Nogomet

Euro 2000: Italija - Švedska - 2:1

Ivor Krapac • ponedjeljak, 19.06.2000.

Italija je zaključila dojmljiv nastup u skupini B Eura 2000. trećom uzastopnom pobjedom, a Švedska se, prema očekivanjima, oprašta od europskog prvenstva. Ipak, Šveđani nemaju razloga za veliko razočarenje, jer su večeras dali sve od sebe i skoro iznenadili favorita.

Italija je počela utakmicu u potpuno novom sastavu, Dino Zoff je dao priliku igračima koji su manje igrali da se "iskažu" u utakmici bez rezultatskog imperativa. Njihovi suparnici su postavili dosta ofanzivnu formaciju, što je i razumljivo jer im je samo pobjeda mogla donijeti nastavak natjecanja. Prvi su, u 4. minuti, priprijetili Talijani, no Del Piero iz daljine puca preko gola. Neprecizan je i prvi pokušaj njihovih suparnika, kojeg u 7.minuti iz daljine upućuje Henrik Larsson. Tri minute kasnije puno opasnija situacija po talijanski gol, nakon Ljungbergovog kornera dobro skače Mjallby, no njegov udarac na crti gola odlično izbija Di Livio.

U 14. minuti Šveđani su morali doći u vodstvo, ali, nakon dobrog prodora kroz statičnu talijansku obranu, Fredrik Ljungberg neshvatljivo promašuje vrata već savladanog Tolda. Ovakav propust malo je pokolebao Šveđane, a to su u 18. minuti zamalo skupo platili. Del Piero se na centru dokopao lopte i odlično proigrao Montellu, koji se u svom stilu "sjurio" u šesnaesterac i uputio oštar udarac, no odlično se ispriječio Magnus Hedman. Ujednačenost u igri i prilikama održala se do kraja poluvremena. U 25. minuti opet je nespretna talijanska obrana, koja propušta Svenssona u neposrednu blizinu Tolda,no on hrabro izlazi i odlično brani neugodan udarac. Tri minute potom na djelu su opasni i razigrani Del Piero i Montella. Odlično dvostruko proigravanje ovog dvojca potpuno je izbacilo iz igre švedsku obranu, Montella se našao u sjajnoj prilici, ali nije uspio pogoditi okvir gola. Nakon razdoblja švedskih napada, u 39. minuti u vodstvo ipak dolaze Talijani. Del Piero je iznudio i izveo udarac u kuta, Di Biagio se odlično oslobodio i uputio snažan udarac glavom pored nemoćnog Hedmana. Ovaj pogodak potpuno je smirio igru "azzura", pa do kraja poluvremena nismo više vidjeli opasne švedske napade.

Drugo poluvrijeme dugo nije ponudilo nikakva veća uzbuđenja, vidjeli smo nastavak igre iz završnice prvog dijela, odnosno sigurnu i mirnu obranu Talijana. Nakon dosta praznih dvadeset minuta uslijedila je, međutim, prava "bura". U 67. minuti buđenje je nagovijestila akcija Montelle i Negra, uz pokušaj ovog potonjeg da iz teške situacije ugrozi Hedmana. Tri minute kasnije sjanu priliku za švedskog kapetana Patrika Anderssona namješta raspoloženi Larsson, no opet je na visini zadatka Francesco Toldo. Talijanski vratar odahnuo je i u 72. minuti, kad je snažni daljinski projektil Ljungberga završio u vanjskom dijelu mreže. U 74. minuti ponovno se dobro snalaze Montella i Del Piero, ali sada uspijeva pravovremeno reagirati i švedska obrana, spriječivši Del Piera u pokušaju udarca. Odmah potom švedski se izbornik Soderberg odlučuje na totalni rizik, ubacuje nedovoljno zaliječenog Kenneta Anderssona i maksimalno pojačava napad.

To se u potpunosti isplatilo u 77. minuti, kada do tada nepogrešivi Di Biagio krivo dodaje, upravo do Kenneta Anderssona, koji sjanim proigravanjem izigrava offside zamku Talijana i šalje u sjajnu poziciju hitrog Larssona, koji lako riješava situaciju jedan na jedan s Toldom i plasira loptu u prazan gol. Šveđani su opet u igri i sve više i više pritišću. U 79.minuti opet se u prilici našao Larsson, no glavom nije toliko uspješan kao nogom, pa Toldo lako brani. U slijedećoj akciji Talijani zamalo dolaze do nove prednosti - Del Piero prima proigravanje Fiorea, vraća na udarac Ambrosiniju, no prilično nezapaženi talijanski srednjak puca preko gola. Šveđani nastavljaju "va banque" igru i u 82. minuti stvaraju novu veliku priliku, koju, nakon dobrog proigravanja Larssona, iz povoljne pozicije s osam metara upropaštava udarcem preko gola Kennet Andersson.

Konačnu odluku navijestio je udarac Fiorea, koji je od bloka otišao u korner. U 88. minuti vidjeli smo najljepši trenutak utakmice - Del Piero je presjekao krivo dodavanje Daniela Anderssona, napravio nekoliko koraka i sa 16 metara uputio prekrasan udarac u same desne rašlje gola potpuno nemoćnog Hedmana. Veličanstveno!

Nakon ovog Šveđani nisu više imali snage za odgovor, a u posljednjim trenucima mogli su primiti i treći gol, no sjajno proigravanje Montelle Del Piero s otprilike tri metra šalje iznad vratnice švedskog gola. Nekoliko trenutaka nakon toga sudac je označio kraj i usmjerio talijanska razmišljanja prema četvrtfinalu.

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

NogometEuro 2000

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!