Nogomet

Nadoveza "nogiran", Vulić novi trener Hajduka!

Bernard Jurišić • ponedjeljak, 21.08.2000.


Nadoveza - nova trenerska “žrtva” (dp)

Nakon teškog poraza u Čakovcu u subotu, Hajduk nastavlja s blamažama. Danas poslijepodne sazvana je konferencija za novinare na stadionu u Poljudu, na kojoj je Upravni odbor objavio - smjenu trenera Petra Nadoveze. Porazi od Dunaferra i Čakovca ponovno su uzdrmali splitski klub, a glavom je ponovno platio - a tko bi drugi - trener. Za kormilo bijelih sjeo je Zoran Vulić, čiji će pomoćnik biti Mladen Pralija.

O novostima su novinare izvijestili predsjednik Branko Grgić, te “strukovnjaci” Ivica Šurjak, Milivoj Bebić i Fredi Fiorentini. Bili smo na Poljudu...

U Hajduku nastavljaju s “oduševljavanjem masa”. Petar Nadoveza od ponedjeljka više nije kormilar bijelog broda, ta nezahvalna i “samoubilačka” dužnost poklonjena je Zoranu Vuliću. “Vule” je četvrti trener Hajduka u nepunu godinu dana, nakon Katalinića, Matkovića i Nadoveze. Koliko li se toga promijenilo u zadnjoj godini, još prije 12 mjeseci “Ivan Grozni” pripremao je momčad za sezonu s velikim ambicijama. A onda je došao Levski...


Nadoveza kreće prema izlaznim vratima (Snimio: Dražen Patarčić)

Šuškalo se o Nadovezinoj smjeni tijekom vikenda, da bi se završni čin odigrao danas, u ponedjeljak ujutro, na ”jednoj od mnogih”, kako je rekao predsjednik Branko Grgić, sjednica Upravnog odbora. Iako je “pravi” sastanak bio najavljen tek za ponedjeljak navečer, Hajdukovi “vladari” nisu ni mogli, a ni htjeli čekati.

Čim je stigao poziv novinarima da se okupe u Plavom salonu u 17 sati i 30 minuta, praktično je sve bilo jasno. Sumnje su potvrđene, trener je smijenjen. Pitanje je bilo samo jedno - tko će naslijediti Nadovezu. No, i to je pitanje već imalo djelomičan odgovor.

U vrućini splitskog poslijepodneva na +32 stupnja, nekako nam se činilo da će Hajdukovi čelnici izbaciti puno više znoja, barem na čelu. No, predsjednik Grgić, Ivica Šurjak i Milivoj Bebić ispred UO-a, te direktor Fredi Fiorentini nisu pokazivali previše neugode. Sticao se dojam da je u njihovim glavama Nadoveza sam sebe smijenio, a da su oni tu tek da odrade objavu... Grgić je prvi uzeo riječ: ”Najprije bih se zahvalio Petru Nadovezi, koji je bio korektan, uskočio je pomoći klubu kad je trebalo. Trebali smo zaokret, čeka nas duga sezona, momčad nije dobro startala. Želimo se potpuno posvetiti našem kadru, kako na terenu, tako i na klupi. Iz tog razloga je pozvan Zoran Vulić, dijete kluba, veliki igrač i čovjek. Nije tražio nikakve uvjete, rekao nam je da prihvaća sve što mu uprava ponudi, jer nije vrijeme za nabijanje cijene.”

Grgić je obrazložio što je Vulića prometnulo ispred ostalih “kuloarskih” kandidata (Šušak, Ivanković, Poklepović): ”Vulić je dijete Hajduka, pokazao je dobre rezultate u omladinskom pogonu, odlučili smo pružiti priliku novom čovjeku koji zna što i gdje Hajduk treba biti.” Time je predsjednik zaključio svoju kratku izjavu, te riječ prepustio “strukovnjacima” Šurjaku, Bebiću i Fiorentiniju.

Šurjak i Bebić, međutim, nisu htjeli ništa nadodati, osim da će Vulićev pomoćnik biti Mladen Pralija i da taj tandem momčad preuzima već od danas. Baš kao naručen, u tom je trenutku među društvo u Plavom salonu uletio novi trener bijelih, zajedno sa svojim pomoćnikom. ”Jutros sam razgovarao s ljudima iz kluba, vijest me je zatekla u kafiću, tu kraj stadiona. U ovom sam trenutku sretan i nesretan. Sretan zbog toga što preuzimam kormilo od čovjeka koji me puno toga naučio, a nesretan sam baš iz istog razloga. Vjerujem da će šjor Pero imati barem nekakvu moralnu satisfakciju u tome što sam ja “njegov” igrač, i ja bih volio da mene jednog dana zamijeni netko od igrača koje sam učio”. Netko je poluglasno i poluozbiljno primjetio “Koliko ti Vule namjeravaš biti trener Hajduka”...

”Istina je, nisam tražio nikakve posebne uvjete da bih preuzeo kormilo prve momčadi. Što god mi uprava ponudi ja ću prihvatiti, jer znam u kakvoj je klub situaciji. Moja je obitelj, otac i ja, već godinama, pa i desetljećima u Hajduku, raditi ću časno i ozbiljno, a hoće li me pomilovati sreća - vidjeti ćemo. Sad je teško bilo što mijenjati, odigrati ćemo ovu utakmicu protiv Cibalije u nedjelju, onda ćemo dočekati reprezentativnu pauzu, da bismo “snimili” stanje u momčadi. Momci su sigurno dobro pripremljeni, ne sumnjam u Nadovezinu stručnost, možda im treba samo malo više svježine.”

Ako nešto možemo primjetiti, onda svakako to da je “posljednja” smjena, ona u kojoj je Nadoveza zamijenio Ivicu Matkovića krajem prošle sezone, bila izvedena s puno više “takta” i organizacije. Zoran Vulić od sutra će biti nova meta “streljačkog voda” koji puca sa svih strana, želimo mu samo jedno - da je spreman. Komentar? Deja vu...

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!