Ostali sportovi

Novi uspjeh hrvatskog bridža

Zoran Bohaček • subota, 25.03.2000.

Ovaj tjedan održano je 6. Europsko prvenstvo u bridžu u mješovitoj konkurenciji u mjestu Bellaria kraj Riminija u Italiji.

U konkurenciji parova sudjelovalo je 456 parova iz 30-ak europskih zemalja. Nakon tri iscrpljujuae sjednice, najboljih 156 parova kvalificiralo se u finale. Od 10 hrvatskih parova, čak pet je ušlo u finale, i već po tome podijelili 6. i 7. mjesto, dok su mnoge jake bridžističke zemlje (npr. Danska, Švedska, Nizozemska, Norveška) imale samo tri ili četiri para u finalu. Nakon još dvije finalne sjednice dva naša para postigla izuzetan uspjeh, Nikica Šver i Tonči Tomić osvojili su 8. mjesto, a Gordana Bratuša i Zoran Vukelić 13. mjesto.

Uspjeh je tim veći kad se zna da su domaćini Talijani od svojih 46 parova u finalu, uz zlatnu medalju imali tek 9. i onda 17. mjesto, a Francuzi od 26 parova 2. i tek 21. mjesto.

I u utješnom turniru hrvatski je par Zagajšek - Refi osvojio 17. mjesto od 270 parova.

U timskoj konkurenciji sudjelovao je 101 tim, od toga 3 iz Hrvatske. Konkurencija je bila izuzetno jaka i, nažalost, Hrvatska nije uspjela ponoviti senzacionalnu brončanu medalju iz Aachena 1998. godine, iako je tim Šver - Tomić i Muller - Diklić izvrsno startao, i nakon četiri kola prvog dana zauzimao 10 mjesto, no umor je učinio svoje i nakon 16 kola završio je na dobrom 37. mjestu, a i drugi hrvatski tim (Petrović) završio je u sredini poretka.

Danska je osvojila zlato pobijedivši Njemačku, koja je vodila cijeli meč, rezultatom u zadnjoj od 32 partije finalnog susreta.

Kao kuriozitet možemo navesti da nizozemski bridž savez ima 120.000 licenciranih igrača, francuski 90.000, a hrvatski malo više od 500.

Vjerujemo da će očekivani ulazak bridža kao demonstracijskog sporta na Zimske olimpijske igre 2002. godine pomoći da ovaj zahtjevni i rijetko zanimljivi sport i u Hrvatskoj pomogne otkrivanju i razvitku talenata kojih neosporno ima.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Ostali sportovi

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!