Korea/Japan 2002

Senegal - Turska: Turci u polufinalu ponovo na Carioce

Marko Breljak • subota, 22.06.2002.

U susretu Turske i Senegala očekivali smo "vatromet", i dobili ga u prvom poluvremenu. Obje ekipe dosad su na prvenstvu, pored Brazila pokazale najatraktivniji nogomet, a već od 15. minute krenulo je prigodama sa obje strane. Prve su pripale Afrikancima, koji su protiv Turske igrali i za cijelu "crni kontinent", jer nikad niti jedan afrički predstavnik nije bio dalje od četvrtfinala. Zaprijetio je Camara u 17. minuti, a u 19. minuti samo je nesreća dijelila Senegalce od vodećeg pogotka. Fadiga je primio loptu u šesnaestercu, pucao odlično, prevario Rüştüa, ali je na putu do gola loptu zaustavio njegov suigrač Camara i prouzrokovao zaleđe. Fadiga je u sličnoj situaciji i u 23. minuti, ali njegov udarac završava u "maloj mreži".

Nakon tih nekoliko prigoda za Senegal uslijedila je dominacija Turaka, koji su do poluvremena bili u čak 6 izglednih situacija, ali to nisu znali iskoristiti. Kapetan Turaka, Hakan Şükür, bio je u čak 4 prigode, ali očito je potpuno izvan forme. U 27. minuti promašio je čisti “zicer”, nakon kombinacije sa Şaşom. Imao je loptu na par metara, i praktički praznu mrežu, no lopta mu početnički prolazi ispod lopte. Jednako lijepu šansu imali su i u 44. minuti. Ponovo je asistent bio odlični Hasan Şaş, koji je pronašao natrčalog Baştürka, ovaj glavom vara Sylvu, lopta putuje prema golu, a tik pred golom Omar Daf spašava čisti pogodak. Probudili su se i Senegalci, Camara je odlično uposlio Dioufa u šesnaestercu, koji umjesto da puca otprve pokušava prevariti obranu Turaka, koja je počistila vrlo opasnu situaciju.

Turci nastavljaju pritisak u nastavku, ali je tempo igre malo pao. Osjećao se umor u obje ekipe, tako da nije bilo pretjerano izglednih prilika za pogodak. Turci su u nekoliko navrata odlično "probili" desnu stranu, a najljepši prodor bio je Baştürkov u 77. minuti, čiji centaršut je bio predugačak. U posljednjoj minuti prije produžetaka Camara je solidno pucao, a neposredno prije sučevog zvižduka i Diouf je bio u prigodi. No, poput Şüküra, kada je bilo najvažnije nije imao svoj dan.

Krenulo se u prvi produžetak, obje ekipe krenule su oprezno, ali već u 4. minuti dogodio se trenutak koji je odlučio utakmicu. Nekoga od ova dva debitanta na Svjetskim prvenstvima bacio u "ekstazu", a nekog u očaj. Nažalost, u očaj su bačeni Senegalci. Akcija je krenula nakon jednog duela Arifa i Dafa. Loptu na desnoj strani prihvaća Ümit Davala, ubacuje za zamjenu Ilhana, koji u maniri velikog strijelca pogađa mrežu Sylve.

Turska će u polufinale, na megdan Brazilu, kojemu sigurno neće biti lako. U njihovom susretu u skupini svjedočili smo jednoj od najboljih utakmica prvog dijela. Tada su već Atatürkovi potomci ukazali na svoje mogućnosti, a to su potvrdili protiv Japana i Senegala. Imaju odlično izbalansiranu momčad, na vratima odličnog Rüştüa, čvrstu obranu sa Alpayom i Fatihom, a glavni dio igre im je kreativni vezni red u kojemu prednjače Emre, Şaş, Baştürk i Ümit Davala. To je uništilo i Senegalce, koji su baš kada je bilo najvažnije, kada su igrali i za svoju Afriku, malo zakazali. Očekivali smo više od njih, više trke, pokretljivosti, konstantne napade kakve su prezentirali dosad. No i četvrtfinale je za njih veliki uspjeh, jer im nitko nije davao nikakve šanse niti za prolaz skupine.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Korea/Japan 2002
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!