Ostali sportovi

Strahija otplivao olimpijsku normu

Boris Bilas • subota, 17.06.2000.


Strahija otplivao za Sydney (Snimio: Danijel Luketić)

Prvoga dana međunarodnog plivačkog mitinga "Zlatni medvjed 2000" koji se održava na bazenu ŠRC "Šalata" u Zagrebu otplivano je nekoliko sjajnih rezultata. Hrvatski reprezentativac Marko Strahija pobijedio je u utrci na 200 metara i pritom je otplivao olimpijsku normu, njegovo pobjedničko vrijeme bilo je 2.00.72. Tako će Hrvatska na Olimpijskim igrama u disciplini 200 m leđno imati dva predstavnika, Marka Strahiju i Gordana Kožulja. Uz Marka Strahiju normu za Olimpijadu ispunio je i Sandro Tomas koji je s rezultatom 4.32.86 zauzeo treće mjesto u utrci na 400 metara mješovito u kojoj je pobijedio Mađar Istvan Bathazi.

Uz ove dvije trke najzanimljivije su bile one na 50 metara slobodno gdje su nastupile i dvije najveće zvijezde ovogodišnjeg mitinga, Šveđanka Therese Alshammar i Britanac Mark Foster. Oboje su bez većih problema uzeli prva mjesta, Alshammar je s vremenom 25.11 otplivala najbolji rezultat prvog dana vrijedan 930 bodova, dok je Foster slavio u vremenu 23.08. U toj utrci na 50 slobodno odlično je plivao i mladi Duje Draganja koji je s rezultatom 23.53 bio drugi te je srušio juniorski rekord Hrvatske.

Jedini seniorski rekord srušio je osamnaestogodišnji splićanin Vanja Rogulj koji je na 100 metara prsno srušio vlastiti rekord Hrvatske koji sada iznosi 1.04.03. Inače u toj disciplini slavio je bivši svjetski rekorder i prvak Mađar Karoly Gutler koji je plivao 1.03.18, a Rogulj je u cilj stigao kao drugoplasirani. Od ostalih rezultata treba spomenuti trostruko slavlje Slovenki na 50 metara leđno, pobijedila je Šparavec (30.33) ispred Alenke Kejžar (30.98) i Urše Slašpšak (31.14). Kod muškaraca u istoj disciplini pobijedio je Neil Willey s odličnih 26.42 ispred Poljaka Stembide i hrvatskog rekordera Karla. Na 200 metara leđno kod žena je prva bila Ukrainka Beshveli s rezultatom 2.18.27. Odlična utrka je bila i 100 metara leptir koju je dobio Mađar Zsolt Gaspar s vrlo dobrim rezultatom 54.91, a drugi i treći bili su dva hrvatska plivača, Ivan Mladina i Duje Draganja. Natjecanje se završava sutra kada će na rasporedu biti i veliki dvoboj Miloša Miloševića i Marka Fostera u disciplini 50 metara leptir. Finala će kao i danas početi u 16 sati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Ostali sportovi
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!