Ostali sportovi

Tour, 14. etapa: Kolumbijac Botero prvi u Brinacon

Marko Breljak • subota, 15.07.2000.

Od napada na vodećeg Armstronga, koji su se očekivali u brdskoj, 14. etapi, vidjeli smo vrlo malo, gotovo ništa. Teksašanin je još jednom pokazao da je trenutno "broj jedan" i možda i osigurao obranu prošlogodišnjeg naslova.

U etapi od Draguinona do Briancona, u kojoj su tri velika uspona, vidjeli smo uobičajenu sliku. Napadi Kelmeovih vozača odmah na početku, formiranje glavne grupe sa ekipom US Postal na čelu te na zadnjem usponu pokušaje da se ugrozi "Super-Lance". Jedini ozbiljniji napad je uslijedio od "gusara" Pantanija, na trećem, najtežem usponu, onom na vrhunac Izoard. Pantanija je Armstrong vrlo superiorno sustigao, a kada je vidio da Pantani nije toliko jak kao prije "nesretne" diskvalifikacije prošle godine, Armstrong je usporio te sačekao ostatak glavnih konkurenata. U cilj je prvi ušao Kolumbijac Botero, s nešto manje od tri minute ispred glavne skupine. Drugi ja na cilj stigao Salvodelli, osim Botera jedini "preživjeli" iz početnih bijegova, također ispred Armstrongove skupine. Boteru je ovo najveća pobjeda u karijeri, a odličnom vožnjom "zaradio" je i točkastu majicu, koja se dobija za najboljeg penjača na Touru.

U ukupnom poretku došlo je do manjih promjena. Tako su među prvih deset vozača ušli današnji pobjednik Botero i Pantani. Od favorita, dodatno je zaostao Zulle, izgubivši tako i minimalne šanse za obranu drugog mjesta od prošle godine, a francuska nada Laurent Jalabert stigao je na cilj gotovo pola sata iza pobjednika. Sutrašnja etapa je također brdska, a očekuje se loše vrijeme s mogućnošću snijega. Pošto je Armstrong na stazi ponovo pokazao da je nedodirljiv, možda bi ga upravo snijeg ili neka druga elementarna nepogoda mogli usporiti te otvoriti vrata prvim konkurentima. Jer Ullrich, Beloki, Moreau, Virenque i ostali zasad vode borbu, samo za drugo mjesto.

Poredak nakon 14. etape:
1. Armstrong 61h 02 33
2. Ullrich 4 55
3. Beloki 5 52
4. Moreau 6 51
5. Virenque 8 26
6. Heras 8 33
7. Beltrand 9 33
8. Botero 10 00
9. Pantani 10 13
10. Mancebo 10 17

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Ostali sportovi

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!