Tenis

Kremlin Cup: Kafelnikovu peti naslov u nizu

Krunoslav Cukrov • ponedjeljak, 08.10.2001.

Pobjeda Kafelnikova bila je slatko-gorkog okusa. Nakon 6-4, 7-5 pobjede nad njemačkim igračem Nicolasom Kieferom novčanu nagradu (119.842$) je darovao obiteljima 78 poginulih putnika u avionu koji se je u četvrtak srušio blizu njegovog rodnog grada Sochija.

Slika 1 od 1.

"Znam da novac ne može nadoknaditi živote ljudi, ali ga dajem iz sveg srca," izjavio je nakon meča Kafelnikov pred moskovskom publikom u kojoj je bio i nekadašnji predsjednik Boris Yeltsin. Kafelnikov je tek treći igrač u Open eri kojemu je uspjelo osvojiti neki turnir pet godina zaredom. Prije je to uspjelo švedskoj legendi Bjornu Borgu u Wimbledonu (1976-1980) i Mađaru Balazsu Taroczyju u Hilversumu (1978-1982).

Kiefer je poveo 3-1 u prvom setu, ali Kafelnikov vraća na 4-4. Odlučujući break dolazi u desetom gemu kada Kiefer šalje jedan volej u aut. U drugom setu obojica su držala svoj servis do dvanaeste igre i 6-5 vodstva Kafelnikova. Tada Kiefer kod 30-30 šalje jednu loptu u mrežu i pruža ruskom igraču meč loptu. Kafelnikov završava finale forhend paralelom i oduševljava 15.000 ljudi u popunjenom Olympic Indoor Stadiumu.

Slika 2 od 2.

U ženskom finalu peta nositeljica nadvisila je osmu. Jelena Dokić je s dvaput 6-3 bila bolja od domaće igračice Elene Dementieve. Tijekom cijelog meča Dokić nije pružila pravu priliku Ruskinji. U prvom setu brzo je stekla vodstvo 3-0, a u drugom 5-1. "Dokazala sam sebi da mogu igrati dobro i osvajati turnire i to mi daje veliko samopouzdanje," rekla je Dokić. Dementieva će morati pričekati drugu priliku za osvajanje prvog turnira u karijeri.

Na turniru parova, žensko finale nije ponudilo iznenađenje. Prve nositeljice Martina Hingis i Anna Kournikova bile su bolje od "čiste" ruske kombinacije Elene Dementieve i Line Krasnoroutskaye i slavile u dva seta 7-6(1), 6-3. Muško finale parova ponudilo je još manje neizvjesnosti. Bjelorusko-australska kombinacija Max Mirnyij i Sandon Stolle (4) pobijedila je sa 6-3, 6-0 indijsko-američki par Mahesh Bhupathi i Jeff Tarango.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Tenis
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!