Nogomet

Euro 2000: Češka - Francuska 1:2

Boris Bilas • petak, 16.06.2000.

Reprezentacija Francuske zabilježila je i drugu pobjedu u skupini D na Europskom nogometnom prvenstvu. Francuzi su u utakmici drugog kola pobijedili Češku s 2:1 (1:1) i tako praktički osigurali sebi nastup u četvrtfinalu. U jednoj vrlo dobroj utakmici Francuzi su ponovno dokazali da su vjerojatno najbolja momčad u Europi, dok su Česi opet prikazali jako dobru igru i prava je šteta što ih nećemo gledati u drugom krugu natjecanja.


Henry i Gabriel - strijelac i "krivac" kod prvog pogotka

Kao i protiv Danaca, Francuzi su prepustili uvodne minute susreta protivniku koji je na početku stvorio dvije vrlo dobre prilike. Već je u 2. minuti Nedved uputio udarac na vrata Bartheza koji je jedva ulovio tu loptu, a par minuta poslije visoki je Koller bio neprecizan te je lopta prošla tik uz stativu. U 7. minuti već je bilo 1:0 za Francuze koji su kaznili prvu pogrešku Češke obrane. Gabriel je htio vratiti loptu svom vrataru, ali je ona završila kod Henrya, a ne kod Srničeka. Brzonogi Henry nije imao većih problema pri zabijanju svog drugog gola na Europskom prvenstvu. Tada su Francuzi preuzeli kontrolu nad igrom i potpuno dominirali sredinom terena. To je rezultiralo i novom prigodom u 18. minuti kada je Zidane odlično proigrao Henrya koji se sam našao ispred Srničeka, ali je njegov udarac prošao tik kraj vrata. Česi su u tim trenucima bili totalno izgubljeni na terenu i nisu mogli napraviti suvisliju akciju koja bi ugrozila vrata Bartheza, tek je u 24. minuti Nemec pokušao sa dalekometnim udarcem koji nije bio precizan.

Svoju premoć Francuzi su skoro potvrdili u 31. minuti kada se Vieira probio po desnoj strani te je uputio snažan udarac koji je, na njegovu žalost, išao ravno u ruke Srničeka. Usprkos totalnoj kontroli igre Francuza, Česi uspijevaju doći do izjednačenja. Deschamps je srušio Nedveda na rubu kaznenog prostora, a sudac Poll se nakon konzultacija s pomoćnikom odlučio pokazati na jedanaesterac. Tako su Česi, nakon sporno dosuđenog penala u utakmici protiv Nizozemske, na poklon dobili priliku za izjednačenje jer je bilo jasno da je prekršaj bio izvan šesnaesterca Francuske.

Karel Poborsky je bio siguran s bijele točke pa je u 35. minuti postignut rezultat od 1:1. Do kraja prvog djela još je Poborsky s dva jaka udarca pokušao ugroziti Barthezova vrata, ali su ti pokušaji bili dosta neprecizni. Ipak, najveću šansu na kraju poluvremena imao je ponovno Henry, kojeg je sjajno pronašao kapetan Deschamps, ali je mladi napadač otišao previše u desnu stranu pa je Srniček lagano obranio njegov udarac.


Poborsky pogađa za 1:1 iz dvojbenog jedanaesterca

Nakon odličnog prvog poluvremena gledali smo nešto siromašnije drugo, ali i to je još uvijek bilo na vrlo visokoj razini. Ponovno su prvi zaprijetili Česi i to preko Pavela Nedveda u 48. minuti. On se iznenada našao sasvim sam pred Barthezom te je uputio vrlo dobar udarac kojeg je Barthez sjajno obranio i odbio natrag u polje.

Nakon te početne prilike igra se smirila, a Česi su nekako pokušavali stvoriti još neku priliku, no nije im uspjevalo. I onda su u 60. minuti Francuzi došli do pobjedničkog gola. Djorkaeff je oteo loptu Česima na svojoj polovici te je dodao Henryu koji ponovno pretrčava dosta veliki dio igrališta te ulazi u češki šesnaesterac gdje se je doslovce poigrao sa dva češka obrambena igrača, a nakon toga vraća loptu do Djorkaeffa koji neometan zabija gol za francusko vodstvo. Do kraja utakmice svaka je momčad imala po jednu priliku od kojih je ona Čeha sigurno bila veća. Nedved je izveo slobodni udarac, a Koller je glavom prebacio Bartheza i pogodio prečku. Francuska je imala sličnu šansu, ali je Blanc glavom pucao kraj gola.

Francuzi su do kraja kontrolirali igru i bez problema sačuvali svoje vodstvo i pobjedu koja ih gotovo sigurno vodi u drugi krug, a Čehe ostavlja bez ikakve šanse za prolazak. Tako će Francuzi u trećem kolu protiv Nizozemaca igrati za prvo mjesto u grupi dok će Česi protiv Danaca igrati da spase svoj ugled koji su stekli na prošlom prvenstvu i kroz kvalifikacije za ovo, ali mora se priznati da su igrama u prve dvije utakmice dio tog ugleda i opravdali.

IZJAVE:

Thierry Henry: "Jako sam sretan što sam ponovno izabran za igrača utakmice, ali mislim da je cijela naša momčad zaslužila to priznanje. Protiv Danaca smo imali problema prvih 15 minuta, a protiv Čeha smo igru počeli kontrolirati tek nakon jednog sata. Česi sigurno nisu zaslužili da ovako brzo ispadnu iz turnira. Još jednom su dokazali da imaju odlične igrače i stavili su nas pod veliki pritisak. Bio sam vrlo sretan kod prvog gola, vidio sam da je obrambeni igrač napravio grešku, pokupio sam loptu, no dok sam išao prema golu izgubio sam kontrolu nad njom i imao sam sreću da ju onako plasiram ispod njihovog vratara. Imao sam još jednu priliku za gol u drugom djelu, ali izgleda da moram još više raditi na treningu."

Roger Lemerre: "Ovo je bio briljantan susret, plasirali smo se u četvrtfinale što je bio naš cilj prije početka turnira. Mislim da su Česi vrlo jaki u zraku, a posebno me impresionirao Karel Poborsky. Lizarazu je zadobio lakšu ozljedu tijekom zagrijavanja, ali smo sigurni da će biti spreman za sljedeću utakmicu. Petit je zadobio ozljedu koljena i njegov je nastup upitniji. U ovoj utakmici smo vidjeli vrijednost individualnog talenta moje ekipe koji je vrlo lijepo ujedinio Zinedine Zidane."

Jozef Chovanec: "Ovo je drugi put da nam je sreća potpuno okrenula leđa. Vrlo mi je žao moje momčadi, ali sam jako ponosan na svoje igrače koji su dali sve od sebe. Naša je grupa daleko najjača što su obe utakmice pokazale. Mislim da je današnja utakmica bila puno teža nego ona protiv Nizozemaca jer su nas Francuzi puno više pritiskali nego domaćini. Šteta je da smo ispali iz turnira, ali mislim da smo dali prvi gol da bi danas pobijedili."

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

NogometEuro 2000

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!