjedu od 1:0 protiv Čeha u posljednjim minutama utakmice, a i ovdje je bitnu ulogu kod ključnog pogotka imao sudac, Pierluigi Collina, dosudivši neuvjerljiv jedanaesterac za Nizozemce. Frank de Boer sigurno je izveo najstrožu kaznu i osigurao velika tri boda za Nizozemce.

Grupa B, 1. kolo
Turska Italija 1 : 2 Izvještaj
Grupa D, 1. kolo
Francuska Danska 3 : 0 Izvještaj
Nizozemska Češka 1 : 0 Izvještaj

Već na uvodnoj utakmici Eura vidjeli smo utakmicu punu tempa i uzbuđenja, a nedjelja je samo potvrdila taj trend te pokazala da su u europskom nogometu na sceni neki novi klinci. Tako je Belgijcima pobjedu donio 22-godišnji Mpenza, a prevagu za svjetske prvake donio je 21-godišnji Anelka i 23-godišnji Henry. Osim njih vodeće uloge u mnogim reprezentacijama imaju mladi igrači. Seedorf i Kluivert su tek 24-godišnjaci iako su već nekoliko godina na europskoj nogometnoj sceni. Došlo je do promjene i kod “azzura”. Fiore, Totti, Zambrotta te, iako 26-godišnji, već veteran Del Piero, najveće su uzdanice Talijana.

Iako su favoriti pobijedili u sve tri utakmice, moglo je biti i drugačije i sve su utakmice odlučili detalji. Tek nešto uvjerljiviji bili su Francuzi, koji su pobijedili Dance, pobjednike iz 92. Ove dvije reprezentacije često su se sretale na velikim natjecanjima u prvom krugu, a iz pobjednika njihovih dvoboja uvijek su izlazili kasniji pobjendici turnira. Tako je bilo na na europskim prvenstvima 1984. i 1992. godine te na svjetskom prvenstvu 1994. godine. Sudeći prema igri napadačkog reda Francuza mogli bi reći da su “trikolori” na najboljem putu da nastave tu tradiciju. No, iako su Henry i Anelka odigrali odlično, tko zna kako bi završila utakmica da je Tomason iskoristio “zicer” u prvoj minuti utakmice.

U nogometu ipak postoje “veliki” i “mali”, a to se najbolje mogle vidjeti na druge dvije nedjeljne utakmice. Utakmice talijanske i nizozemske reprezentacije odlučene su jedanaestercima dosuđenim od strane najkarizmatičnijih europskih sudaca. Škot Hugh Dallas i Talijan Pierluigi Collina, dosudili su ono što nitko na tribinama, a niti preko TV-a nije vidio i vjerovatno nema puno sudaca na svijetu, koji bi u takvim situacijama pokazali na bijelu točku. U obje situacije se ne može poreći da je bilo kontakta, ali ne možemo se oteti dojmu da su favoritima poklonjeni jedanaesterci.

I dok je pobjeda Talijana zaslužena, Nizozemci nisu potvrdili epitet favorita ovog natjecanja. Igrali su blijedo, naročito u drugom dijelu, kada su Česi potpuno dominirali. Česi su dvaput uzdrmali okvir gola, a za promašaje su kažnjeni tek u zadnjim minutama iz “sumnjivog” jedanaesterca. Okosnica češke momčadi ostala je ista kao i prije četiri godine, kada su priredili iznenađenje došavši do drugog mjesta te i dalje možemo očekivati dobre igre Čeha.

Turci su opet pokleknuli pred pritiskom velikog natjecajna. Tek na momente su podsjećali na izjave nekih stručnjaka da bi upravo turska reprezentacija mogla biti iznenađenje ovog turnira. Talijani su s druge strane, nakon blijedog početka utakmice, odlično odigrali drugo poluvrijeme, a tek sredinom nastavka ušao je Del Piero, ipak njihov najbolji igrač. Kada je Alessandro pravi, jedan je od najboljih u svijetu, a upravo bi on u punoj formi mogao biti glavni adut Talijana u idućim utakmicama prvenstva, naročito u srijedu, kada bi u utakmici protiv Belgijanaca, mogli odlučiti pobjednika skupine.

U svim dosadašnjim utakmicama da vidjeli smo brz, atraktivan nogomet, a što je najbitnije i napadački. Sve reprezentacije išle su na pobjedu, nije bilo kalkuliranja, a igrale su se tek uvodne utakmice. Prvenstvo je otvorenije nego ikada, favorita nema, a uzbuđenja se nastavljaju u ponedjeljak, kada se igraju utakmice skupine A.

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

NogometEuro 2000

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!