Korea/Japan 2002

J. Koreja - Turska: Veliki dan za Tursku

Marko Breljak • subota, 29.06.2002.

U susretu za treće mjesto susrela su se vjerojatno i dva najugodnija iznenađenja Svjetskog prvenstva - domaćin Južna Koreja i Turska. Korejanci su na svom putu do utakmice za broncu izbacili europske velesile Portugal, Italiju i Španjolsku, a poklekli su tek protiv čvrstih Nijemaca u polufinalu, izazvavši pritom neviđen delirij u obje Koreje, vjerojatno u bližoj budućnosti povezane u jednu državu. Turci su do susreta sa Korejancima ubilježili tek dva minimalna poraza, oba protiv "velikog" Brazila, a fantastične partije pružili su protiv Japana i Senegala, gdje su pokazali da su trenutno jedna od najjačih europskih reprezentacija. U polufinalu sa Brazilom su ipak poklekli, ali sve su isprali u odličnoj utakmici za treće mjesto, gdje su poveli već u 12. sekundi.

Najiskusniji igrač Koreje, ujedno i jedan od najboljih obrambenih igrača turnira, Hong, katastrofalno je pogriješio, a loptu je prigrabio najbolji strijelac Turaka, Hakan Şükür, i postigao svoj tek prvi pogodak na prvenstvu. Ali itekako važan, kako se kasnije ispostavilo, vrijedan bronce. Korejanci su se uspjeli vratiti u 9. minuti, kada je odličnim udarcem iz "slobodnjaka" Eul-Young Lee svladao jednog od najboljih vratara prvenstva, Rustua. Tribine su eksplodirale, no samo tri minute kasnije je Ilhan Mansiz, nakon kombinacije sa Şükürom, pogotkom za 2:1 potvrdio da će ovo biti turska večer. Ilhan je u 32. minuti povisio i na 3:1, ponovo na asistenciju Şüküra, a taj rezultat zadržali su Turci do kraja poluvremena.

Domaćini nisu bili pravi, vidjelo se da im, nakon teških ogleda sa Talijanima, Španolcima i Nijemcima, nedostaje fizičke, a vjerojatno i psihološke snage. U drugom poluvremenu zaigrali su nešto bolje, imali nekoliko poluprigoda, no gol su uspjeli postići tek u posljednjoj minuti igre, kada je bilo prekasno za preokret.

No i četvrto mjesto za njih je veliki uspjeh. Uspjeh je to i za komletnu Aziju, jer nikada niti jedna azijska nacija nije otišla tako daleko. Pokazali su odličan nogomet, fanatičnu trku i borbenost, vidjelo se da je Hiddink odlično posložio momčad.

Turci zasluženo slave broncu, naslijeđenu od Hrvatske. Pokazali su mnogo, nadigrao ih je tek Brazil, no i u ta dva susreta pružili su solidan otpor. Şaş, Baştürk, Emre, Rüştü, Alpay i ekipa pokazali su discipliniran, ali i vrlo atraktivan nogomet. Nogomet sa glavom i repom, protiv kojega Korejanci nisu mogli parirati u lijepom susretu za 3. mjesto. Na kraju je Şükür poveo sve igrače na terenu u zajednički naklon fenomenalnoj publici, a isti igrač predvodio je i svoje "bikove s Bospora" po brončanu medalju.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Korea/Japan 2002
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!