Tenis

Riosu umaški naslov

Ivana Tomičić • nedjelja, 23.07.2000.

Čilenanac Marcelo Rios pobjednik je umaškog ATP turnira. U fenomelnom finalu, najvećem što ga je Umag ikad vidio Rios je pobijedio Argentinca Mariana Puertu u tri uzbudljiva seta - 7:6 (1), 4:6, 6:3.

Čileanac Marcelo Rios, nekadašnji svjetski broj jedan, osvojio je 11. ATP turnir u Umagu (vrijedan 400.000 USD). Rios je u južnoameričkom finalnom dvoboju za dva i pol sata svladao prvog nositelja Argentinca Mariana Puertu sa 7:6 (1), 4:6, 6:3, te tako osvojio prvi turnir ove godine.

Za pobjedu u Umagu 40. tenisač svijeta primio je nagradu vrijednu 54.000 USD i završio fenomenalan tjedan u Umagu s pobjedama nad Janom Krošlakom, Germanom Puentesom, Davidom Sanchezom, Carlosom Moyom i na kraju nad sjajnim Puertom.

Južnoamerički duo se inače plasirao i u polufinale parova, međutim meč su predali hrvatskom paru Ljubičiću i Zovku.

Argentinac je fantastično počeo prvi set oduzevši Riosov servis na samom početku. Međutim, Argentincu je u šestom gemu pala koncentracija i Puerta je izgubio servis. Prvi set odlučen je u tie-breaku, kada je Rios pokazao zašto je 1998. bio broj jedan i odigrao sjajnu 13. igru izgubivši samo jedan poen za konačnih 7:1.

U drugom setu Puerta je bio sigurniji. Sa odličnim servisom i dobrim paralelama u desetom gemu je pokorio Čileanca. Bivši prvi tenisač svijeta vratio se u igru odmah na početku trećeg gema, s breakom koji je održao dokraja. Iako je propustio četiri prilike za obrat pri rezultatu 4:2, Rios je završio susret osvajanjem posljednja dva gema.

Puerta je prošli tjedan izgubio finale Gstaada, ali svojim fantastičnom igrom u Umagu zasluženo je nosio ime prvog nositelja i 15. tenisača svijeta. Izgubivši od sinoć ipak jačeg Riosa, kojemu je ovo jedini osvojeni turnir u posljednju godinu i pol dana, Puerta je zaradio 31.500 USD i bodove koji će poboljšati njegov ranking.

Pobjednički pokal pobjedniku je predala Ministrica turizma Republike Hrvatske Pave Župan-Rusković. Finalni susret uveličali su Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić i premijer Ivica Račan sa suradnicima.

Nakon susreta i podjele pehara upriličen je i spektakularan vatromet ponad središnjeg terena na Stella Marisu. Po mnogima najljepši do sada, i ne samo u Umagu...

Osvojivši Umag Marcelo Rios se pridružio Goranu Prpiću, Dimitriju Poljakovu, Thomas Muster (tri naslova), Albertu Berasateguiju, Carlosu Moyi, Felixu Mantilli, Boghdanu Ulihrachu i Magnusu Normanu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Tenis
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!