Vodeni sportovi

Jadranski dupin: Iznenadio Prižmić

Igor Dragozetić • subota, 26.04.2003.

Regata Jadranski dupin današnjim je danom doživjela svoju kulminaciju. S početkom u 11 sati, osam je jedrilica krenulo zadanom rutom od 14 milja. Start je pozicioniran ispred uvale Čikat, zatim je slijedio okret oko otoka Suska i povratak u uvalu.

Najbolje su startale jedrilice AA i Santa Lucija koje su i do kraja natjecanja došle do osjetne prednosti ispred ostalih sudionika. Nakon 129 minuta prvi je ciljem prošao Darko Prižmić (AA), dok je 21 minutu kasnije stigao i Oskar Rukavina (Santa Lucija). Zanimljivo je da su se u obje posade nalazili i sudionici IMS Europskog prvenstva koje će se u lipnju održati u Cresu. Treće vrijeme ostvarila je jedrilica na Tić na čelu s Rudolfom Kolićem. Skiper Tihomir Primožak za kormilom Tonke stigao je četvrti, dok su iza njega ciljem prošli Neven Visković s jedrilicom Marin i Edi Rukavina na čelu Male Mie. Posada zbog koje je ova regata jedinstvena u Europi završila je sa sedmim vremenom. Naime skiper Slobodan Banašin uz pomoć Damira Herege koordinirao je posadom gluhih i nagluhih osoba. Regata je završila nakon 2 sata i 40 minuta, kada je zadnu rutu prošla i jedrilica Iver s kormilarom Ivorom Pliskovcem.

Slika 2 od 3.
Foto: Bojan Purić

S obzirom da su za sudionike vremena bila u drugom planu zbog karaktera ove regate i činjenice da je riječ o jedrilicima različitih kategorija, po završetku su svi izrazili zadovoljstvo postignutim, ali i odličnim vremenskim uvjetima i južnom vjetru jačine od 15 do 22 čvora.

"Bilo je dobro. Došli smo s novim brodom iz Portoroža, s kojim ćemo nastupiti na predstojećem Europskom prvenstvu, te smo ovu regatu iskoristili za upoznavanje jedrilice i uigravanje. Uvjeti su bili odlični i vjetar odgovarajući. Mislim da treba pohvaliti humanitarno-ekološki karakter ove regate čime ljudi koji i nisu sasvim u jedrenju mogu osjetiti draž toga sporta te se nadam da ćemo se i sljedeće godine okupiti istim povodom. Što se tiče Europskog prvenstva izgubili smo oko mjesec dana za pripreme jer nam je brod kasnio zbog problema oko jarbola, ali se nadam da ćemo to nadoknaditi", izjavio je Darko Prižmić.

Slika 1 od 2.
Foto: Bojan Purić

Sličnoga mišljenja bio je i Rajko Kujundžić koji je izveo start jedrilice Santa Lucija: "Sve je bilo odlično. Imali smo jednu laganu, opuštajuću rutu kako i priliči ovoj regati čiji osnovni cilj druženje. S obzirom da nije bilo strogih pravila, start smo izveli uz pomoć spinakera kako bi malo doprinijeli atraktivnosti." S obzirom da se također priprema za Europsko prvenstvo, o svojim željama, izjavio je: "Iako se radi o jako kvalitetnoj konkurenciji želja nam je visoki plasman, a nadamo se da ćemo s našom novom jedrilicom to i učiniti."

Posada jedrilice Iver iskoristila je ovu regatu za svoj premijerni nastup. "Iako smo došli posljednji, zadovoljni smo našim premijernim nastupom tim više što je naša jedrilica gotovo dvostruka manja od ostalih. Isprobali smo sva jedra i mogućnosti. Oduševljeni smo ugođajem i nadamo se da ćemo se i dogodine naći istim povodom", riječi su Ivora Pliskovca.

Rezultati:
1. "AA" (Darko Prižmić) - 2h 09m
2. "Santa Lucija" (Oskar Rukavina) - +21m
3. "Tić" (Rudolf Kolić) - +44m
4. "Tonka" (Tihomir Primožak) - +46m
5. "Marin" (Neven Visković) - +52m
6. "Mala Mia" (Edi Rukavina) - +1h 06m
7. "Kuki" (Slobodan Banašin) - +1h 21m
8. "Iver" (Ivor Pliskovac) - +1h 31m

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!