Nogomet

Hrvatska reprezentacija otputovala u San Marino

Dražen Patarčić • utorak, 04.09.2001.

U našoj kvalifikacijskoj skupini su za srijedu predviđene dvije utakmice, Belgija - Škotska i San Marino - Hrvatska. Naš izbornik Mirko Jozić ne želi se opterećivati utakmicom između naša dva izravna konkurenta, nego je svu svoju koncentraciju usmjerio na rješavanje problema koje imamo u našoj momčadi. "Tomas nam je vrlo upitan, Robert Kovač se osjeća bolje ali još nisam siguran da će moći zaigrati" - započeo je svoj monolog pred "sedmom silom" izbornik Jozić...

"Bokšić nije u planu za ovu utakmicu. On je tu, trenirao je s nama, ali igrati neće. Šokota je dosta bolje, ali još ne znam koliki su izgledi da bude spreman zaigrati. Tudor ima dva žuta, Jurica Vranješ je sa mladima dobio crveni karton, poslan je kući jer nismo sigurni ima li pravo da igra za A reprezentaciju ili ne. Dakle problema je previše. Sigurno je da ćemo igru protiv San Marina postaviti ofenzivnije i drugačije nego sa Škotskom. Nama je jedini cilj i obveza prema našim navijačima, našim ljudima - pobjeda. Na drugu opciju uopće ne smijemo ni pomišljati."

Što vi, izborniče, očekujete od igrača na ovoj, recimo, lakšoj utakmici u San Marinu, u usporedbi s onom što se igrala u Škotskoj prije 4 dana?

Slika 1 od 2.
Foto: Dražen Patarčić

Očekujem jednako kvalitetan pristup, ozbiljnost, profesionalnost. Mi imamo iskustvo naša dva rivala kako su oni teško došli do bodova u San Marinu. Škoti tek u zadnjih 15-ak minuta, a Belgija je imala u 68 minuti mršavih 1:1. I u toj 68. minuti San Marino je imao 100%-tnu šansu koju nisu realizirali a u kontri su Belgijanci "zabili" loptu u gol, i sve se raspalo. Dakle treba ići prvo po prvi gol, čuvati se organizirano, napadati sa bokova koje ćemo ovoga puta maknuti prema naprijed. Neke igrače ćemo svjesno odmoriti, neke čuvati od drugog žutog kartona. Nadam se da će Belgijanci i Škoti odigrati čvrstu, mušku utakmicu, i možda nam se posreći, jer niti jedni niti drugi ne smiju kalkulirati, da neki Belgijanac dobije drugi žuti i tako nam malo pomogne za uzvratnu utakmicu u Hrvatskoj. Svakako nećemo stihijski napadati nego ćemo svjesno domaćinima ostaviti neki dio prostora, kako bismo se mi lakše probijali prema njihovom golu, a ne da se sve napucava u 20 - 30 metara, dakle u šesnaestercu San Marina.

Možete li nam reći u kakvom je stanju naša momčad koja se dosta istrošila u Glasgowu?

Mi smo se ipak dobro revitalizirali ovdje u Čatežu. Odradili smo i nekoliko treninga. Ne mogu na uštrb sistema momčadi i svježine promijeniti previše igrača. Dva već sigurno otpadaju - Tudor i Tomas. Stanić se istrošio, Balaban također, ali imamo Vugrinca, Vlaovića. Sada je samo pitanje što bi tolike promjene donijele u momčad. Možda ću zamjeniti jednog od njih dvojice svježim igračem, a u drugom poluvremenu ponoviti postupak uvodeći jednog novog i jednog starog. Uostalom, najpametniji ću biti večeras nakon odrađenog treninga u San Marinu. Za sada ne mogu ništa precizirati.

Slika 2 od 3.
Foto: Dražen Patarčić

Razumijemo izbornika Jozića. Veliki je ulog u igri. Sa svih 6 bodova, koliko još imamo mogućnosti osvojiti, nismo sigurni da ćemo biti prvi. Za nas bi možda bilo najbolje da Škotska izgubi u Belgiji i tako definitivno otpadne iz trke za prvo mjesto, a nama ukoliko osvojimo "tek" bod sa Belgijancima to bude dostatno za drugo mjesto. Kalkulacija je desetak, ali igrači ističu da ih zanima samo pobjeda u oba susreta, ma kako odigrali naši rivali. Cijenimo takvo razmišljanje, pogotovo što nitko ne ističe naš poznati sindrom "lako ćemo". Neka vam u potvrdu prilogu koliko je našim igračima stalo da se direktno plasiraju na Svjetsko prvenstvo i pobijedi Belgija u zadnjem susretu u našoj grupi svjedoče riječi jednog od naših najiskusnijih internacionalaca Roberta Jarnija. "Ma spreman sam slomiti i noge, umrijeti na terenu samo da pobjedimo Belgijance i direktno odemo na Svjetsko prvenstvo. To bi mi bilo treće u mom životu, a to nikako ne želim propustiti. Svi mi koji smo već bili znamo što nam donosi učešće na takvoj smotri, a ovi mlađi koji su tu sada, samo osjećaju da bi to trebalo biti dragulj u njihovoj igračkoj karijeri."

Sve je bliže trenutak u kojem će se rasplesti situacija u našoj grupi. Možda nakon ove srijede netko i otpadne iz utrke za Japan i Koreju. Samo da to ne budu naši "kockasti". Sport Net će perom i kamerom biti na terenima San Marina. Očekujte tokom sutrašnje večeri izvještaj, fotografije i izjave sa utakmice.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Nogomet
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!