SP 2002., Natjecanje po skupinama, Skupina G, 1. kolo, 03.06.2002., Niigata, stadion Big Swan, gledatelja: 34.000
Suci: Jun Lu (Kina), Sankar (Indija), Adjengui (Tunis)
Hrvatska
Hrvatska
0:1(0:0) Meksiko
Cuauthemoc Blanco 60' (11m)
Meksiko

Hrvatska - Meksiko: Gorak start "kockastih"

Bernard Jurišić, Bojan Purić • ponedjeljak, 03.06.2002.

Meksiko
Hrvatska
Meksiko
11
(do 67')
9
(do 63')
Pričuvni igrači
Trener
Mirko Jozić
1
Oscar Perez
4
Rafael Marquez
16
Salvador Carmona
13
Sigifredo Mercado
5
Manuel Vidrio
6
Geraldo Torrado
7
Ramon Morales
19
Gabriel Caballero
11
Braulio Luna
10
Cuauthemoc Blanco
(do 77')
9
Jared Borgetti
(do 68')
Pričuvni igrači
15
Luis Hernandez
68'
17
Juan Palencia
77'
 
Trener
Javier Aguirre

Prvi nastup Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Japanu i Koreji nećemo pamtiti po dobrom. Pretrpljen je neugodan poraz koji "kockaste" stavlja u gotovo bezizlaznu situaciju.

Slika 1 od 1.
Foto: Dražen Patarčić

Počelo je nervozno, opipavanjem snaga. Prva prilika naših bila je ona Prosinečkog iz slobodnog udarca. "Žuti" još nije "uštimao" nišanske sprave, te je lopta završila u kameri iza gola Pereza. Uslijedilo je još nekoliko prigoda, koje su nas gotovo uvjerile da Hrvatska može pobijediti Meksiko. No, nakon petnaestak minuta inicijative "kockastih", krenula je lavina meksičkih napada.

Zeleni su nizali prigodu za prigodom, državši Hrvate i nekoliko minuta zbijene u vlastitih 30-ak metara. Srećom, u realizaciji nisu bili impresivni, pa su tako udarci Torrada, Blanca, a poglavito Borgettija, koji je sa svega nekoliko metara promašio vrata, bili uglavnom bezopasni za Pletikosu. Katastrofalnih pola sata hrvatske reprezentacije okončano je krajem poluvremena, koji je obilježio spretni Cuauhtemoc Blanco izravnim udarcem iz kuta.

U drugom dijelu Prosinečki je ostao pod tušem, a u igru je ušao Milan Rapaić. To se pokazalo dobrim potezom Jozića. Naime, Rapaić je već nekoliko minuta kasnije odlično izveo slobodni udarac s više od 25 metara; lopta je prohujala tik uz desnu Perezovu vratnicu.

A onda se dogodilo ono čega smo se pribojavali gledajući igru Hrvatske. Blanco je kroz našu obranu pronašao put do Pletikose, a Živković je, da bi ga spriječio, stigao još samo posegnuti za brutalnim startom s leđa. Kineski sudac Lu striktno je primijenio pravila igre, pokazavši na bijelu točku i isključivši nepromišljenog Borisa. Blanco je sam izveo kazneni udarac, hladnokrvno nadmudrivši Pletikosu.

Slika 2 od 2.
Foto: Dražen Patarčić

Nakon ovog šoka, Šuker ustupa mjesto Šariću, a potom je i drugi napadač Bokšić morao napustiti igru. Naime, u jednom zračnom dvoboju glavama su se sudarili naša "jedanaestica" i Rafael Marquez. U istoj akciji Soldo je još jednom preuzeo odgovornost i pucao prema golu, a nije pomogla ni krajnje nespretna reakcija vratara Pereza.

Izbornik Meksika Aguirre dodao je još "ulja na vatru", ubacivši Hernandeza. No, plavokosi golgeter nije bitnije osvježio igru. S druge strane, Hrvatska, s igračem i pogotkom manje, prikazuje veliku borbenost, no prave akcije jednostavno nije bilo. Do kraja, nastavila se grčevita borba "kockastih", koju su rasterećeni Meksikanci s lakoćom opstruirali. U 89. minuti je gledateljima s zapadne tribine zastao dah, kada je Šimunić zatresao mrežu, ali s drugog kraja gledališta moglo se vidjeti da je lopta ipak izvan vratiju Meksika.

Počelo je loše, sada se treba vaditi na - Italiji...

SP 2002. - Skupina G

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Ekvador 11:0+13
2Meksiko 11:0+13
3Hrvatska 32:3-13
4Italija 11:2-10

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Korea/Japan 2002
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!