Nogomet

Stiglo je HNL-proljeće

Bojan Purić • petak, 22.02.2002.

Utakmicama 19. kola ovog će se vikenda nastaviti natjecanje u 1. hrvatskoj nogometnoj ligi. Jesen je protekla u znaku "uskrslog" Zagreba, koji je svojim napadačkim nogometom stekao simpatije čak i nekih protivničkih navijača.

U dobrom svjetlu predstavio se i Varteks, a od aktualnog prvaka Hajduka očekivalo se malo više. Dinamo, nikad "tanjeg" igračkog kadra, također još nije odustao od borbe za naslov.

Slika 2 od 2.
Foto: Dražen Patarčić

U 18 utakmica Zagreb je osvojio 45 bodova, pretrpjevši poraz samo na gostovanju kod Kamen Ingrada. Trener Zlatko Kranjčar, koji se već dvaput upisao u zlatnu listu HNL, osvojivši s Croatijom prvenstva 1996. i '98., namjerava ovog proljeća ostvariti hat-trick. Zagrebov navalni četverac Lovrek - Hasančić - Olić - Franja, sijao je prošle jeseni paniku u gotovo svim šesnaestercima prvoligaških terena. U zimskoj stanci došao je i Osječan Krpan, što će samo još zaoštriti "gužvu" u napadu. No, u takvim situacijama dolazi i do trzavica između konkurenata, što bi moglo poremetiti pobjedničku atmosferu u svlačionicama Kranjčevićeve. Slična situacija je i u obrani, gdje je status Stavrevskog ugrozio Milinović. Rezultati iz pripremnih susreta nisu bili impresivni, no to ionako ne mora biti mjerodavan kriterij.

Planove "pjesnika" svim će silama nastojati pomutiti igrači Varteksa. Svome su pokojnom predsjedniku Herjavcu obećali naslov prvaka, ali za konačni uspjeh potrebno je mnogo više od dobre volje. Iako ga mnogi još uvijek smatraju privremenom solucijom, trener Janžek dobro "gura" i Europa mu ne može izmaći. U momčadi gotovo da i nema promjena, što je i dobro, jer momčad koja pobjeđuje se ne mijenja. Tako će napadački tandem Bjelanović - Karić, podržan Mumlekom, i dalje paliti i žariti ligom. Slaba točka su im "unaprijed dobivene" utakmice, pa su im se jesenas "dogodili" TŠK i Pomorac. Strpljivim skupljanjem bodova mogli bi sačuvati 2. mjesto, a ako budu zaigrali "va banque", na kraju mogu biti i prvi, ali i treći ili četvrti.

Slika 1 od 1.
Foto: Dražen Patarčić

Hajduk bi već u prvim danima HNL-proljeća mogao ostati bez svog vratara Pletikose, na kojeg pikira premierligaš Derby County. Ipak, izgledi "bilih" za obranu naslova nisu uopće mali. Naime, nakon dosta natezanja uspješno je okončano dovođenje Nina Bule, a uz standardnog Ercega, u optimalnu formu vraća se Deranja. Na mala vrata se pod krov poljudske "ljepotice" vratio i Lalić, a od ozljede se oporavio Miladin. Obranom će i dalje dominirati Štimac, a u veznom redu će svoju vizu za SP u Japanu dobrim igrama pokušati izboriti Carević i Andrić.

Dinamovu mladost napustio je i onaj jedini ostatak "nekad moćnog Croatijinog kraljevstva", Igor Cvitanović. Bez njega to je opet samo skupina talentiranih, ali još "zelenih" doskorašnjih i aktualnih juniora, garnirana nešto iskusnijim pojedincima koji ne igraju na svojoj najboljoj razini. Iznimka je vratar Butina, koji će sasvim sigurno na Svjetsko prvenstvo, a nastavi li jesenjim ritmom, mogao bi izbiti i u prvu jedanaestoricu "kockastih". Podsjetimo, Dinamo još stenje pod, čini se, nerješivim problemom poreznog duga i nedovršenog stadiona.

Slika 3 od 4.
Foto: Dražen Patarčić

"Ostatak svijeta" predvodi Rijeka. Društvo s Kantride ostalo je bez Milinovića, ali će iskusni trener Katalinić vjerojatno pronaći način da prebrodi taj problem. Mladi napadački tandem M. Brajković - Rački ulijeva sve više povjerenja, a za Riječane sretna okolnost je prednost od pet bodova ispred Slaven Belupa i Čakovca.

"Farmaceuti", kako nazivaju igrače Slaven Belupa, iz sezone u sezone potvrđuju da zaslužuju prvoligaški status. Za razliku od mnogih "instant-klubova" koji su iz općinskih liga uskakali u Prvu, Koprivničanci svoj put prolaze polako i bez stresova. Jesenas je njihov napad predvodio Miljenko Kovačić, dok su, vjerojatno baš za proljetni dio, svoje "nišanske sprave" štedjeli Dodik i Jurčec. Čakovec nema velikih imena, ni igračkih ni stručnih, ali kolektivnom igrom ipak nadoknađuju karizmu. Protiv momčadi iz gornjih doma nisu zabilježili mnogo dobrih rezultata, ali zato ozbiljno igraju protiv autsajderima, što je karakteristika toliko potrebna i najjačim klubovima lige. Tijekom jeseni pojačao ih je iskusni Damir Mužek, koji drži vezni red čvrstim.

Hrvatski dragovoljac je jesenski dio završio kao osmi, što im je i želja za proljeće. Njihova zvijezda je, ne računamo li uvijek zanimljivog predsjednika Spajića, vezist Marin Lalić, koji je s devet pogodaka treći strijelac lige. Deveti je Pomorac iz Kostrene. Gradić istočno od Rijeke brzo se afirmirao u prvoligaškom društvu, okupivši praktično sve kvalitetne igrače iz regije koji se nisu probili u Rijeci. U zimskoj stanci napustio ih je dirigent obrane Romić, prešavši u trenere. Na neshvatljivo niskom 10. mjestu nalazi se Osijek, koji okuplja zaista respektabilan igrački kadar, ali i rasipa bodove protiv klubova s kojima je doskora "brisao pod".

"Opasna zona" počinje od 11. mjesta, gdje je trenutno Marsonia. Ne učine li Brođani nešto na učinkovitosti, prijeti im lutrija doigravanja s pobjednikom 2. HNL sjever-istok. Na 12. mjestu, koje znači okršaj s prvakom 2. HNL zapad-jug, trenutno se nalazi Zadar.

Posljednje četiri pozicije drže Kamen Ingrad, Šibenik, Cibalia i TŠK. Kamen Ingrad je jesenas nekoliko puta pokazao zube, pa vjerojatno ima najveće izglede za izvlačenje iz ovog nezavidnog položaja. Šibenčani bi jesen 2002. mogli, nakon jedanaest godina, početi kao drugoligaši, dok Vinkovčani još uvijek namjeravaju ostati prvoligaši. Vratili su Leutara, doveli i Abramovića, što obećava bolje dane. Na dnu je topolovački TŠK, čiji se ionako skroman igrački kadar preko zime još malo prorijedio.

Spomenimo i borbu za naslov najboljeg strijelca. Po 16 pogodaka postigli su Zagrebov Ivica Olić i Varteksov Saša Bjelanović, pa dobitnika "zlatne kopačke" treba tražiti među njima. Iako su iznenađenja uvijek moguća, prvi pratitelji mladom dvojcu tek su na 9 pogodaka, što je prevelika razlika. U svakom slučaju, očekuje nas zanimljivo nogometno proljeće.

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Istra 1961 84:14-108
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Istra 1961 84:14-108
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!