Nogomet

Varteks - Hajduk: Loša igra, poraz i - slavlje

Goran Štimec • nedjelja, 09.12.2001.

Malo je tko očekivao da bi Hajduk usred Varaždina mogao nadoknaditi zaostatak od 1:3 iz prve utakmice četvrtfinala domaćeg Kupa i ipak se plasirati u polufinale. No, prilično je malo nedostajalo da se upravo to desi. Varteks je prikazao jednu od najslabijih igara ove jeseni, možda čak i najslabiju, dok su Splićani pokazali jednu od najboljih. Ipak, brojač golova zastao je na 1:2, pobjedi Hajduka, ali nedovoljnoj za ukupno slavlje.

Vrijeme u Varaždinu je bilo hladno, oko -6°C, teren je bio zaleđen i zbog toga sklizak. No, iz igre se stekao dojam da takvi uvjeti za igru više smetaju Varaždincima nego njihovim južnim suparnicima. Varteks je glavinjao, sklizao se i padao, Hajduk je igrao.

Poveli su gosti već u 11. minuti, točno onako kako je priželjkivao trener Splićana Slaven Bilić ("Svakih pola sata po jedan pogodak..."). Rendulić je prošao kraj "odsklizalog" Kristića po lijevoj strani, ubacio u sredinu do Ercega, koji ne koristi odličnu situaciju, Mađarić loptu odbija, no, nažalost, samo do Srne koji dolazi iz drugog plana i uspijeva "nagovoriti" loptu da pređe liniju gola Varteksa - 0:1.

Po prikazanoj igri činilo se da bi Hajduk mogao napraviti čudo, a onda su Varaždinci, kada se to najmanje očekivalo, postigli pogodak i smanjili napetost, i svoju i svojih navijača. Mukaj je zdesna zavrnuo loptu u sredinu, Mumlek je preskače, a na nju iz trka naleće Hrman i punom nogom pogađa sa 20-ak metara donji lijevi kut vratiju Sunare - 1:1. Bila je to 24. minuta.

Imao je Hajduk još prilika za pogodak, diktirao je igru. U 30. minuti Radčenko i Carević nisu uspjeli pogoditi prazan gol nakon ubačaja Ercega. S Varteksove strane Hrman je "dobio krila", pa pokušava još dva puta svojim bombama iz daljine - oba puta zamalo neprecizno. No, najbolju priliku za Varteks imao je Bjelanović, kada nakon centaršuta Sabolčkog zdesna na prvoj vratnici glavom skreće loptu u mrežu Hajduka, ali Sunara odlično intervenira i otklanja tu opasnost.

Drugo poluvrijeme počelo je prilikom Drobnea, koja je mogla riješiti neizvjesnost. No, domaći napadač u odličnoj poziciji savladao je Sunaru, ali ne i gredu njegovog gola, od nje se lopta odbila u polje. U nastavku akcije pred golom se našao u odličnoj prilici i Mumlek, trebalo je samo loptu udariti nogom, ali je Mumleka savladao sklizak teren.

U 54. minuti Hajduk se približio na korak do osiguranja produžetaka. Iz daljine je pucao Carević, njegov odličan udarac odbija Mađarić, ali opet ista priča kao i kod prvog gola - na loptu natračava gostujući igrač, ovoga puta to je Erceg - 1:2.

Tri minute kasnije opet prijeti Erceg, njegov udarac glavom Mađarić zaustavlja na samoj liniji gola. Isti igrač u 71. minuti sam si je stvorio priliku, prevario Kristića, sjurio se prema Mađariću, i svi su već vidjeli loptu u mreži, ali ona je udarila u reklame iza gola! Vrijeme je polako odmicalo, nervoza je rasla s obje strane, činilo se da Hajduk može (ili - Varteks ne može), da pogodak visi u zraku, i opet se kapetan gostiju mogao proslaviti, našao se u Mađarićevom petercu nakon jedne odigrane kombinacije, sve je izgledalo kao gotova stvar, ali se odnekud "materijalizirao" Granić i blokirao njegov udarac. Carević je još u posljednjim sekundama pokušao iznenaditi Mađarića iz slobodnjaka, ali nije prošlo.

Hajduk je zasluženo pobijedio, Varteks je imao sreće s ovim minimalnim porazom koji mu je osigurao prolaz u polufinale Kupa. Domaćini ovu utakmicu moraju zaboraviti, a Splićanima ona može biti garancija da im proljeće može donijeti daleko više veselja nego završena jesen.

Izjave nakon utakmice

Branko Janžek, trener Vateksa: "Nije mi lako, iako sam zadovoljan što smo osigurali prolaz u polufinale. Istina, uvjeti su bili otežani, ali izgledalo je kao da smo mi na klizalištu, a oni ne. Dobro smo prošli..."

Slaven Bilić, trener Hajduka: "Pobjeda je pirova. Ponosan sam na svoje igrače, ali i ljut. Ponosam sam jer je ovo jedna od najboljih utakmica koje je Hajduk odigrao na jesen, ako ne i najbolja, a ljut sam jer je moralo proći toliko vremena da bi pokazali da možemo igrati dobro i protiv Varteksa, koji nam je ove sezone stvarao puno problema."

Tomislav Erceg, kapetan Hajduka: "Bili smo izrazito bolji, imali 5-6 zrelih prilika, dosta njih sam i sam propustio, šteta... Mislim da smo odigrali perfektnu utakmicu na zaleđenom terenu, pobjedu smo ostvarili, nažalost - nedovoljnu. No, pokazali smo da možemo i znamo igrati."

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!