Tenis

ATP i WTA: Na rasporedu Tokyo i Moskva

Krunoslav Cukrov • ponedjeljak, 01.10.2001.

Australac Lleyton Hewitt vraća se na ATP tour prvi put nakon osvajanja US Opena i predvodi igrače na ovotjednom 800,000$ vrijednom turniru u Tokyju.

Slika 1 od 1.

Hewitt je u međuvremenu doveo Australiju do trećeg u nizu finala Davis Cupa pobjedom nad Švedskom. Glavni konkurenti na Japan Openu bit će mu branitelj naslova Sjeng Schalken koji je u finalu prošle godine s 2-1 dobio Nicolasa Lapenttija, finalist iz 1994. godine Michael Chang kojemu je ovo 11. nastup u Tokyju, finalist iz 1998. godine Byron Black i Njemac Rainer Schuettler koji je prije dva tjedna u Shanghaiju osvojio svoj drugi naslov u karijeri, a prošli tjedan je igrao finale Hong Konga (izgubio od Marcela Riosa). Turnir se igra na tvrdoj podlozi.

U Tokyju će igrati i tenisačice. Ženski dio turnira se igra za nagradni fond od 170,000$, a predvodi ga prva nositeljica Amerikanka Monica Seles i prošlogodišnja finalistkinja Tajlanđanka Tamarine Tanasugarn(2) (poražena 2-0 od Francuskinje Julie Halard-Decugis). Među favoritkinje svakako treba ubrojiti Njemicu Marlene Weingartner (5) i Francuskinju Nathalie Dechy (7).

Kremlin Cup u Moskvi drugi je ATP turnir na rasporedu ovaj tjedan. Nagradni fond je okruglih 1,000,000$ a igra se u dvorani, na tepihu. Ovaj turnir pripada jednom igraču: Yevgenyju Kafelnikovu, koji je zadnje četiri godine slavio u finalu (prošle godine sa 6-2, 7-5 dobio Davida Prinosila). Još od 1982. godine i Mađara Balazsa Taroczyja nitko nije osvojio isti turnir pet godina zaredom. Jedino je legendarni Bjorn Borg u Open eri postigao isto na Roland Garrosu i Wimbledonu.

Samo su dvostruki pobjednik Marc Rosset (pobjednik 1992, 1993), Daniel Vacek (finalist 1995) i Goran Ivanišević (pobjednik 1996) uspijevali zaustaviti Kafelnikova na putu do naslova posljednjih godina. Ove godine to će prije svega pokušati učiniti Marat Safin (2. nositelj) i Roder Federer (3) kojima trebaju bodovi za nastup na Masters Cupu.

Iz drugog plana do naslova će pokušati doći Njemac Tommy Haas (4), Šveđanin Thomas Johansson (5), Francuz Fabrice Santoro (6), Argentinac Guillermo Callas (7) i još jedan Francuz Nicolas Escude (8).

Od 1996. godine Kremlin Cup okuplja i tenisačice koje su prije igrale na Moscow Ladies Openu. Prošle godine slavila je Švicarka Martina Hingis pobijedivši u finalu domaću igračicu Anu Kournikovu. Švicarka je prva nositeljica i ove godine, a društvo će joj praviti Francuskinje Amelie Mauresmo (2) i Nathalie Tauziat (4), Belgijanka Justine Henin (3), Jugoslavenka Jelena Dokić, Talijanka Silvia Farina, Bugarkinja Magdalena Maleeva i domaća favoritkinja Elena Dementieva.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Tenis
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!