Rukomet

Izjave nakon utakmice Badel-Kiel

Davor Sajko • nedjelja, 26.03.2000.

Nakon šokatnih posljednjih trenutaka utakmice uspjeli smo na trenutak porazgovarati s Zdravkom Zovkom, trenerom Zagreb Badela 1862 koji nam je dao svoje viđenje ove utakmice.

Zdravko Zovko (Snimio: Dražen Patarčić)

Počeli smo s obranom 5-1 koja je u početku dobro funkcionirala, ali napad jednostavno nije bio pravi. Imali smo pet promašenih napada za redom, a rezultat je bio 2:0 za Kiel. Problem je bio u realizaciji napada. Ne možete dobro igrati obranu i očekivati nešto ako ne možete realizirati napad. Smatram da je obrana 5-1 bilo u redu, čak smo i odustali od obrane 4-2 koju smo trenirali. Najvažnije je ipak da je momčad htjela, borila se, kretala se. Nije to bila možda kvalitetna obrana, koliko je bilo htijenja u toj igri.
Koliko su suci imali udjela u ovoj utakmici?
Žao mi je što EHF ima kriterij dodjele sudaca koji nisu na nivu ovog rukometa. Ne mogu govoriti da li netko namjerno sudi loše ili dobro, ali činjenica je da ovaj par nije dorastao ovoj kvaliteti rukometa. Po meni je to tragedija. EHF je dozvolio da obje polufinalne utakmice sude suci koji su potpali pod autoritet Wislandera i Olssona. Sramota je za rukomet da ovakvi suci sude polufinale.
Da li je to bilo odlučujuće?
Ja mislim da je bilo. Danas je Kiel u napadu igrao s čovjekom više 25 sekundi, nisu ni pogledali gol, a niti jedan od sudaca nije niti pomislio da svira pasivnu igru. Imao sam osjećaj da su imali samopuzdanja da im neće suditi pasivnu igru.
Džomba je u odlučujućim trenucima promašio čistu priliku?
Velika su trošenja u takvoj utakmici što dovodi i do grešaka. Obrana se kretala maksimalno i protunapad gdje Džomba nije iskoristio zicer je zasigurno produkt umora.
Kako dalje?
Mislim da je ovakva utakmica dobro došla da nam vrati samopuzdanje. Pokazali smo da nakon lošijeg prvog poluvremena možemo nadigarti jedan Kiel i napraviti devet razlike. Ako se ovako igra borbeno s puno htijenja nema nikakvih problema.

Trener gostiju Zvonimir Serdarušić na trenutke je bio izuzetno temperamentan, ali nakon što su se po završetku utakmice strasti smirile ovako je prokomentirao susret.
Ja se nisam uopće radovao poslije utakmice, niti se mogu radovati poslije jedne ovakve utakmice. Vidjeli ste i sami, vodili smo s 4:0 i bili so daleko jači od Badela. Sami smo si krivi što na poluvremenu nismo vodili s dva ili tri pogotka razlike. Badel je drugo poluvrijeme odigrao malo agresivniju obranu 5-1 i 4-2, a Lavrov je pokupio sve što smo dobro odigrali. Lavrov je taj koji je Badelu omogućio priliku da se pokuša dokopati finala. Osim Saračevića koji je odigrao dobru utakmicu nitko se nije posebno istaknuo, a ipak je Badel u jedom trenutku vodili s deset pogodaka razlike. Sramota me kada vidim da je moja ekipa u 56. minuti imala samo 11 postignutih pogodaka.
Zbog čega je došlo do takvog pada u igri Vaše momčadi?
Kada je bilo dva ili tri razlike u korist Badela odigrali smo dobar napad, Lavrov je obranio, a Badel je postigao pogodak. U slijedećem napadu ponovila se ista stvar i normalno je da su u tom trenutku moji igrači psihički pali, a Zagreb se uzdignuo.
U finalu vas očekuje Barcelona?
Sad ne razmišljam o Barceloni već moram vidjeti koji je razlog ovako slaboj igri, pogotovo u drugom poluvremenu. Bude li nam se u Barceloni ponovila ovakva igra sigurno je da nemamo nikavih šansi.

Klaus Dieter Petersen, igrač THW Kiela
Da li ste očekivali ovako tešku utakmicu?
Očekivali jesmo, ali se nismo nadali da ćemo pružiti ovako lošu igru. U napadu smo igrali izuzetno loše dok smo u obrani prikazali donekle dobru igru i kad se tome pridodaju odlične obrane vašeg vratara današnja naša igra nije bila na nekom nivou.
U finalu vas očekuje Barcelona. Kakve su Vaše prognoze za finale?
Mislim da su šanse 50:50. Odlučivat će pripremljenost pojedine ekipe i sve je otvoreno.

Ratko Tomljanović, igrač Zagreb Badela 1862
Da li su suci odlučili ovaj susret?
Najveći uzrok ovog ne plasiranja u finale je poraz u Kielu od 11 razlike. Drugi je razlog što nismo iskoristili stopostotne prilike, a treći razlog je, kad smo mogli nisu nam dali..

Goran Šprem (Snimio: Dražen Patarčić)

Goran Šprem, igrač Zagreb Badela 1862
Pokazali smo pogotovo u drugom poluvremenu da možemo, a prije sve zahvalio bih se ovoj predivnoj publici. Nažalost nije bila puna dvorana, ali ovi koji su došli naši su najvjerni navijači kojima još jednom zahvaljujem na podršci. Odigrali smo fenomenalno drugo poluvrijeme, ali u posljednjim trenucima jednostavno te neće.
Komentar na suđenje?
Da nije bilo 11 razlike u Hamburgu možda bi bilo drugačije. Malo su u toj utakmici imali pomoć sudaca. Dosudili su Biliću prekršaj u napadu i isključenje Tomljanoviću što je bilo dovoljno. Malo je na kraju bilo čudnih odluka i to je to. Iako smo svoju pravu priliku prokockali u prvm susretu.

Zlatko Saračević, igrač Zagreb Badela 1862, bio je izuzetno kratak
Neka iduće godine EHF odredi tko će igrati u finalu i onda nije potreno ni igrati sve ostalo.

Uvijek prisutni gost na ovakvim događajim bio je i Antun Vrdoljak, predsjednik HOO, koji nije propustio odmah nakon susreta svoje mišljenje reći RHF delegatu, Belgijancu Rogeru Xhonneuxu. Kratak je bio njegov komentar.
EHF je nakon Europskog prvenstva uvidio da su problem suci, ali to se nemože riješiti samo tako. A i delegat današanje utakmice je potvrdio da je to problem. Uostalom to su dva ćorava suca pa i sami ste vidjeli kako sude.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Rukomet
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!