Košarka

Vukovima fale zubi

Bojan Poturica • nedjelja, 08.12.2002.

"Nikad prije nisam izgubio od Crvene Zvezde i Partizana kao trener", govorio je Aco Petrović prije utakmice. Čim je utakmica započela vidjelo se da je Acin niz u opasnosti i na kraju je prekinut. Cibona je pred rasprodanom dvoranom Dražena Petrovića izgubila od umorne momčadi koja je dan prije nastupila u nacionalnom prvenstvu. Aci je bar ostala jedna utjeha. Nikad nije izgubio kao gost.

Danas smo u Draženovom domu vidjeli igru jedne bezidejne momčadi kojoj nedostaju "zubi", tj. pobjednički mentalitet. Budu li još koji put tako odigrali mogli bi se iz vukova preimenovati u janjad. Zvezda je Cibonu nadigrala. Ne šutem, već htijenjem, željom. Zvezda nije dobro šutirala (44%), no željela je pobjedu više. Kako drukčije okarakterizirati njihovih 12 napadačkih skokova? To je želja. Kako to da jedan 17-godišnji Bogdanović uzme loptu pored 15-20 kilograma težeg Prkačina? Iako je Zvezdin umor bio očit, Cibona to nije mogla iskoristiti.

Tko je za to kriv? Trener? Ili igrači? I jedni i drugi, a i treći (dakako pogađate, govorimo o upravi i Boži Miličeviću). Aco nije trebao motivirati igrače za ovu utakmicu. Pa tko će te motivirati ako neće šest tisuća ljudi koji sjede na tribinama? Zar samo ime protivnika nije dovoljan faktor za motivaciju? To je greška igrača. Aco je kriv što mu sustav igre baš i ne radi najbolje. On je već morao uočiti kako u ovoj momčadi nema puno kreatora i da će morati izraditi više akcija koje će Ciboninim šuterima otvoriti prostor za šut. Repeša je to učinio koristeći napade u kojima su se igrači dosta kretali i tako su se stvarale pozicije. Nakon njegova odlaska toga nema.

Imamo previše soliranja igrača koji u igri jedan na jedan nisu previše kvalitetni. Najkvalitetniji, Planinić, se potpuno izgubi kada niži playmaker odigra pressing. Pogubi silan broj lopti i donese mnoštvo krivih odluka koje rezultiraju s mnogo laganih poena s druge strane i s mnogo izgubljenih lopti Cibone. Protiv Zvezde, Rimac je non-stop driblao, no nije imao hrabrosti ući pod koš. Čekao je dobar blok i nakon toga priliku za šut.

Aco mora natjerati vanjske igrače da više napadaju koš i tako će se otvoriti dosta čistih šuteva ostalim igračima. Trenutno u igri fali ideja i to se mora nekako riješiti. Planinić, Kus, Rimac i Mance moraju biti agresivniji, a Ward bi posebice trebao koristiti svoje atletske sposobnosti za napadanje koša umjesto šutiranja trica preko ruke. Doduše, Kus je protiv Zvezde imao mnoštvo otvorenih šuteva, no nije pogodio. Ako vas šut ne ide onda morate biti agresivniji.

Obrana nije pokazala preveliku inteligenciju, također. Zvezdini igrači su na čiste košarkaške fundamente zabili 10-ak koševa u prvoj četvrtini. Jednostavno Cibona nije mogla spriječiti utrčavanja (popularno zvana backdoor) i lake koševe. Tek je od druge četvrtine nešto krenulo nabolje no kada bi se napravila serija protivnički igrači bi se izborili za napadački skok i zabili lak koš i opet bi sve krenulo ispočetka. Obrana treba biti organiziranija i treba se bolje zagrađivati igrače prilikom skoka.

Pokazalo se da Ciboni fali jedan igrač koji može riješiti utakmicu. Josip Sesar je još uvijek bez angažmana, pa bi se trebalo razmisliti o tome da ga se dovede jer bi on mogao biti taj čovjek. Dotada će Aco morati dobro razmisliti što učiniti, no očito je da neće imati lak posao u nadolazećim utakmicama budu li igrali kao protiv Zvezde. Aco treba svoje igrače natjerati da igraju s više žara u obrani i napadu jer će inače ovo biti sezona puna razočaranja.

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Košarka
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!