Korea/Japan 2002

Njemačka - Brazil: Samba opet pokorila svijet

Bernard Jurišić • nedjelja, 30.06.2002.

Brazil je na impresivan način stigao do svoje pete titule prvaka svijeta, čime se učvrstio na čelu ljestvice najuspješnijih svjetskih reprezentacija. Sa sedmom pobjedom u sedmoj utakmici Svjetskog prvenstva, njihova titula je bez ikakve mrlje, u povijest će ući kao jedina momčad u povijesti koja je svjetsku titulu osvojila sa sedam pobjeda u nizu. Najefikasnija, najatraktivnija i najmoćnija reprezentacija potpuno je zasluženo ponovno na krovu svijeta.

Nijemci u utakmicu nisu ušli prestrašeni moćnim protivnicima, štoviše, u prvih petnaestak minuta imali su znatno više loptu u svojim nogama. Stvorili su Nijemci dvije dobre prigode u tom razdoblju, a Brazilci nisu djelovali razigrano i moćno. Najbolji Nijemac danas, Bernd Schneider odigrao je u 10. minuti s Fringsom dupli pas na desnoj strani i ubacio u sredinu, gdje je spremni Marcos odbio ispred natrčalih napadača Njemačke. U 15. minuti ponovno je Schneider bio inicijator, a ispred Klosea u petercu brazilska obrana uspjela je odbiti loptu u korner.

Tada se bude Brazilci, iako Nijemci i dalje više imaju loptu, opasnosti sijevaju na drugoj strani, pred vratima najboljeg vratara turnira Olivera Kahna. Upravo su on i dašak sreće bili zaslužni što Brazilci već do kraja poluvremena nisu stvorili prednost. U 19. i 30. minuti na sceni je kombinacija Ronaldinho - Ronaldo i matna pozicija pred Kahnom. U prvom navratu "Il Fenomeno" je neprecizan, drugi put je njemački vratar sjajno reagirao. Pred kraj poluvremena, okuražio se odlični Kleberson. Najprije je u 42. minuti bio malo neprecizan nakon iznenadnog prodora kroz srce njemačke obrane, a u 45. minuti je briljantnim udarcem sa dvadesetak metara naciljao gredu. U sudačkoj nadoknadi, ponovno je Ronaldo izbio sam ispred Kahna, nakon oštrog ubačaja Roberta Carlosa, no njemački vratar još je jednom izašao iz dvoboja kao pobjednik.

I u drugi dio ponovno bolje ulaze Nijemci. Nakon samo dvije minute, Jeremies glavom nakon kornera gotovo pogađa u blok, a veliku intervenciju imao je Marcos u 49. minuti. Neuville je bombom iz slobodnog udarca sa tridesetak metara prisilio brazilskog vratara na paradu i odbijanje lopte uz pomoć vratnice. Pokušao je i Hamann izdaleka u 57. minuti iz trka snažno, no preko gola.

A onda je na scenu stupio nezaustavljivi brazilski dvojac Rivaldo - Ronaldo. Rivaldo je bio potpuno neprimjetan 67 minuta utakmice, bez ijednog pravog poteza, a onda je bljesnuo. Nakon što je Ronaldo ukrao loptu Hamannu i proslijedio je Rivaldu, igrač Barcelone je "iz koljena" uputio poluvisoku bombu koju Kahn nije uspio primiriti. Ronaldo je stigao dotrčati i pogurnuti loptu u mrežu za vodstvo Brazila i potvrdu svoje "Zlatne kopačke", koju će preuzeti od našeg Davora Šukera. Tu "samba" nije stala. Igrala se 79. minuta kada je Kleberson krenuo u jedan od svojih brojnih prodora, ubacio loptu paralelno s linijom šesnaesterca, gdje ju je Rivaldo preskočio i ostavio Ronaldu, koji je pogodio donji lijevi kut nemoćnog Kahna za konačno rješenje utakmice i osiguranje titule svjetskog prvaka svom Brazilu.

Do kraja utakmice uglavnom se slavilo u čast Brazilaca, iako su Nijemci prijetili preko Bierhoffa, Metzeldera i posebno neumornog Schneidera. No, rezultat se nije promijenio do kraja, a veliki Brazil ispisao je još jednu prekrasnu stranicu svjetske nogometne povijesti. Najbolja momčad je osvojila titulu prvaka svijeta - može li ljepše, poštenije i zasluženije...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Korea/Japan 2002
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!