Ostali sportovi

Svjetska atletska elita u Zagrebu

Boris Bilas • subota, 01.07.2000.


Danas je u hotelu Intercontinental održana pretposljednja konfernecija za novinare prije atletskog Grand Prix II mitinga koji će se održati u ponedjeljak na stadionu sportskog parka Mladost uz Savu. Na konferenciji je predstavljena većina imena koja će nastupiti na mitingu i organizatori su s tim imenima više nego zadovoljni. Najveće zvjezde zagrebačkog mitinga sigurno će biti Gail Devers, koja je na mitingu Zlatne lige u Rimu na 100 metara prepone istrčala najbolji rezultat sezone i jedan od najboljih svih vremena 12.47, i Allan Johnson, olimpijski pobjednik iz Atlante i čovjek s drugim najboljim vremenom svih vremena na 110 metara prepone.

Uz Johnsona u memorijalnoj utrci na 110 prepone nastupiti će i lanjski pobjednik Mark Crear te odlični Kubanac Garcia. Najveća protivnica Gail Devers biti će Shishigyna, a uz njih dvije trčati će i Amirkanke London i Morisson.

Uz te dvije discipline biti će još vrlo atraktivnih natjecanja prije svega u bacanju kladiva u kojem će od prvih petnaest sa svjetske rang liste u Zagrebu nastupiti njih desetoica. Vrlo jaka konkurencija biti će i u skoku u vis, tako će kod žena ova disciplina biti jača nego što je to bila u Rimu, a između ostalih nastupiti će svjetska prvakinja iz Seville Olga Babakova i druga s tog natjecanja Rumunjka Ionescu. Kod muškaraca će u vis skakati najbolji ove sezne u svijetu Matushevich, čiji najviši skok sezone iznosi 2 metra i 36 centimetra, a uz njega tu su vrlo dobri Šveđanin Holm i Norvežanin Strand.

Na 100 metara kod muškaraca najveća zvjezda će biti stari zagrebački poznanik Dennis Mitchell koji će imati vrlo jakog protivnika u sunarodnjaku Sadleru koji je u srijedu na Grand prix mitingu u Ateni bio prvi, a iza sebe je ostavio i svjetskog rekordera i prvaka Mauricea Greena. Troskok će također biti jedna od poslastica mitinga, naime nastupiti će pobjednik Rima Bugarin Dimitrov (17.32) i dva odlična Kubanca Quesada i Garcia.

U utrci na 1500 metara naš će Branko Zorko imati odlične konkurente prije svega to se odnosi na olimpijskog pobjednika na 5000 metara Venustea Niyongaba koji se vraća u vrh svjetske atletike nakon teške ozljede.

Jedna od najjačih utrka biti će ona na 400 metara prepone za žene gdje se očekuje dvoboj svjetske rekorderke Kim Batten i najbolje ove sezone u svijetu Sandre Glover. Na kraju mitinga hrvatska muška štafeta pokušati će istrčati normu za Olimpijske igre, a u tome će im pomoći odlične štafete Kube i Mađarske.

Ova imena grantiraju vrhunsku atletiku, a kako su rekli organizatori može se očekivati da u zadnji čas uskoči još neko vrhunsko svjetsko atletsko ime, ali i ovako ovaj miting potvrđuje svoju svjetsku klasu i bilo bi šteta ne doći na Mladost i propustiti jedan od najvećih sportskih događaja ove godine u Zagrebu. Ulaznice se još uvijek mogu kupiti na blagajni bazena Mladost po vrlo popularnoj cijeni od trideset kuna, a ulaznice vrijede i za koncert grupe Cubismo koji će se održati nakon mitinga. Miting počinje u ponedjeljak 3.07. u 18 sati i 30 minuta.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Ostali sportovi

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!