EP 2004., Dodatne kvalifikacije, 15.11.2003., Zagreb, stadion Maksimir, gledatelja: 36.000
Suci: Markus Merk, Salver, Schräer (svi Njemačka)
Hrvatska
Hrvatska
Dado Pršo 5'
1:1(1:1) Slovenija
Ermin Šiljak 22'
Slovenija

Hrvatska - Slovenija: Barićeva defanziva dovoljna za neriješeno

Bernard Jurišić, Davor Sajko, Bojan Purić, Tomislav Pacak • subota, 15.11.2003.

Slovenija
Hrvatska
Slovenija
8
(do 46')
11
(do 46')
Pričuvni igrači
Trener
Otto Barić
12
Mladen Dabanović
6
Aleksander Knavs
4
Muamer Vugdalić
2
Fabijan Cipot
3
Amir Karić
7
Goran Šukalo
8
Nastja Čeh
(do 89')
18
Milenko Aćimović
(do 77')
11
Miran Pavlin
10
Zlatko Zahovič
9
Ermin Šiljak
(do 90')
Pričuvni igrači
17
Adem Kapić
77'
16
Spasoje Bulajić
89'
15
Boštjan Cesar
90'
Trener
Bojan Prašnikar

Slika 1 od 1.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Hrvatska reprezentacija ipak nije napravila prednost u prvih devedeset minuta nadmetanja sa Slovenijom. U vrlo neobičnoj utakmici slovenski bunker obavio je svoju zadaću, iako se na početku činilo da neće biti tako.

Slika 2 od 2.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Naime, već u 5. minuti Hrvatska je povela. Niko Kovač izveo je slobodni udarac zdesna, "pronašao" glavu Mornara, Dabanovič je krenuo prema njemu, no loptu je Mornar odbio prema usamljenom Prši, komu nije bilo teško zatresti praznu mrežu.

Slika 4 od 4.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Slovenci su pohitali izjednačiti. No, do hrvatskih vrata nije bilo lako doći, pa se igra prebacila na prostor između dva šesnaesterca; a u takvom ambijentu najbolje "uspijevaju" pogreške, od onih u pogrešnim procjenama prostora u koji se ubacuje lopta do onih koncepcijskih - režiser igre u našim redovima nije postojao.

Slika 3 od 3.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

U 22. minuti dogodilo se poravnanje. Slobodni udarac s 30-ak metara Aćimović je uputio točno na glavu Erminu Šiljku, a da prijelaz lopte nitko od naših igrača nije omeo. Šiljak takve darove ne propušta; lopta se zakoprcala u suprotnom kutu Pletikosine mreže.

Slika 5 od 5.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Nedugo zatim protunapad Hrvatske. Mornar je požurio prema Dabanoviču, no nije se uspio održati na nogama kad ga je sustigao dvojac gostujućih braniča. O jedanaestercu nije moglo biti ni govora.

Nakon pola sata oštre igre nisu čudili incidenti koji su izbili nakon pokušaja Prše glavom i pritrčavanja Olića na "prizemljenog" Dabanoviča. Misleći da je Olić ovdje ozljedio slovenskog vratara, a što je ovaj na sve načine pokušao "dokazati", Šiljak se zaletio na Olića i udario ga, te je izbila gužva, čiji su "rodonačelnici" potom i opomenuti.

U nastavku Rapaić i Rosso poslani su u igru ne bi li je oživjeli. I dok je imaginativnost Rapaića zaista predstavljala osvježenje, Rosso se uglavnom uklopio u "mulj" veznog reda.

Slika 6 od 6.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

"Kockasti" stvaraju silovit pritisak, ali sve njihove prigode osujetile su greške u trenucima kada je lopta trebala biti pogurnuta prema napadačima.

Do kraja se nastavila grčevita borba, koju su Slovenci sjeckali čestim prekršajima, simuliranjima i izmjenama.

Nakon završenog susreta ostao je loš dojam i loš rezultat. Iako još uvijek držimo sve u svojim rukama, pobjedom u Ljubljani ili remijem većim od 1:1 prolazimo na Europsko prvenstvo, za vjerovati je da će Slovenci u na svom terenu zadržati vrlo sličan stil igre kao i u Zagrebu, koji se može opisati s dvije jednostavne riječi - totalna defanziva. A kako se teško s njom snalazimo - pokazali smo danas.

Slika 7 od 7.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Slovenija će u uzvratu biti bez braniča Šukala i strijelca Šiljka zbog žutih kartona, nama će nedostajati Olić, no vratit će se Robert Kovač, s kojim će naša obrana djelovati znatno sigurnije.

No, prava rješenja Otto Barić mora tražiti na drugoj strani igrališta. Zvala se ta rješenja Rapaić, Kranjčar, Srna, Babić ili nekako drugačije - Hrvatska u Ljubljani mora postići pogodak.

EP 2004. - Dodatne kvalifikacije

  • Rezultati
  • Ljestvica
19.11.2003.
Slovenija0:1Hrvatska
15.11.2003.
Hrvatska1:1Slovenija
1Hrvatska 22:1+14
2Slovenija 21:2-11

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!