Ostali sportovi

Tour, 15. etapa: Pantaniju etapa

Marko Breljak • nedjelja, 16.07.2000.

U 15. etapi Marco Pantani još jednom je potvrdio da je jedan od najboljih biciklista današnjice. Za razliku od 13. etape, koja je završila usponom na Mont Ventoux, kada je Armstrong možda i prepustio pobjedu "gusaru", ovoga puta demantirao je sve kritičare te kao u najboljim danima trijumfalno ušao prvi u cilj. Time je potvrdio da je još jednom najbolji "penjač" na ovogodišnjem Touru.

Prvi ozbiljniji napad u etapi učinio je vodeći u bodovima za brdske etape i pobjednik 14. etape, Botero. Prednost njegove grupe pred glavnom grupom iznosila je oko 4 minute prije zadnjeg uspona u Courchevelu. Tada se izdvojio Pantani, a pratili su ga Armstrong i Virenque. Uskoro je otpao Virenque, a uskoro niti "žuta - majica " Armstrong nije mogao pratiti pakleni tempo Talijana. Sustigao je Botera i sve ranije odbjegle vozače te superiorno vozio prema cilju na vrhu u Courchevelu. Drugi je na cilj stigao vozač Banesta Jose Maria Jimenez, a Armstrongova grupa je na cilj stigla sa 50 sekundi zaostatka.

Lance i nakon ove etape može biti zadovoljan jer je stigao minutu i pol ispred Festininog dvojca Beloki - Moreau, a najveći gubitnik je Ullrich, koji je za Armstrongom zaostao dvije i pol minute. Sutra je dan odmora, a nakon toga slijedi još jedna brdska etapa u Alpama sa ciljem u Morzineu. To će biti i zadnja prigoda za napad na Armstronga iako i sada njegova prednost izgleda impozantno. Kako se zna da je nakon 16. etape jedina teška etapa ona koja će se voziti na kronometar, gdje je Armstrong superioran, možemo sa priličnom sigurnošću reći da je Amerikanac osigurao još jednu titulu najboljeg na Tour de Franceu.

Poredak nakon 15. etape:
1. ARMSTRONG Lance USA USP 66h 38’ 09"
2. ULLRICH Jan GER TEL 07’ 26"
3. BELOKI Joseba ESP FES 07’ 28"
4. MOREAU Christophe FRA FES 08’ 22"
5. HERAS Roberto ESP KEL 08’ 25"
6. PANTANI Marco ITA MER 09’ 03"
7. VIRENQUE Richard FRA PLT 09’ 57"
8. BOTERO Santiago COL KEL 10’ 19"
9. ESCARTIN Fernando ESP KEL 12’ 27"
10. MANCEBO Francisco ESP BAN 12’ 43"

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Ostali sportovi

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!