Vodeni sportovi

Četverac s kormilarom i osmerac u finalu SP-a

Sportnet • srijeda, 18.09.2002.

Uspješan dan za hrvatsko veslanje na Svjetskom prvenstvu u Sevilli. Četverac s kormilarom i osmerac izborili su finale. Saraga, Martinov, Jukić i Boraska, te kormilar Travaš u jakom finišu prestigli su "posadu iz dežele" i Australce, te ciljem prošli treći. Posljednjih 500 metara odveslali su najbrže. Odlično raspoloženi, oslobođeni pritiska jer cilj je ostvaren, u finalu bi mogli odveslati najbolju utrku i možda .... Neću nagađati, pričekajmo nedjelju. "Bojali smo se da ne ispadne kao u prvoj utrci kada smo krenuli jako i izgubili se u kontraritmu. Ovaj put smo odlučili krenuti malo lakše, pa u drugom dijelu staze stići ostale. S velikom rezervom smo došli do zadnjih 500 metara i "proglisirali" pored Australaca i Slovenaca. Možda smo mogli i jače pritisnuti Nijemce i Amere, no zadržali smo to treće mjesto. U svim utrkama ove sezone, čak šest puta, bili smo treći, neka tako bude i u finalu u nedjelju"- rekao je Ninoslav Saraga.

Osmerac je napravio mali pothvat. Odlično su veslali, vodili gotovo cijelo vrijeme, tek u finišu ih je prestigao osmerac Njemačke. Uspjeh unatoč problemima jer se razbolio Tomislav Smoljanović, napao ga je neki virus, pa visoka temperatura, problemi s probavom (znate već šta). Tomislav je inače liječnik, ali kako sam kaže "virus ne gleda u diplomu". Umjesto njega u osmercu je veslao Ante Kušurin. Ante je inače na ovom prvenstvu nastupio i u dvojcu na pariće. Zato i ne čudi veliko veselje našeg osmerca nakon utrke. "Fantastično je bilo. Sve ono što smo se dogovorili prije utrke napravili smo na stazi. Nije bilo kalkuliranja jer nismo bili favoriti. Voda nam je bila praktički do grla, u zadnji smo tren zamjenili bolesnog Smoljanovića i u jednoj sasvim drugačijoj posadi izborili finale. Ušli smo bez respekta prema favoritima, osmercima Australije i Njemačke. Išli smo 1000 metara maksimum i onda pojačali. Imamo dovoljno vremena za odmor, finale je u nedjelju, možda se i vrati Smoljanović. Ono što je jako važno, ono što nas raduje, je činjenica da je več treću godinu hrvatski osmerac u svjetskom vrhu. Dvije godine nosimo medalju, možda se ne mora svaki put donijeti medalja ali bitno je da smo u vrhu"- izjavio je Danijel Bajlo.

Sutra će u polufinalu veslati Mirna Rajle u lakom samcu, te Siniša i Nikša Skelin u dvojcu bez kormilara. Mirna ima jaku skupinu, četiri kvalitetne velsačice borit će se za tri mjesta koja vode u završnicu. Skelini će odmjeriti snage s Englezima, Pinsentom i Cracknellom, inače braniteljima naslova Svjetskih prvaka. Obje bi posade trebale u finale, no valja pripaziti na Čehe, Kanađane i Talijane. Mirna kreće u 10.56, Skelini u 12.48.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!