Ostali sportovi

Tour, 10. etapa: Otxoi etapa, vodi Armstrong

Marko Breljak • utorak, 11.07.2000.

Poredak nakon 10. etape

1. ARMSTRONG Lance USA USP 39s 24 30"
2. ULLRICH Jan GER TEL 04 14"
3. MOREAU Christophe FRA FES 05 10"
4. WAUTERS Marc BEL RAB 05 18"
5. LUTTENBERGER Peter AUT ONC 05 21"
6. BELOKI Joseba ESP FES 05 23"
7. BELTRAN Manuel ESP MAP 05 44"
8. OTXOA Javier ESP KEL 06 13"
9. JIMENEZ José Maria ESP BAN 06 21"
10. CASERO Angel ESP FES 06 55"
11. VIRENQUE Richard FRA PLT 06 59"

13. ZULLE Alex SUI BAN 07 22"
16. BOOGERD Michaël NED RAB 07 33"
17. ESCARTIN Fernando ESP KEL 07 34"
25. PANTANI Marco ITA MER 10 34"

Junaci 10. etape na ovogodišnjem turneji po Francuskoj su vozač Kelmea Javier Otxoa i lanjski pobjednik Lance Armstrong. Prvi je odvozivši 150 kilometar usamljen na čelu utrke, prvi stigao na cilj etape, a “čelični” Texašanin je preuzeo vodstvo u ukupnom poretku, povećavši prednost pred glavnim konkurentima.

Ponedjeljak je na Touru predstavljao prvi veliki test za sve vozače, koje zanima visoki plasman. Bila su tri prva velika uspona, a već prije prvoga odvojila se grupica predvođena Baskom, Otxoom. Kako se nije radilo o glavnih favoritima na njih se nitko nije obazirao te je njihova prednost rasla. Narasla je čak do 15 minuta, a na drugom od tri uspona napali su i “penjači”, Escartin i Virenque. Oni su na vrhu drugog vrhunca ostavili grupu u kojoj su po bili i Armstrong, Ullrich i Pantani, po mnogima tri najveća favorita Toura, za tri minute. Ipak na početku posljednjeg uspona, koji je bio dugačak oko 10 kilometara, ali i užasno težak i strm, napao je Marco Pantani. Pratili su ga prošlogodišnji slavljenik Armstrong i lanjski vice-prvak Zulle.

U tom tercetu najviše snage je imao Armstrong, koji je izgleda odlučio već na prvoj brdskoj etapi pokazati da je najspremniji. Ostavio je i specijalistu za uspone, Pantanija, te se vrlo brzo približio grupi sa Escartinom i Virenqueom. Bio je maksimalno koncentriran te je samo prošao pokraj njih uputivši se za jedinim preostalim iz prve odbjegle grupe, Otxoom. Na tom zadnjem usponu Texašanin je nadoknadio sedam minuta prednosti, koju je Otxoa imao te je u cilj stigao samo 45 sekundi kasnije. Čovjek, koji je pobijedio rak, ostavio je Virenqua i Escartina za oko 2 minute. Ullricha za 4, a Pantanija za gotovo 6 minuta.

Fenomenalnom vožnjom, ovaj član američke ekipe US Postal, preuzeo je i žutu majicu za vodstvo u ukupnom poretku. Iako je ovo tek prva brdska etapa, čini se da nitko nije trenutno spreman za borbu sa Armstrongom. Možda je i užasno vrijeme (kiša), utjecalo na ostale njegove konkurente, koji sigurno nisu očekivali ovakav napad. Kako je još mnogo etapa do kraja, svi će dobiti ponovnu šansu, i ukoliko Armstrong bude imao neki loš dan, možemo očekivati daljnje napade.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Ostali sportovi

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!