Nogomet

Ivica Šurjak: "Prijelazni rok još nije gotov!"

Dražen Patarčić • ponedjeljak, 03.07.2000.


Stipe Pletikosa (dp)

Prvi dio priprema splitski su “bili” odradili u Sloveniji. “Trke i tlake” nije nedostajalo, Nadoveza je pooštrio ritam, a zna se i razlog - Liga prvaka već lagano kuca na vrata.

U Split su se Hajdukovci, usprkos velikoj kroničnoj besparici, vratili avionom. Na odlasku iz zagrebačke zračne luke dočekao ih je naš izvjestitelj i porazgovarao sa nekolicinom njih, o prošlosti, sadašnjosti, budućnosti. Pred mikrofon Sport Neta stali su igrači koji su bez većih problema otrpjeli najteži dio sezone, a porazgovarali smo i s trenerom Nadovezom te Ivicom Šurjakom, koji najavljuje pojačanja u bijelom dresu...

Što možemo očekivati od Hajduka u novoj sezoni, upitali smo Darka Miladina?
”Što mozemo očekivati? Ne znam, vidjeti ćemo jer je tek prvi dio priprema gotov. Sada bi trebali desetak dana biti u Splitu, a onda možda opet u Sloveniju. To još nije definirano. Nama je najvažnije da se pripremimo za ovu utakmicu protiv Mađara. To je prvi i najvažniji cilj na samom startu nove sezone.”


Darko Miladin (Snimio: Dražen Patarčić)

Ima li snage i znanja u Hajduku da se uspješno prijeđe ova prva, mađarska prepreka?
”Naravno da ima, ali još prjelazni rok nije završio. Imamo desetak, petnaest dana da se i pojačamo, uigramo i spremno dočekamo utakmice s Mađarima.”

Kakvo je stanje sa tvojom ozljedom iz Slovačke?
”Noga me još malo boli, zateže. Ali moram se pripremiti, moram igrati. Nova sezona je tu, novi izazovi, novi zadaci. Sve ide ispočetka i sada stare rane ali i uspjehe treba zaboraviti i okrenuti se u nove borbe za dokazivnanjem kvalitete, kako mene kao igrača tako i Hajduka kao kluba.”

Antony Jažić je kratko prokomentirao pripreme Hajduka i nadolazeće utakmice.
”Pripreme su bile naporne, dobro smo radili i vjerujem da mozemo proći u drugo pretkolo. Ta utakmica s Mađarima je uvod u prvenstvo, novu sezonu, ona nam je kruna sezone, najvažniji dio. Biti će tesko, znamo to, nema laganih protivnika. Ipak, ja vjerujem u naš uspjeh i plasman u Ligu prvaka. Vjerujem da uprava zna da bi nam dobro došao jedan špic igrač, gol igrač, jer Deranja još nije spreman za igru. Imamo vremena da se i pojačamo na tom polju kako bi spremniji i jači bili u ovim kvalifikacijama za Ligu prvaka.”

Stipe Pletikosa, odvojen od grupe, začitan u Nogomet. Ni on, kao i Deranja nije odradio pripreme. Tetive su bile problematične. Kako je on doživio pripreme suigrača gledajući ih sa strane?
”Ja moram reći da su pripreme za mene bile vrlo loše, jer ja nisam napravio niti jedan trening. Prvi dan priprema me ulovila upala tetive tako da sam ih kompletno odgledao, umjesto odradio. Još uvijek se oporavljam od ozljede. A što se tiče suigrača, mogu biti vrlo objektivan, jer sam ih pratio sa strane kako treniraju. Napravili su odlične pripreme. Ne koristim to kao frazu, što se uvijek govori da su svake pripreme bile najteže u životu. Odradili su ih korektno i na prijateljskim utakmicama su pokazali jednu dozu čvrstine, što zadovoljava našeg trenera ali i vodstvo kluba. Naravno da bi uz dva - tri pojačanja Hajduk bio kvalitetniji i mogli bi ući u Ligu prvaka. Mađari nisu toliki problem, treba ih shvatiti ozbiljno. A u Splitu su svi sretni što smo ih dobili. Svi računaju kako ćemo ih jednostavno proći. Nismo ih još pobijedili, utakmice tek dolaze, a oni su vrlo jaka i kompaktna momčad. Ako i prođemo Mađare, čeka nas još jedno pretkolo, i uz jednu određenu dozu sreće da bi mogli uvesti Hajduka u Ligu prvaka.”

Kakv je tvoj status u Hajduku?
”Ma dobar je (smijeh), ja sam još u nekim kombinacijama, pregovorima. Ponuda ima, ali ja ću najvjerovatnije ostati ovdje i braniti jer je tako najbolje za mene. Ja sam to shvatio, ali vrlo je teška situacija u klubu. Ako se ništa ne dogodi znam da će klub biti primoran da me proda, ako ne sada onda u 12 mjesecu sigurno.”

Ivan Leko, "poslovođa" bilog broda bio je najkraći:
”Pripreme kao i svake. Dobro se trčalo, skupilo se 25-26 igrača i sada će se u sljedećih 10 dana pronaći najboljih 11 koji će igrati i još 5-6 rezervi. Ja mislim da će to biti dobro, da Hajduk može očekivati prolazak u Kup UEFA, a možda u Ligu prvaka. Ako bi doveli neko pojačanje onda bi sve ovo bilo lakše napraviti.”

Majstore s mora u mirnu luku prošle iznimno naporne i zanimljive sezone uveo je Pero Nadoveza. Osvojio je nakon pet sušnih godina Kup. Ove godine Hajduk ima šansu, bolje rečeno - mogućnost, da u dva pretkola uđe u Jet-set europskog nogometa i znatno popravi svoju financijsku situaciju. Kako ste vi zadovoljni ostvarenim rezultatima na slovenskim pripremama?
”Dobro smo ih odradili. Prvo, izbjegli smo veliku vrućinu u Dalmaciji. Drugo, uvjeti u Sloveniji su izvaredni. Odigrali smo neke utakmice i s prvim dijelom priprema možemo biti zadovoljni.”

Može li se biti zadovoljan igračkim kadrom? Što Hajduk i Vi možete napraviti za navijače koji su "gladni " europskih utakmica, trofeja?
”S ovim kadrom su mogućnosti vrlo male. Nema veze ova ozljeda Pletikose, ona će biti brzo sanirana, Deranja malo teže. Ali ako ostanemo na ovom igračkom kadru onda vrlo teško možemo išta napraviti. Boriti ćemo se koliko možemo. Pokusati ćemo afirmirati neke od tih mladih igrača, ali za europske uspjehe trebaju provjerne igračke kvalitete. Ovo što imamo sada nije onaj kvalitet koji bi trebao zastupati Hajduka u Europi. Pa čak ni da smo kandidati za vrh naše lige.”

Da li to znači da su Mađari problem?
”Ogroman problem, za sada. Ako dođu koja pojačanja, u što ja baš ne vjerujem, jer smo u takvoj situaciji, onda bi bilo drugačije. Klub je kompletno blokiran.”

A gdje ste vi u svemu tome?
”Tu negdje. Između. Ni sam ne znam.”


Šurjak i mobitel - nerazdvojni prijatelji (Snimio: Dražen Patarčić)

Pa kako se tako može voditi i trenirati jedan klub, koji ima povijest, ime. Klub koji bi trebao biti institucija, veliki klub?
”Gledajte, Hajduk je po imenu svakako veliki klub. U velikoj krizi istina. Kada će te kriza proći nitko ne zna. Jednog dana svakako. A sada kada je najteže treba biti Hajdukovac. Lako je kada je blagajna puna i kada se ima. Sada treba pokazati da se ovaj klub voli i poštuje. Sada nam treba pomoći. Na muci se poznaju junaci. Mi možemo eventualno i postati junaci i da budemo od pomoći Hajduku. Mi iz vodstva kluba i ovi igrači. Nema tko drugi igrati osim njih. Hajdukov cilj je bio i u proslošti imati 90% okosnice igre i kluba iz Dalmacije, a 10 % da to budu vrhunski dokazani igrači. Prije su to bili igrači sa bivših prostora Jugoslavije. Danas tako nešto nije izvedivo tako lako. To je bio princip rada. I imali smo vrhunske rezultate. Sada smo u krizi. Nadam se da će kriza proći i da ćemo opet biti veliki jer Hajduk i treba da bude veliki klub. Samo svi koji govore i tvrde da ga vole, trebaju to i dokazati na najbolji način. Omladinska škola Hajduka ima te kvalitete, samo Hajduk nema vremena čekati da oni sazriju i da se bez pritisaka uključe u prvenstvene borbe. Hajduku treba rezultat. Međutim, stvarati rezultat, stvarati mlade igrače i s njima napraviti neki uspjeh je vrlo teško. Evo, liga će se igrati onako kako ja mislim da Hajduku odgovara i to je dobro rješenje za naš cjelokupni nogomet.”

Za kraj - Ivica Šurjak. Stalno s mobitelom u ruci. Da li pregovara o dolasku novih lica u klub, ili pokušava zadržati one koji su poželjeli otići?
”Stalno se pregovara, razgovara. Ali Hajdukove prilike su teške. Ne vidim puno prostora za neko kvalitetnije pojačanje. Mi u novu sezonu kako sada stvari stoje ulazimo slabiji nego prošle godine. Nemamo Skoke, Vučko i Baturina odlaze. Prema tome - neće nam biti lako. Ja ipak vjerujem da ćemo na Poljud uspjeti dovesti barem jedno kvalitetno ime. Pričakajmo jos malo. Prjelazni rok jos nije gotov.”

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!