Vodeni sportovi

Louis Vuitton Cup: OneWorld Challenge osigurao novu pobjedu

Igor Dragozetić • subota, 05.10.2002.

Slika 1 od 1.

Iako je i trećega dana natjecanja jačina vjetra bila na, za održavanje, graničnih 20 čvorova, organizatori nisu dozvolili nikakva odgađanja. Dan će ostati upamćen po tome što su uložene prve žalbe i izrečene prve kazne na ovogodišnjem Louis Vuitton Cupu.

Slika 2 od 2.


OneWorld Challenge – GBR Challenge
Novom pobjedom američka momčad, za koju nastupa skiper Peter Gilmour, je izbila na prvo mjesto s ukupnim rezultatom 3:0. Njihovi današnji protivnici, prva su momčad koja je kažnjena na ovogodišnjem izanju natjecanja. Naime kormilar britanskoga broda, Andy Green, nije se uspio u predstartnoj fazi na vrijeme pomaći ispred broda OneWorld Challenga te je njegova momčad kažnjena zbog ometanja s 22 sekunde. Rutinskim jedrenjem Amerikanci su do finiša povećali prednost na 3:22 minute. «Napravio sam veliku grešku. Doašao sam preblizu protivničkom brodu i nakon što su oni napravili nagli zaokret nisam stigao reagirati. U potpunosti prihvaćam odgovornost.» - izjavio je nakon utrke Andy Green.


Prada Challenge – Le Defi Areva
Talijani su u trećem pokušaju napokon došli do pobjede. Nisu imali problema s obzirom da njihovi protivnici nisu završili utrku. Naime francuska momčad je kažnjena zbog doticanja bove spinakerom. S obzirom da nisu isparvno izvšili kaznu, okretanje broda za 270 stupnjeva, službeno nisu završili dvoboj. Bez obzira na to Prada Challenge je nakon zadnje bove imala prednost od 2:14 sekundi tako da pobjeda ni u kom slučaju nije bila upitna.


Victory Challenge – Team Dennis Connor
Iako su Šveđani imali relativno loš start, nakon početnog dijela regate prestigli su Stars & Stripes Dennisa Connora i držali vodstvo. Pokazalo se da brod nordijske momčadi postiže veće brzine jedrenjem niz vjetar što im je bilo dovoljno za pobjedu. Amerikanci su u završnom dijelu ogleda smanjili zaostatak za triedesetak sekundi, ali to nije bilo dovoljno. Victory Challenge došao je do novoga boda lakše od očekivanog.


Alinghi – Mascalzone Latino
Odnos snaga na moru pokazao je da Talijani ne mogu parirati švicarskoj momčadi. Njihov krajnji zaostatak iznosio je 7:08 minuta. Međutim Mascalzone Latino je uložio žalbu jer je Alinghi prvih sedam minuta regate jedrio bez uključenih mikrofona čime su prekršili službena pravila. Nakon razmatranja žalbe Alinghi je kažnjen s 10000$ globe.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!