Košarka

NBA: Prava sezona započinje!

Bojan Poturica • petak, 22.11.2002.

Dallas je započeo sezonu sa 12-0, Indiana je na 9-1, Sacramento i dalje govori kako je nepravedno izgubio šestu utakmicu konferencijskog finala, Memphis i dalje nema nijednu pobjedu, a trostruki prvaci u zadnje tri godine Los Angeles Lakersi su na 3-9.

Sedam poraza u zadnjih osam utakmica pokazalo je sve rupe koje imaju Jezerčani. No, danas, kad se general vrati u bitku sve će se promijeniti i Lakersi će ponovno biti team to beat. Da, general se danas vraća. Shaquille ONeal će danas protiv Bullsa označiti početak prave NBA sezone.

Možete govoriti što god želite o njemu, no on je jednostavno najdominantniji, najkorisniji i sve naj.... u cijeloj NBA ligi. Njegov suigrač Kobe Bryant je sigurno najtalentiraniji, no Shaq je MVP dok god bude igrao. Pogledajte kako Lakersi izgledaju bez njega. Kao trostruki prvaci? Prije kao momčad koja je tri sezone zaredom propustila playoff. Momčad bez identiteta. Momčad sa najtalentiranijim igračem lige koji nema nikakvu podršku od suigrača. Momčad s najtrofejnijim trenerom koji i sam priznaje da nema dovoljno talenta.

Slika 1 od 1.

I što onda? Onda u igru ubacite Shaqa i dobijete NBA prvake. Treba li išta dodatno objašnjavati? Učinak ovoga čovjeka je jednostavno nemoguće opisati riječima. Evo što misli Doc Rivers. "Kada na ploči uoči utakmice objašnjavate obranu onda idete 1, 2, 3, 4, 5. Tako radite uoči utakmica sa svim momčadima i s Lakersima sada. No kada je Shaq u momčadi onda radite 1, 2, 3, 4 - pa tek onda 5. To je razlika. Obrana na njemu pokriva cijelu ploču. Dovraga, on potpuno mijenja igru. On je čudo prirode i svi bi bili drukčiji bez njega."

Lakersi su mogli biti na 6-6. Nisu imali sreće. Izgubili su nakon produžetka u Bostonu, nakon zakucavanja Jerrya Stackhousea u zadnjoj sekundi u Washingtonu, a u Houstonu je Kobe promašio čisto polaganje minutu prije kraja koje je moglo donijeti vodstvo Lakersima. Usto Rick Fox je bio suspendiran prvih šest utakmica, Robert Horry je zbog prevelike minutaže ponovno počeo imati problema s ozljedama svih dijelova tijela, Soumalia Samake je suspendiran na pet utakmica zbog korištenja nedopuštenih sredstava, a Deavan George je nakon utakmice protiv Wizardsa uzeo odmor jer je iskrenuo oba gležnja. Kobe je sav iscrpljen, igra čak 43 minute u prosjeku, najviše u ligi. Zbog silnih problema nisu mogli pogoditi ni mnoge lake šuteve te su trenutno najgora šuterska momčad u ligi, a i zadnji su u diviziju Pacific.

Bez Shaqa Lakersi su momčad koja se bori za playoff. Sa Shaqom su trostruki prvaci i glavni favoriti za četvrti uzastopni naslov. Ima li itko u NBA ligi tko može napraviti toliku razliku? Nema.

Svi koji su pobijedili Lakerse ove sezone shvaćaju da nisu pobijedili prave Lakerse. One sa Shaqom. Stoga, Dallas ne treba ništa slaviti. Jer veliki momak se vraća na parket i kako je sam rekao povratak će biti veličanstven. Ramena su mu 7-8 cm šita no prošle godine, a prst više ne boli kao prije i Shaq je mobilniji no prošle godine. Pripremite se, prava sezona započinje tek danas.

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Košarka
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!