Nogomet

Hajdukova želja: Zaobići "istočnjake!

Bernard Jurišić • petak, 23.06.2000.

Danas (petak) točno u podne u Ženevi će se, u hotelu Noga Hilton, ždrijebati parovi prvog i drugog pretkola Lige prvaka. U bubnju će se naći i naš predstavnik Hajduk, koji će čekati prvog protivnika u najjačem europskom klupskom natjecanju, u kojem splitskog kluba nije bilo od 1995. Koji su mogući protivnici Hajduka - čitajte u nastavku...

Točno u podne, u ženevskoj rezidenciji Uefe, hotelu Noga Hilton, ždrijebom će se odrediti parovi prvog i drugog pretkola Lige prvaka za sezonu 2000/01. U tom ždrijebu sudjelovati će i splitski Hajduk, kojeg će predstavljati Ivica Šurjak, “čovjek za struku” u Upravnom odboru kluba.

Hrvatska će još ove sezone imati dva predstavnika u Ligi prvaka, uslijed loših rezultata prošle sezone, za sezonu 2001/02 već znamo da će u Ligu prvaka ići samo prvak Hrvatske iz sljedećeg prvenstva. No, posvetimo se sadašnjosti.

Sudionici prvog pretkola

Bate Borisov (Blr), Haka Valkeakoski (Fin), Crvena zvezda Beograd (Jug), Levski Sofia (Bug), Skonto Riga (Lat), KR Reykyavik (Isl), Sloga Skopje (Mak), Žalgiris Kaunas (Lit), Zimbru Kišniev (Mol), Levadia Maardu (Est), Shirak Gyumri (Arm), Linfield (S.Ir.), Shelbourne (Irs), TNS Llansantffraid (Wal), Birkirkara Valletta (Mal), KI Klaksvik (F.ot.), Dudelange (Luks), Tirana (Alb), Shakmir (Aze), Brotnjo Čitluk (BiH)

Hajduk se u Ligu prvaka vraća ponovno nakon dugih 5 godina izbivanja i loših rezultata u Kupu Uefe. Sezona 1994/95 još je u nezaboravnom sjećanju. Nakon prolaska pored poljske Legije u kvalifikacijama, splitski stadion pohodili su Benfica, Anderlecht i Steaua, u prvom nastupu jednog hrvatskog kluba u tom natjecanju. Hajduk je otišao i korak dalje, na proljeće ih je u četvrtfinalu čekao veličanstveni Ajax, koji se te sezone uspeo na krov Europe. Ta će godina vjerčno biti zapisana u analima kluba, kao jedan od najvećih klupskih uspjeha u povijesti (iako je Hajduk igrao i polufinala Kupa pobjednika kupova i Kupa UEFA), ali i u povijesti hrvatskog nogometa, kao prva godina velikog izlaska hrvatskog nogometa na europsku scenu (sjetimo se, te je godine reprezentacija pregazila Španjolsku 2:0 u prijateljskom ogledu u Valenciji).

No, Hajduk je na vrhu i na europskoj slavi živio samo jednu sezonu, već naredne godine UEFA se poigrala regularnosti, prebacivši kvalifikacijsku utakmicu protiv Panathinaikosa iz Splita u rijeku, zbog tobožnje “ugroženosti grčke momčadi u Dalmaciji”. Ipak, Splićani su i u takvom omjeru snaga bili vrlo blizu novog nastupa u Ligi prvaka, jer je i Panathinaikos morao odraditi utakmicu u “ekstremnim uvjetima”, na praznom stadionu “Spiros Luis” u Ateni. Nakon lijepih atenskih 0:0, u Rijeci u uzvratu Hajduk je vodio 1:0, imao nekoliko velikih šansi i za povećanje vodstva, no petnaestak minuta prije kraja Argentinac Borelli jednim “zalutalim” pogotkom odveo je Grke u Ligu prvaka. Od tada su Hajdukova kola krenula nizbrdo, umjesto deviznih injekcija Uefe i inozemnih sponzora, danas se broje kaznene prijave i zatvorske kazne tadašnjim vodećim ljudima u klubu.

Drugo pretkolo (direktno)

Slavia Prag (Češ), Sturm Graz (Aut), Bröndby (Dan), Hajduk Split (Hrv), Besiktas Istanbul (Tur), Shakhtar Donetsk (Ukr), Rosenborg Trondheim (Nor), Anderlecht Bruxelles (Bel), Helsingborg (Šve), Polonia Varšava (Pol), Glasgow Rangers (Ško), Dinamo Bukurešt (Rum), Dunaferr Dunajvaros (Mađ), Inter Bratislava (Svk), Anorthosis Famagusta (Cip), Torpedo Kutaisi (Gru), Hapoel Tel Aviv (Izr), Maribor (Slo)

Ove godine je Hajdukova momčad jako daleko od ambicija i snage momčadi iz 1995., dapače, teško je očekivati išta više od prolaska jedne stepenice koja vodi nastavku u Kupu Uefe. To je prikazano kao realnost, čak i uspjeh, jer prolazak u Ligu prvaka, u današnjoj konkurenciji bogatijih, ali i “zdravijih” klubova i okruženja, bio bi uistinu ravan senzaciji. Bio bi ravan i doslovce posljednjoj slamci spasa Hajduka od financijske dubioze, no iz poljudske perspektive, sadašnjeg stanja momčadi i najavljenih odlazaka - Liga prvaka je daleko koliko i najudaljeniji planet sunčeva sistema...

Ipak, uz malo sreće, možda i polet uslijed pozitivnig rezultata u drugom pretkolu, treće pretkolo moglo bi donijeti jedan veliki nogometni spektakl, kojeg Poljud očajnički treba. Ako se Hajduk može i nadati prolazu, nadati se sigurno ne može laganom protivniku, jer će za ulazak u Ligu prvaka biti potrebno skinuti barem jedan veliki europski skalp.

”Bijeli” će preskočiti prvo pretkolo, razlog je dobar koeficjent Hrvatske prije dvije sezone, koji nam je i omogućio dva predstavnika ove godine. Tko su mogući protivnici Hajduka? Društvo je šaroliko, a laganih protivnika gotovo da i nema. Naročito u “kasnijim” fazama kvalifikacija, jer će se već za drugo kolo isfiltrirati veliki broj slabijih ekipa, iz zemalja “promatrača”. Prvo pretkolo igrati će “indijanci” iz Azerbejdžana, Farskih otoka, Luksemburga, Armenije, ali i neke značajnije nogometne zemlje, koje plaćaju danak slaboj domaćoj ligi: Bugarska, Jugoslavija, Irska, Island.

Hajduk može za protivnika dobiti ili boljeg iz jednog od ogleda prvog pretkola, ili nekog iz društva koje je, kao i naš predstavnik, zaradilo direktan ulazak u drugo pretkolo. A tu je društvo već ozbiljnije, jer tu su i Glasgow Rangers, Rosenborg, Slavia, Anderlecht, Besiktas... Navijače će vjerojatno zagolicati i mogućnost da na poljudskom stadionu gostuje prvak Jugoslavije, Crvena zvezda, no Beograđani će prije razmišljanja o drugom pretkolu, morati najprije riješti problem prvog...

U bubanj prvog pretkola ulazi 20 klubova, čijih će 10 pobjednika, zajedno s 18 “direktnih”, razigravati u drugom pretkolu, za ulazak u treće, a time i najmanje u Kup UEFA. Utakmice prvog pretkola na rasporedu su 12. i 19. srpnja, dok će Hajduk na scenu izaći 26. srpnja i 2. kolovoza, u okviru drugog pretkola.

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!